Panik - lämna sidan!
Illa behandlad på nätet

Har någon skrivit elaka saker eller spridit rykten?

Det här kan du göra om någon har skrivit elaka eller kränkande saker om dig eller någon annan på nätet.

En person med kort hår som ser orolig eller fundersam ut.
  • Berätta för någon kompis eller vuxen vad som har hänt.
  • Om du vet vem det är och om det känns okej: Ta kontakt med personen som har skrivit det elaka. Be hen att sluta, och att ta bort det hen har skrivit. Förklara att det inte känns bra för dig. Be någon om hjälp, om du inte vill eller orkar själv.
  • Kontakta appen eller sajten, och be dem ta bort texten.
  • Anmäl inläggen och personen direkt i appen eller på sajten. Du kan också be sajten eller appen att ta bort inlägget eller stänga av kontot som har skrivit de elaka sakerna.
  • Om det har skrivit har koppling till skolan: Anmäl det till skolan, till exempel en mentor eller rektorn. Skolan har ibland ett ansvar även för saker som händer på internet.
  • Spara bevis. Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan.
  • Skriv vad du vet om personen, till exempel alias och när ni hade kontakt. De som driver appar och sajter och polisen kan ofta ta reda på vem det är, även om du inte vet säkert.
  • Gör en polisanmälan om du tror att personen har gjort något olagligt. 

De blockar och ignorerar taskiga kommentarer

Vanessa och Linda-Marie har många följare i sociala medier. I det här klippet från UMO-podden berättar de vad de gör när någon skriver taskiga kommentarer om deras utseende. De tipsar också om att man kan polisanmäla sånt som är allvarligt och hotfullt.

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Aktuella artiklar

Egna berättelserJag blev mobbad på internet

Nu har mobbningen lugnat sig lite, men jag går fortfarande runt och är rädd varje dag. Dom vet alla vart jag bor, mitt namn och efternamn.

Fråga UMOÄr det mobbning om jag är taskig på nätet?

Ibland kan jag vara lite elak och skriva taskiga saker på nätet, till exempel i sociala medier och i forum. Jag har lite dåligt samvete över det.

Egna berättelserMobbad på nätet av kompisar

Jag skämdes rejält. Mitt liv var förstört, jag mådde sämre för varje dag, jag grät ibland och bara vill tar självmord. Min bestie gav mig sitt fb-lösen och användarnamn, och när jag loggade in såg jag att hon skrev " vi borde inte göra det mot henne".

ArtikelTips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

ArtikelUMO frågar: Vad är dina tips till någon som blir mobbad?

Kanske är du mobbad eller har blivit mobbad. Mobbning påverkar livet på många sätt. Här kan du läsa vad andra personer tipsat om.

UMO-poddenHur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Till toppen av sidan