Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Hjälp - vad ska jag bli?

Amin 19 år och Kyle 23 år var väldigt stressade när de skulle välja gymnasium. De hade ingen aning om vad de ville bli och var ganska förvirrade.

– Gymnasievalet kändes som en jättestor grej, som om hela min framtid skulle avgöras. Men så här i efterhand spelade det nog inte så stor roll, säger Amin.

I gymnasiet kom Amin på att han vill jobba med reklam, och just nu håller han på att söka till en reklamskola.

Kyle gick en samhällsekonomisk linje på gymnasiet eftersom hans föräldrar ville det. 

– Idag hade jag nog valt annorlunda. Men samtidigt utvecklades jag som person. Efter gymnasiet jobbade jag, tills jag råkade jobba lite extra på en förskola. Det var jättekul och nu pluggar jag till förskolelärare, säger Kyle. 

Både Kyle och Amin är 100 procent säkra på vad de vill bli. Samtidigt tror de att de kanske jobbar med något annat om 10 år. 

Tillsammans med Fråga UMO:s sjuksköterska Johan svarar de på en fråga från en person som är stressad inför att välja yrke och utbildning. 

Mer på UMO

Frågor & svar

Jag ska välja gymnasium och är jättestressad

Mina föräldrar är ständigt på mig för att jag inte vet vad jag ska göra. Vet ni var man kan få hjälp med detta på något sätt?

Svara varandra

Jag har beslutsångest, bland annat för gymnasievalet!

Jag kan knappt bestämma minsta lilla sak. Jag gick hungrig hela dagen bara för att jag inte kunde välja vad jag ville äta. Beslutsångest är skit irriterande.

Till toppen av sidan