Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Hur slutar jag vara svartsjuk?

Kyle och Martina berättar om när de har varit svartsjuka och sjuksköterskan Johan tipsar om hur man slutar vara svartsjuk.

– Jag kände mig ofta svartsjuk på min partner förut och det berodde nog på dåligt självförtroende, säger Kyle. Det kunde börja med att jag såg en bild på sociala medier, där min partner hade kul tillsammans med sina kompisar. Då överanalyserade jag bilden och oroade mig för att hon skulle vara otrogen.

Martina har varit i ett öppet förhållande och då blev hon inte svartsjuk när hennes partner hånglade med någon annan.

– Däremot har jag blivit väldigt svartsjuk när en partner har skrivit med någon annan på ett flörtigt sätt, säger Martina.

UMO:s sjuksköterska Johan menar att man alltid har rätt till sina känslor, men att man inte har rätt att bestämma över någon annans liv.

– Man kan berätta om sin svartsjuka för sin partner och i vissa fall kan man kompromissa, säger Johan. Men man har aldrig rätt att bestämma vad ens partner ska ha på sig, vart hen ska gå eller vem hen ska träffa.

Mer på UMO

Frågor & svarHur hanterar jag en svartsjuk partner?

Han har sagt att han är rädd att bli lämnad. I höst ska han flytta till en annan stad för att plugga, och då har han varnat mig för att han kommer bli ännu mer svartsjuk.

Frågor & svarVad gör jag åt min svartsjuka?

Jag blir så himla lätt svartsjuk, mest på min pojkvän. Så fort han inte är med mig blir jag svartsjuk.

ArtikelUMO frågar: Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

ArtikelUMO frågar: Hur känns det att vara svartsjuk?

Svartsjuka kan kännas på olika sätt. Hur känns det för dig när du är svartsjuk? Skriv ditt svar och läs vad andra har svarat.

Till toppen av sidan