Panik - lämna sidan!

Sibel gifte sig när hon var 13 år

När Sibel var 24 år såg hon ut som vem som helst, men levde ett helt annat liv än de flesta i hennes ålder. Hon gick på universitetet, hängde i biblioteket och fikade med kompisar. Sen hämtade hon sina barn på förskolan och gick hem till mannen hon hade varit gift med i 11 år.

En tjej som joggar på en väg med stora träd omkring. Foto.

Sibel kommer från en stor kurdisk familj. Hon flyttade till Sverige med sina föräldrar innan hon började skolan.

– Vi hade inte så mycket regler hemma. Jag fick göra samma saker som mina svenska kompisar. Jag kommer ihåg att en av mina kusiner var så förvånad över att vi fick ha jeans när vi var små. Jag förstod aldrig riktigt vad hon menade, berättar Sibel.

Tidigare levde hon ungefär som sina kompisar

Den enda regel som Sibel hade var att hon inte fick träffa killar och inte gå på discon. Hon tyckte att det var lite tråkigt, men hon accepterade det. Hon levde ju ungefär som alla sina kompisar. Men när Sibel var 13 år förändrades hennes liv väldigt mycket.

– I efterhand ser jag det som att jag blev bortgift. Visst, jag var med på det, men jag blev manipulerad. Jag var så ung, säger hon.

Mannen som blev Sibels make var bror till hennes brors fru. Hans pappa tyckte att Sibel skulle bli en lämplig fru och gick till hennes pappa för att fråga om hennes hand. Själv hade Sibel aldrig tänkt tanken att gifta sig, innan hennes föräldrar frågade henne om hon skulle vilja det.

– Jag tyckte det lät spännande och tog det lite på skoj. Jag var ung och ingen förklarade för mig vad det egentligen innebar. Jag hade aldrig gjort det om någon bara hade fått mig att fundera lite.

Allt gick väldigt fort. Så snart Sibel och hennes familj hade sagt ja började planeringen för själva bröllopet. Hon träffade sin blivande man för första gången när de förlovades. Sen blev det några gånger till innan bröllopet, som hölls en månad senare. De promenerade eller gick och fikade. Sibel beskriver det som roligt och spännande. Från att aldrig ha haft en pojkvän eller ens  ha fått umgås med killar var hon plötsligt förlovad.

– Men vi hann egentligen inte lära känna varandra. Jag hade aldrig gått med på att gifta mig om jag hade träffat honom mer innan. Vi är väldigt olika, han är mer traditionell än jag, säger hon.

I efterhand kan hon också tycka synd om sin man. Hon var ju inte alls den tjej som han hade hoppats på.

– Eftersom jag var så ung trodde han säkert att han skulle kunna forma mig som han ville.

Bröllopet gick inte att ställa in

Några dagar före bröllopet började Sibel tveka. Hon pratade med sin pappa, men han tog henne inte på allvar. 200 gäster var redan inbjudna och det var för sent att ställa in, sa han.

Under ett enda sommarlov blev Sibel alltså både förlovad och gift. När hon började i sjuan på hösten såg hennes liv helt annorlunda ut. Plötsligt hade hon ett hem att ta hand om. Hon förväntades städa, diska och laga mat. En annan nyhet var alla regler som hennes man bestämde och som hon förväntades följa. Som att hon skulle komma hem direkt efter skolan och inte fick gå till biblioteket och läsa som hon brukade.

– Det var för jävligt, jag blev arg och kände mig lurad. Jag var så trött på den där dumma lägenheten som jag skulle ta hand om, säger hon.

Sibel hade bytt skola efter sommarlovet och förlorat kontakten med sina kompisar. Hon blev deprimerad och bråkade mycket med sina föräldrar.

Det var många jobbiga år, även om det fanns bra stunder. Som när barnen föddes. Det första, en son, redan när hon gick i åttan och några år senare även en dotter.

Sibel kämpade för skilsmässa

I flera år kämpade Sibel för skilsmässa. Hennes man ville inte ens lyssna när hon tog upp frågan.

– Om en man släpper sin kvinna är han ingen riktig man enligt min kultur.

Även mannens familj och släkt var emot en skilsmässa och Sibel är säker på att vissa av dem skulle kunna ha använt våld för att få henne att följa reglerna.

Sibel fick leva ett dubbelliv. Ett liv med kompisar, där hon pluggade, fikade, tränade och satt på biblioteket. Och ett liv med sin man. Hon berättade aldrig för honom om sin dag och vilka hon umgicks med. Väldigt få kompisar i skolan visste om hennes situation.

En tjej tittar fram. Foto.

Stryptag fick henne att bestämma sig 

Det som fick Sibel att lämna sin man trots familjens motstånd var när han en dag tog stryptag på henne. Hon svimmade av syrebrist framför deras son. När hon vaknade igen satt sonen bredvid och tröstade henne.

– Det är ju inte han som ska trösta mig, det är jag som ska trösta honom. Jag var så fruktansvärt arg, jag hade kunnat döda min man. Och jag insåg att det är så det kommer att sluta om jag inte gör något. Antingen dödar han mig eller så dödar jag honom.

Hon kom fram till att det inte ens var det bästa för barnen att stanna. De mådde inte heller bra. Hon bestämde sig för att lämna barnen en tid för att stärka sig själv och samtidigt skapa sig ett nytt liv, med målet att få tillbaka barnen.

– Det var ett oerhört svårt beslut men när jag väl hade fattat det var jag helt kall. Jag gick hem till honom och sa att jag skulle flytta. Han trodde mig inte.

Hon packade sina väskor när hennes man inte var hemma. Hon var livrädd när det var dags att flytta, men allt gick bra. Hon fick en imam att upplösa äktenskapet enligt muslimsk lag.

Hon skapade ett nytt liv och fick tillbaka barnen

I två år levde hon utan sina barn. Hon skaffade jobb och lägenhet, och försökte hitta sätt att få tillbaka barnen från sitt ex.

– Jag var väldigt hård och ärlig. Jag sa till honom att varje gång du ser din dotter i ögonen ska du se mig i henne. Varje dag när du vaknar och ser dig själv i spegeln ska du vara medveten om vad du har gjort. Jag tog upp olika saker han hade utsatt mig för och frågade honom hur han skulle känna om någon man utsatte vår dotter för samma sak? Vill du att någon man ska behandla henne så som jag har blivit behandlad, frågade jag. Jag bad honom ta ansvar för det han hade gjort.

Efter två år ringde han och sa att hon kunde ta barnen. Sibel trodde först inte att det var sant. Mannen flyttade till en annan stad och hon fick själv ansvaret för barnen.

Sibel ville inte ha så mycket kontakt med sina egna föräldrar i sitt nya liv. De var ju de som en gång gifte bort henne med en man som hon inte själv hade valt. Hennes egen dotter ska slippa vara med om samma sak.

– Hon ska vara vuxen när hon gifter sig och hon ska inte bli bortgift. Min dotter ska få leva det liv hon själv vill leva.

Sibel heter egentligen något annat. Personen på bilden är inte Sibel.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan