Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden 53: Myter om onani

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Signaturmelodi

Idji:

– Det finns en hel del missförstånd om vad som händer när du onanerar. En hel del myter som inte stämmer. Jag heter Idji och i den här UMO-podden ska jag reda ut vad som stämmer och inte stämmer om onani. Lennie, hej och välkommen till UMO-podden!

Lennie:

– Tack!

Idji:

– Hur redo är du på att svara på onanifrågor?

Lennie:

– Alltid redo att svara på onanifrågor.

Idji:

– Ja, de allra flesta kanske skulle säga att de inte är redo för det.

Lennie:

– Just det, men jag är sexolog, sjuksköterska och psykoterapeut och det här är lite av min vardag.

Idji:

– Precis. Du brukar prata om sex och kroppen och svarar på frågor om såna saker också.

Lennie:

– Absolut.

Idji:

– Bland annat så svarar du på frågor som kommer in till Fråga UMO.

Lennie:

– Precis. 

Idji:

– Men du, jag börjar med frågarna till dig, eller onanimyterna. Så får du säga vad som är en myt och vad som stämmer.

Lennie:

– Ja.

Musikjingel

Idji:

– Kan det på sätt göra att det blir svårare att skaffa barn om man onanerar?

Lennie:

– Nej, det är faktiskt en myt. Jag skulle säga till kanske snarare är tvärtom. Att det är bra att onanera.

Idji:

– För en del kan säga att spermier kan ta slut eller att det kan häda någonting …

Lennie:

– Det stämmer inte, det snarare tvärtom. Spermierna behöver komma ut ur kroppen för att hela tiden bildas. Så man kan säga att om man skulle sluta ha utlösning, om man har en penis, då skulle spermieantalet kanske bli mindre.

Musikjingel

Idji:

– Kan onani göra att man kommer snabbare eller senare in i puberteten?

Lennie:

– Nej det påverkar inte alls. Onani är någonting helt annat än puberteten som styrs av våra hormoner och våra arvsanlag.

Idji:

– Men det kanske sker i samband med att man börjar onanera när man kommer in i puberteten? Så tror man att det hänger ihop?

Lennie:

– När man kommer in i puberteten så ökar ju sexlusten och blir väldigt tydlig och kanske till och med svår att hantera. Men då blir det också naturligt att man vill göra något av det, till exempel onanera.

Musikjingel

Idji:

– Kan man få finnar eller acne av att onanera?

Lennie:

– Nej det kan man inte. Finnar eller acne får många som en del av den hormonomställning som sker under puberteten. Men det har ingenting med onani att göra.

Idji:

– Kan mensen förändras då om man onanerar?

Lennie:

– Nej det är samma svar där. Mensen förändras inte om man onanerar, utan det styrs helt och hållet av andra system som har med pubertet att göra.

Musikjingel

Idji:

– Nu kommer lite trixig fråga: Om ens partner onanerar, eller den man är ihop med eller brukar ha sex med, om den personen onanera, betyder det då att sext man har tillsammans är dåligt på något sätt?

Lennie:

– Jag brukar tänka sexualiteten för alla människor i en slags helhet, och sen så vill man släppa in andra människor lite eller mycket i den där helheten.

Idji:

– Du menar att ha sex med andra mycket eller lite?

Lennie:

– Ja precis. Och det kan variera mellan olika personer men för de allra flesta så fortsätter onani att vara en viktig del den av den vuxna sexualiteten. Och det innebär inte att man inte uppskattar det man har tillsammans med en partner. Jag tänker att det är lite två olika saker, som är en del av samma helhet.

Idji:

– För en del kanske tycker ”nej men jag är ihop med någon då har jag bara sex med den och inte med mig själv”?

Lennie:

– Ja, så kan du vara, och det är helt okej om man tänker så. Men då ska man veta att det kanske gäller för en själv och inte för andra eller ens för sin partner.

Musikjingel

Idji:

– Påverkas konditionen av att man onanerar? Alltså att man är sportig och springer eller tränar på nåt sätt?

Lennie:

– Ja, det blir som ett litet träningspass när man onanerar … Det kan bero lite på hur man onanerar. Men det påverkar inte till det sämre i alla fall.

Idji:

– Om man joggar samtidigt kanske? (Finss).

Lennie:

– Ja det kanske skulle funka. Men det man ska veta är i alla fall att onani inte påverkar konditionen negativt. Absolut inte så att man får ont i kroppen, svårt att gå eller så. Det finns många sådana myter om onani och dom är helt felaktiga.

Musikjingel

Idji:

– Kan det vara olagligt att onanera?

Lennie:

– Inte att onanera som du gör själv hemma. Eller någonstans där du är med dig själv. Men precis som med andra typer av sexualitet så gäller ju att man behöver ha samtycke. Så att onanera tillsammans med någon annan, eller inför någon annan, det skulle kunna vara okej och lagligt om den personen har godkänt det och gett sitt samtycke till det. Men att onanerar för personer som inte vill bli onanerade inför, det är olagligt. Och då ska man vara medveten om att det också gäller sånt som sker på nätet.

Idji:

– Jag tänkte precis fråga det, att filma sig själv när man onanerar och skickade det till någon. Kan det vara olagligt?

Lennie:

– Det kan vara olagligt om personen inte har bett om det eller inte vill ha det. Och det gäller inte bara onani. Det kan vara att man skickar bilder på sin kropp eller på sitt kön som den andra inte heller har bett om. Så det ska man tänka på att där finns det en gräns. Andra måste kunna ge sitt godkännande.

Musikjingel

Idji:

– Kan det hända någonting dåligt med penisen eller snippan för att man onanerar?

Lennie:

– Alltså du kan ju onanera mycket du skulle du kunna få som små skavsår eller så. Men det läker av sig själv om du bara ta det lugnt några dagar. Men du kan inte skada kroppen eller hjärnan eller någon annan del av dig själv genom att onanera.

Idji:

– Det finns ingenting som är farligt för dig med att onanera?

Lennie:

– Nej, men det finns många myter. Och det finns många myter som är kopplade till kultur och till religion. Och det ska man ha all respekt för. Men det man ska veta är att det är just myter. Så det är ingenting som är farligt med att onanera. Utan det är ett bra sätt att lära känna sin kropp på, lära känna sin sexualitet att göra det på sina egna villkor. Och då kan man börja lära sig, genom att onanera, vad som är skönt på mig och inte skönt på mig. Och den dagen jag känner mig redan sex med en partner till exempel, då vet jag redan det.

Signatur

Idji:

– Okej, då är mina frågor slut. Jag har ett tips om du vill ha förslag på hur du ska göra när du själv onanerar. Då kan du gå in och söka på onani på UMO. Då hittar du hur andra unga gör.

Till exempel skriver en person så här ”Jag tar två kuddar och viker ihop dem på mitten. Sen lägger jag en ihopvikt handduk på kudden. Jag drar ned byxorna men har trosorna på mig. Sätter mig på handduken och börjar. Om jag sitter rätt och får till det så tar det bara några sekunder innan jag kommer. Sååå skönt”

En annan person skriver så här ”Jag sitter ner på duschgolvet med vattnet på och runkar vanlig tills det sprutar. Det är bra i duschen för sperman åker bara ner i avloppet.

Sök på onani på UMO om du vill läsa om fler personer och hur de gör när de onanerar, eller skriva du själv gör.

Ja det var det, tack och hej!

Lennie:

– Hej!

Signatur

Tjejröst:

– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

Aktuella artiklar

Alla avsnitt

Lyssna på andra unga prata om sex, hälsa och relationer.

Till toppen av sidan