Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Har min killkompis en ätstörning?

Joel och Oscar har båda haft ätstörningar. Tillsammans med sjuksköterskan Johan svarar de på en fråga från en person som är orolig för sin kompis. De berättar också om hur ätstörningen påverkade dem.

– Jag hittade till exempel på att jag redan hade ätit lunch eller att jag hade ätit en stor frukost, säger Joel 19 år. Jag var så inne i min ätstörning och ville först inte bli av med den. Det var säkert frustrerande för mina vänner. Det bästa man kan göra som vän är nog att berätta för en vuxen, så att man lämnar över ansvaret.

Joel tror att hans ätstörning berodde på att han inte hade berättat för någon om sin sexuella läggning. När han väl vågade berätta för sin bror och sin pappa blev han snabbt bättre. 

Både Joel och Oscar tror att det kan vara extra jobbigt att vara kille och ha en ätstörning.

– Jag tänkte att ätstörningar var en tjejgrej eftersom jag inte hört om någon annan kille som haft problem med mat eller träning, säger Oscar 18 år.  Jag skämdes jättemycket och en del trodde att jag bluffade bara för att få uppmärksamhet.

Mer på UMO

Svara varandra

Hur blev ni friska från ätstörningen?

Och hur behandlades ni? Tacksam över bokstavligen ALLA svar❤️

Egna berättelser

Jag blev frisk från ätstörningen

Sedan vid 9 års ålder så började jag sluta äta och springa i stort sätt hela tiden. Jag tappade tron på mig själv och trodde jag var tjock. Jag blev inlagd och de tvingade i mig näringsdryck och tvångsmatade mig.

Frågor & svar

Hur hjälper jag en kompis med ätstörning?

Vad ska jag göra för att kunna vara det bästa stödet för henne och för att kunna hjälpa henne ur det?

Till toppen av sidan