Johnnys tips om du råkar illa ut på nätet

Många har någon gång blivit illa behandlade på nätet. Johnny Lindqvist vet mycket om det, eftersom han har arbetat för att hjälpa unga på nätet i många år.

Foto av Johnny Lindqvist

Vilka problem kan man råka ut för på nätet?

– Det är ganska vanligt med ryktesspridning och skitsnack, säger Johnny. Ofta går det sjukt fort. Något kanske har hänt i skolan och så berättar någon om det på nätet och vips vet en massa människor om det.

– Bilder kan vara ett särskilt problem, fortsätter Johnny. Det kan vara alla möjliga sorters bilder. En bild från en fest. En bild där du bara ser fånig ut. Bilder tagna av en pojkvän eller flickvän, av kompisar eller av någon du inte känner. Allt från nakenbilder och fyllekort till semesterbilder och skolfoton.

– En del råkar även ut för sexuella trakasserier och sexövergrepp på nätet.

– Folk kan göra dig illa på olika sätt, till exempel med grova mejl eller kommentarer till en bild. Det finns också personer som försöker lura in dig i situationer som kan vara sexövergrepp.

Det kan vara olagligt

– Många som råkar ut för kränkningar tänker att de får skylla sig själva, berättar Johnny. Och att man får tåla mer på nätet än annars. Men det är ju ganska galet, för varför skulle det vara mer okej att skriva något taskigt på nätet, än att säga det högt?

– Samma lagar som gäller i samhället i övrigt gäller på nätet. Ingen får kränka eller diskriminera någon annan.

– När du blir illa behandlad på nätet är det viktigt att tänka på att det kan handla om lagbrott, som olaga hot, diskriminering eller något annat.

Vad ska jag göra om jag hamnar i problem?

Det finns mycket du kan göra. Här är några av Johnnys tips:

  • Om du vågar, ta kontakt med den som har spridit ett rykte, en bild eller något annat. Och förklara hur det känns och be personen att sluta.
  • Om du hittar bilder på nätet som du inte godkänt, kontakta sajten på en gång och be att de tas bort.
  • Det är viktigt att våga berätta för någon vuxen, till exempel någon du bor med eller någon i skolan.
  • Du bör alltid anmäla hot och kränkningar direkt på sajten. Gör en polisanmälan om du råkar ut för något som kan vara olagligt,
  • Spara mejl, meddelanden med mera, och ta skärmdumpar, så att du kan visa upp för till exempel polisen vad du råkat ut för. 

– Vissa kanske tänker att det inte hjälper att polisanmäla, säger Johnny, men det är viktigt att markera vad som inte är okej. Många skulle ha anmält om det hade hänt utanför nätet, så varför inte på nätet?

– Ett problem om du råkar ut för någon som vill lura dig att göra något sexuellt på nätet, är att du ofta inte vet vad som håller på att hända.

– Den som försöker lura dig verkar kanske trevlig först, förklarar Johnny. Men om någon verkligen är schyst, skulle den inte försöka övertala dig att göra något som du är tveksam till. Och om någon är intreserad av dig skulle hen hellre vilja träffa dig någonstans där det finns många andra, till exempel på ett fik. 

Johnny tipsar också om stödgrupper som ofta finns på stora communities. Människor som har varit utsatta för något, startar grupper eller nätverk för att träffa andra och få stöd. Fryshuset i Stockholm har också nätvandrare som hjälper till att hålla nätet schyst.

– Tyvärr hör man ju inte de positiva berättelserna särskilt ofta, även om de finns, säger Johnny. Men många har hittat stöd på nätet. Den som har blivit utsatt kan också hitta andra utsatta och det är ofta skönt att inte känna sig ensam.

Har du några fler tips?

– Jag tycker att alla ska fundera på hur de använder nätet, gammal som ung. Det går att minska riskerna, så att man inte hamnar i problem.

Johnny räknar upp några bra saker att tänka på:

  • Det är viktigt att sätta en gräns för vad du tycker att andra ska få veta om dig. Alla behöver ett privatliv och vissa saker bör bara de som du litar på få veta.
  • Lägg inte upp bilder som du inte vill att alla ska kunna se. Om du ska visa känsliga bilder för vänner, kan du göra det utan att lägga ut dem på nätet.
  • Om du råkar illa ut är det viktigt att försöka säga ifrån tidigt. Anmäl det direkt på sajten. Varför ska en taskig person få glida runt på en sajt och vara taskig mot flera?
  • Du bestämmer alltid själv vad som känns bra och vad som inte är okej.
  • Samma lagar som gäller utanför nätet gäller på nätet. Det kan till och med finnas strängare regler på nätet.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan