Hur gick det för Sibel?

Det har gått några år sen UMO träffade Sibel första gången. Då berättade hon om sitt liv som gift och att hon ville något annat. Idag är hon fri. Skild från den man som hon blev bortgift med som 13-åring. – Idag äger jag mitt liv och min frihet. Men det högsta priset fick mina barn betala.

En tjej tittar fram. Foto.

Det har inte varit lätt. Även om hon bara var tretton år då hon gifte sig och äktenskapet därför aldrig var giltigt enligt svensk lag krävdes det mycket för att upplösa det. Framför allt var hon tvungen att göra en uppoffring så stor att hon inte trodde att hon skulle klara av den. Men som till slut var oundviklig – hon lämnade sina barn.

Stryptag fick henne att fatta beslutet

Det som fick henne att bestämma sig var när hennes man tog stryptag på henne tills hon svimmade av syrebrist framför deras gemensamma son. När hon vaknade till igen satt sonen bredvid henne och tröstade henne.

– Det är ju inte han som ska trösta mig, det är jag som ska trösta honom. Jag var så fruktansvärt arg, jag hade kunnat döda min man. Och jag insåg att det är så det kommer att sluta om jag inte gör något. Antingen dödar han mig eller så dödar jag honom.

Hon kom fram till att det inte ens var det bästa för barnen att stanna. De mådde inte heller bra av situationen. Och hon var säker på att den skulle sluta i en katastrof om hon var kvar. Därför bestämde hos sig för att lämna barnen en tid för att stärka sig själv och samtidigt skapa sig ett nytt liv med målet att få tillbaka barnen.

– Det var ett oerhört svårt beslut att fatta men när jag väl gjort det var jag helt kall. Jag gick hem till honom och sa att jag skulle flytta. Han trodde mig inte.

Men när han inte var hemma packade hon sina väskor. Hon var livrädd den dag då det var dags att flytta men allt gick bra. Hon fick en imam att upplösa äktenskapet enligt muslim lag.

– Min ex-man fick lägenheten som egentligen var min. Allt guld och alla pengar jag fick när vi gifte oss. För mig betydde det ingenting. Jag hade inget kvar, inget att förlora.

Skapade ett nytt liv

I två år levde hon utan sina barn. Under den tiden skapade hon ett nytt liv. Hon fick jobb och lägenhet. Samtidigt som hon försökte hitta sätt att kommunicera med sitt ex för att få tillbaka barnen.

– Jag var väldigt hård och ärlig. Visst säger man att sanningen gör ont? Jag sa till honom att varje gång du ser din dotter i ögonen ska du se mig i henne. Du ska se allt du har utsatt mig för och bli påmind om det varje dag i resten av ditt liv. Varje dag när du vaknar och se dig själv i spegeln ska du vara medveten om vad du har gjort. Jag tog upp olika saker han utsatt mig för och frågade honom hur han skulle känna om någon man utsatte vår dotter för samma sak? Vill du att någon man ska behandla henne så som jag har blivit behandlad, frågade jag. Jag bad honom ta ansvar för det han gjort.

Fick tillbaka barnen

Efter två år ringde han och sa att hon kunde ta barnen. Hon trodde först inte att det var sant.

Men det var det. Idag lever hon ensam med båda barnen. Deras pappa har flyttat till en annan stad och de träffas väldigt sällan. Sina egna föräldrar har hon inte heller någon bra relation till. De var ju de som en gång gifte bort henne med en man som inte själv hade valt. Även de bor i en annan stad och hon träffar dem sällan och vill helst ha så lite kontakt med dem som möjligt.

– Jag har tänkt i flera år på om pappa skulle dö idag, skulle jag ångra mig då? Men jag har kommit fram till att, nej det skulle jag inte. Jag har inte glömt men jag har förlåtit mina föräldrar. Jag vill inte bli bitter. För trots allt så har jag en stark kärlek till livet och mina medmänniskor. Jag älskar mitt nya liv, min nya familj och vänner som har funnits där för mig i vårt och torrt, bokstavligt talat.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan