Panik - lämna sidan!
Illa behandlad på nätet

Har du blivit fotograferad i hemlighet?

Det kan vara förbjudet att fota någon som inte vet om det. Det här kan du göra om det har hänt dig.

En person med svart hår som står med armarna korsade över bröstet, och ser skeptisk eller arg ut.
  • Berätta för någon kompis eller vuxen vad som har hänt.
  • Om du vet vem det är och om det känns okej: Ta kontakt med personen som har bilden. Förklara att det inte känns bra för dig. Be hen att radera bilden. Be någon om hjälp, om du inte vill eller orkar själv.
  • Om personen har lagt upp bilden någonstans, kontakta appen eller sajten och be dem ta bort den.
  • Anmäl inläggen och personen i appen eller på sajten.
  • Spara bevis. Ta skärmdumpar och spara chattar, mejl och meddelanden så att du kan visa vad som har hänt. Allt sånt kan användas som bevis om det skulle behövas. Det är också bra att visa för någon annan.
  • Gör en polisanmälan om du tror att personen har gjort något olagligt.

Du ska inte behöva tåla mer på nätet

Det är lika allvarligt att vara elak på nätet som utanför nätet. Vissa saker som händer på nätet kan vara brottsliga. 

Du ska inte behöva skämmas eller känna att du får skylla dig själv för att någon annan beter sig dåligt. Det spelar ingen roll om personen verkade trevlig först. 

Gör något så snart som möjligt

Då ökar chansen att det ska gå att ordna. Men du kan göra en anmälan även om det har gått lång tid. När en app eller sajt får veta vad som har hänt, kan de stänga av personer så att de inte kan göra samma sak mot andra. 

Är du i en jobbig situation? 

Du kan behöva hjälp att ta dig ur den. Prata med en kompis eller någon vuxen i din närhet, eller elevhälsan om du går i skolan. Du kan också få hjälp på en ungdomsmottagning eller en sajt eller organisation som kan ge stöd

Stöd av andra på nätet 

Många har varit med om dåliga saker på nätet. Det kan kännas bra att höra om andras erfarenheter och att få kontakt med andra. Det kan till exempel finnas särskilda konton eller grupper som fokuserar på trakasserier eller övergrepp.

Det finns också organisationer och konton som jobbar mot till exempel näthat, trakasserier och övergrepp. 

Aktuella artiklar

ArtikelTips när du umgås på nätet

Det är lätt att träffa nya personer och att umgås med dem du redan känner, i till exempel appar och sociala medier. Här har vi samlat saker som är bra att tänka på för att vara schyst och att undvika missförstånd på nätet.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

Till toppen av sidan