Panik - lämna sidan!
Hedersrelaterat våld och förtryck

Farman slutade kontrollera sina systrar

Förut brukade Farman bevaka allt hans systrar gjorde. Men sen träffade han en tjej som utsattes för hedersförtryck. Det gjorde att Farman började tänka på ett nytt sätt.

En kille som ler och vinkar hej då till sina systrar. Foto.

Farman och hans familj kom till Sverige från Irak när han var 14 år. Han såg det som sin uppgift som kille, att bevaka sina två systrar och hålla koll på allt de gjorde.

Tjejer hade andra regler

Farman hade alltid mycket större frihet än systrarna. Han hade flickvänner, men systrarna fick inte träffa killar.

Ibland ringde Farman till sina kompisar och berättade att han hade sett någons syster till exempel gå på fest. Farman tyckte också att kompisarna skulle ringa honom, om hans systrar gjorde något som han inte tyckte att de borde göra.

Han tänkte inte på att det kunde leda till att tjejerna kunde bli misshandlade eller inlåsta. Han slog aldrig sina systrar, men han har kompisar som har slagit sina systrar.

– Jag hade inte dåligt samvete, för jag trodde inte att det var något fel, säger Farman. Men när jag var 17 år började jag tänka på vad jag egentligen gjorde.

Flickvännen hjälpte honom att förstå

Farman började förändras när hans flickvän blev misshandlad av sin bror, bara för att hon träffade Farman.

– Jag insåg att tjejen jag älskade blev slagen på grund av mig. Det var ohållbart. Jag var tvungen att lämna henne.

Händelsen fick Farman att tänka: Är det verkligen rätt att jag kontrollerar mina systrar? Jag vill ju inte att min flickvän ska bli kontrollerad av sin bror. 

Sharaf hjältar stöttade Farman

Farman började förstå att det som han tyckte tidigare, egentligen var fel. Farman fick kontakt med Sharaf hjältar som stöttar killar att ta avstånd från hedersförtryck. Sharaf hjältar hjälpte honom när han började fundera över vad han gjorde. Han träffade personer som hade varit med om samma sak.

– Det var första gången jag hörde talas om mänskliga rättigheter och de lagar som finns för att skydda rättigheterna.

Du kan läsa mer om Sharaf hjältar på Elektras webbplats.

Familjen har förändrats

– Jag har förändrats, berättar Farman. Jag känner större empati med andra och jag accepterar inte orättvisor.

I början blev Farmans familj förvånad, men sen började de förstå vad han menade. Nu har systrarna samma frihet som Farman och föräldrarna stöttar sina barns rättigheter.

Många föräldrar är oroliga

– Det behövs fler möten mellan föräldrar från olika kulturer, säger Farman. Det som är nytt och främmande är ofta skrämmande, och minskad rädsla leder till minskat hedersförtryck.

– När min mamma kom i kontakt med svenska mammor som oroade sig för sina barn precis som hon själv, blev hon mindre rädd.

– En familjs heder handlar inte om att ens dotter har pojkvän eller inte, förklarar Farman. Det viktiga är att ha ett jobb och kunna försörja sig. Den som vill sluta med hedersförtrycket behöver stöd, precis som jag själv fick. Pappor som kommer hit från länder i krig är vana att försvara sin familj. Vi måste hjälpa dem att förstå att de inte längre behöver vara oroliga för sin familj på samma sätt.

– Mina nya värderingar kommer jag att ha resten livet, säger Farman. Jag ska inte utsätta mina barn för samma förtryck som mina systrar fick uppleva.

Personerna på bilden är inte Farman eller andra i texten. 

Mer på UMO

Artikel

Stöd och hjälp vid hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd kring hedersrelaterat våld och förtryck eller om du själv blir utsatt. Du kan oftast vara anonym.

Artikel

Kontrollerar du någon i din familj?

Alla har rätt att leva sina liv som de vill, och du har rätt att slippa ta ansvar för vad dina syskon eller andra i din familj gör. Det är inte din uppgift att övervaka eller kontrollera någon. Det finns hjälp att få du behöver hjälp för att sluta med det.

Artikel

Det går rykten om din syster – vad gör du?

Tänk dig att en kompis ringer dig. Han har hört att din syster har varit på en fest och strulat med en i skolan. Han säger att hon har skämt ut sig och att alla snackar om det.

Egna berättelser

Min pojkvän är hemlig på grund av föräldrarnas kultur

Jag lever ett dubbelliv. Mina föräldrar skulle aldrig acceptera att jag hade en pojkvän på grund av deras religion och kultur. Flickor som umgås med killar är smutsiga och drar skam över släkten, anser dem.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Kön och könsidentitet

Innehåll om kön och könsidentitet.

Artikel

Det finns ingen mödomshinna

Många tror att det finns en hinna som täcker ingången till slidan. Det är bara en myt. Det finns varken någon hinna eller något annat som går sönder första gången du har samlag eller för in något i slidan.

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan