Panik - lämna sidan!
Diskriminering

UMO frågar: Vad är dina tips mot rasism?

Många vill göra något för att minska rasismen i samhället, men ibland är det svårt att veta var man ska börja. Här kan du dela med dig av dina tips och läsa vad andra personer har svarat.

Andras svar:

 • Jag har bott i Sverige i hela mitt liv, mina föräldrar också, min pappas föräldrar invandrade till Sverige från Finland 1969. Själv har jag inte blivit utsatt för rasism, eftersom att jag är hyfsat vit, men jag har sett många andra blivit utsatta. Till exempel, de i våran klass som kommer från mellanöstern har blivit utsatta, som till exempel, de är inte tillåtna att snacka arabiska medans vissa i klassen med annat modersmål får snacka på hur bäst de vill. En lärare sa en gång "Vet du inte varför du är här i Sverige? Kom eran familj hit för att semestra eller?" Ett bra tips är att säga åt folk när de håller på, även om inte du är utsatt. Ett annat är att berätta om vilka saker som hänt svarta, muslimer, judar, ursprungspersoner i olika delar av världen, även vissa vita minoriteter t ex, vad de har fått vara med om och varför det inte är roligt eller rätt att hålla på så mot vissa för något de inte riktigt kan rå för. Rasism är alltid fel - även om det bara är "på skoj" eller om det bara är en "småsak".
  /the red one
 • Om alla slutar att vara rasister finns inte rasism.
  /Vincent
 • Det är viktigt att vi alla är olika och unika. Ett tips är att bara visa för folk att de har rätt att ha åsikter så länge de inte använder dem genom språk och kränkning. Alla liv är unika och viktiga🌸•✊🏻✊🏼✊🏽✊🏾✊🏿👦👧👩‍🦰👨👱‍♀️👱👨‍🦳👵•🌸
  /Yasmina
 • Jag tycker att man inte ska va våldsam och säga det på ett ärligt sätt och ifrågesätta rasisten varför den känner si och så och då kanske det inte handlar om din hudfärg bara om att rasisten själv mår dåligt!
  /Ashia
 • Jag själv är från ett annat land och har blivit mobbad flera år. Har blivit kallad för apa och stick till hemland. Jag ville inte bry mig men det gick för långt. Jag kände mig bara värdelös att inte säga något så jag bestämde mig o säga som det var.

  "Jag kommer från ett annat land, är adopterad och ingen ska säga till någon att den ser ful ut eller lukta ila, jag är jag och ingen annan" sa jag till alla. Dom flesta tog det bra, att jag sa det. Jag kände mig glad igen att har sagt det till alla och dom kan låta mig vara nu. Tips från mig är att försöka säga i från så att alla fattar. Och försöka inte bryr dig. Jag vet det är jävligt svårt att säga ifrån, tänk på dig själv och säg något, annars så kommer dom bara reta dig igen.
  /Tjej 16
 • Låt alla lära känna varandra, då kommer man se att det inte är någon skillnad mellan en svart och en vit.  Om man såg en vit människa gå förbi skulle man aldrig kolla, men om en svart gick förbi skulle man det. Den viktigaste frågan är varför? Det är inget svar att säga dom är ovanliga bara för att dom är svarta, det är ju typ som att säga du är brunhårig så du får inte vara med. Det är inte utsidan på mäniskan som räknas utan insidan....!!!! kom ihåg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  /Lova
 • Asså, som någon sa, rasism kommer inte utrotas. Men jag tänker att NÄSTA generation som är vi, borde få mer exakt koll. På så sätt kan vi vara en del av starten av en värld utan rasism.
  //T.J IGEEEEN
 • Berätta sanningen till icke vita personer/offer för rasism att vi lever under ett globalt system av rasism/vit makt.  Det här systemet borde bli ersatt av rättvisa, vilket är att garantera att ingen är under förtryck och att personen som behöver hjälp som mest får den mest konstruktiva hjälpen.
  /Son of Serious
 • Rasism går inte att utrota. Men om vi lär folk att tänka kritiskt och inte basera sina åsikter på känslor så kommer folk att förstå hur korkat rasism är. Men om nån vill vara rasist så är det helt upp till dem. De får tycka vad de vill så länge de inte skadar någon. Plus att rasism går åt alla håll, alla kan vara rasister mot alla. Mörkhyade kan vara rasister mot vita, asiater kan vara rasister mot mörkhyade och så vidare... Men folk bryr sig bara om när vita människor är rasister av någon anledning.
  /Truth
 • Till personen innan: Om man förbjöd rasism skulle de bryta mot att alla får tycka och tänka vad de vill.
  /Kille
 • Att allt rasism borde vara olagligt.
  /AAAAAAAAA kkkkkkkkkkkkaaaaaaaaaaaaaass

Mer på UMO

ArtikelVad kan jag göra mot rasism?

Det finns mycket du kan göra mot rasism, oavsett om du utsätts själv eller inte.

ArtikelPolisanmälan

Har du blivit utsatt för brott eller sett något brottsligt? Du kan göra en polisanmälan på flera olika sätt. Ju snabbare du anmäler, desto bättre.

ArtikelJämlikhet

Jämlikhet betyder att alla människor är lika mycket värda och ska behandlas lika bra.

Till toppen av sidan