Panik - lämna sidan!
Sexualbrott och sexuella trakasserier

UMO frågade: Har du varit med om sexuella trakasserier?

UMO frågade unga om de har blivit utsatta för sexuella trakasserier, och om tips på vad man kan göra om man blir utsatt. Här är några av svaren och tipsen som kom in:

 • Vi blev fotoade i omklädningsrummet
  Det var när jag gick i nian, efter idrotten. Jag och min kompis brukar alltid ta god tid på oss i omklädningsrummet, mest för att vi inte vill duscha med så mycket folk. Jag höll på att sätta på mig mina jeans, när det plötsligt sprang in femsex killar. De hade hinkar med vatten i och mobilkamerorna framme. Anna som bara hade trosor på sig fick panik. Jag slängde på mig resten av kläderna jättefort.   

  De tog foton på Anna där man såg ganska mycket, men inga på mig. Nu går vi i ettan på gymnasiet och hon blir fortfarande retad av killarna som tog fotona. Varken jag eller hon har vågat säga till dem. För er som har råkat ut för samma sak: Man måste våga stå på sig och säga ifrån!
 • De tog på mina bröst
  Jag har varit med om sexuella trakasserier från killar i min bekantskapskrets, till exempel att de tagit på mitt bröst eller liknande. Och då har jag alltid försvarat mig med våld eller sagt saker. Visst, våld borde man inte använda, men ibland kändes det nödvändigt.  Ingen har rätt att ta på din kropp utan din tillåtelse, oavsett vilket kön du har.

  Och visst, killarna kan säga att de inte bryr sig om en tjej tar på dem, men det beror på att de inte har en kropp som har blivit objektifierad och sexualiserad av samhället. De behöver inte alltid vara på sin vakt. Din kropp är din egen!
 • Jag fick hjälp av vakten på krogen
  En kväll på krogen var det en kille som börja titta och flina mot mig. Redan då skakade jag på huvudet för att han var för full. Men han började stappla mot mig ändå. Jag gick undan. Trots det försökte han ta på mig. Jag sa åt honom att sluta och försökte ta bort hans händer.

  Jag fick syn på en av vakterna och bad honom att slänga ut killen. Men han kunde inte göra något eftersom han inte sett vad som hänt. Han höll dock ett öga på killen ett tag och när vakten såg att han knappt kunde gå rakt gick vakten fram och ledde honom ut från lokalen.

  Jag kunde inte ha gjort så mycket annat än att ha sprungit därifrån från första början och gått till vakten direkt. Det är viktigt att stå på sig och att inte låta såna respektlösa människor göra som de vill. Man ska ju inte behöva fly hela livet.
 • Han "råkade" nudda mig på rumpan
  Under min prao i nian så var jag på ett ställe där jag hjälpte till i köket, vid en lunchbuffé. En man som arbetade där tyckte att han hade rätt att trakassera mig och den andra tjejen som praoade där. Det började med nedvärderande ord och meningar, som till exempel "lilla gumman" och "det klarar väl ni små flickor av".

  Sen så började han "råka" nudda mig. Först på armarna och ryggen, sen flera gånger på rumpan. Han sa hela tiden att det inte var meningen så jag lät det vara. Men när han senare pressade sig och sitt kön mot mig bakifrån fick jag nog! Jag skrek åt honom att det var MIN kropp och att han inte hade någon rätt alls att röra den mot min vilja.

  Jag kastade förklädet på honom och gick därifrån. När jag kom tillbaka till skolan berättade jag för studievägledaren vad som hade hänt så att inga fler elever skulle praoa där. Han anmäldes.
 • Han bad om ursäkt efter att vi berättade för läraren
  En gång stod jag och pratade med några klasskompisar och plötsligt sätter en kille in godispapper i min urringning. Den killen har även sagt mycket kränkande saker innan. Jag och några kompisar gick och sa åt en lärare som pratade med honom och ringde hans mamma.

  Jag kan tillägga att han även bad om ursäkt efter någon dag. Det bästa är nog att berätta för en lärare. Att vara elak tillbaka kommer inte att hjälpa.
 • Jag fick hjälp av rektorn
  Jag blev utsatt för sexuella trakasserier av en kille i min klass. Vi var endast två tjejer i min klass och nitton killar. Han höll på med både mig och den andra tjejen. Han sa kränkande, sexuella saker och tafsade på oss.

  Jag accepterar verkligen inte såna saker och kände mig kränkt av det han gjorde. Jag sa till honom flera gånger att lägga av, annars skulle jag berätta för en lärare. Det höll på i cirka två veckor innan jag sa till min lärare som direkt sa till rektorn.

  Sen hörde rektorn av sig och frågade hur det hade gått till, hur länge det hade pågått och vad vi ville att de skulle göra. Jag ville bara att det skulle sluta. Rektorn ringde upp killen och hans föräldrar. De första dagarna efter det snackade han knappt med mig, men nu är det precis som vanligt. Vi är kompisar utan några sexuella trakasserier.

  Mitt tips är att först och främst säga till den som kränker att sluta. Nästa tips är att inte gå och vänta och hoppas att det ska sluta, utan berätta för en vuxen eller anmäla direkt.

Mer på UMO

Svara varandraMin pojkvän fortsätter fast jag säger nej

Jag både säger nej, säger sluta, visar med mitt kroppsspråk att jag inte vill och flyttar bort hans hand. Vad mer ska jag göra? Har ni varit med om något liknande och hur har ni då hanterat det?

Sexualbrott och sexuella trakasserier

Här hittar du innehåll om sexuella övergrepp och trakasserier.

ArtikelUtsatt för brott

Det är alltid jobbigt att utsättas för ett brott, som till exempel att någon slår, hotar eller stjäl något från dig. Plötsligt måste du tänka på saker som polisanmälan, försäkring och vittnesmål. Det finns hjälp att få för att du ska klara tiden efter ett brott bättre.

ArtikelStöd om du har frågor om våld och kränkningar

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Till toppen av sidan