Panik - lämna sidan!

Har någon skrivit elaka saker eller spridit rykten?

Det här kan du göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet.

En person med kort hår som ser orolig eller fundersam ut.
  • Berätta för någon kompis eller vuxen vad som har hänt.
  • Om du vet vem det är och om det känns okej: Ta kontakt med personen som har skrivit det elaka. Be hen att sluta, och att ta bort det hen har skrivit. Förklara att det inte känns bra för dig. Be någon om hjälp, om du inte vill eller orkar själv.
  • Kontakta appen eller sajten, och be dem ta bort texten.
  • Anmäl inläggen och personen direkt i appen eller på sajten. Du kan också be sajten eller appen att ta bort inlägget eller stänga av kontot som har skrivit de elaka sakerna.
  • Om det har skrivit har koppling till skolan: Anmäl det till skolan, till exempel en mentor eller rektorn. Skolan har ibland ett ansvar även för saker som händer på internet.
  • Spara bevis. Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan.
  • Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
  • Gör en polisanmälan om du tror att personen har gjort något olagligt. 

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Till toppen av sidan