Heterofobi - finns det?

Det är nästan aldrig heterosexuella som behandlas illa på grund av sin sexuella läggning. Heterofobi är inte ett samhällsproblem på samma sätt som homofobi, bifobi och transfobi. Det kan bero på heteronormen, alltså att heterosexualitet ofta tas för självklart.

Illustration av en mun som skriker: Jävla hetero!

De flesta har aldrig hört talas om någon som skrikit ”jävla hetero” eller misshandlat heterosexuella på grund av att de kanske hållit varandra i handen på stan. Det har säkert hänt, men syns inte i statistik över hatbrott eller anmälningar om diskriminering.

Att det är hbtq-personer, alltså homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer, som utsätts har att göra med att hbtq-personer inte tillhör majoriteten eller normen i samhället.

Någon heterofobi är alltså inte tydlig i samhället. Däremot finns det en så kallad heteronorm, som säger att det är viktigt att vara, eller att verka vara, heterosexuell. Det finns också en så kallad cisnorm, som säger att det är viktigt att det finns två tydliga kön och att alla fortsätter att identifiera sig med det kön de tilldelades när de föddes.

Heteronormen och cisnormen gör det enklare att vara en ”killig” kille som gillar tjejer och en ”tjejig” tjej som gillar killar. Samtidigt gör den det svårare att gilla någon av samma kön eller till exempel identifiera sig som tjej fast en tilldelades manligt kön när en föddes. Därför kan heteronormen och cisnormen leda till homo- bi- och transfobi.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan