Textversion av UMO-podden 55: Vad gör dopning med kroppen?
Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.
Signaturmelodi
Annica:
– Anabola steroider ökar processen i cellen, att nu ska här tillverkas mer proteiner. Och då har de en uppbyggande effekt.
Idji:
– Välkommen till den här UMO-podden om dopningfakta. Jag heter Idji och mittemot mig i studion finns Annica. Annica du är sjuksköterska och jobbar med dopning bland annat på ett ställe som heter dopingjouren, dit man kan ringa och ställa frågor om anabola steroider och annan dopning.
Annica:
– Ja.
Idji:
– Kan du börja med att berätta vad som räknas som dopning?
Annica:
– Det finns två olika regelverk kan man säga. Men i Sverige så har vi en Dopningslag i samhället. Och den talar om att det är förbjudet att använda anabola steroider, testosteron och tillväxthormon.
Tittar man inom idrotten så finns det även andra substanser som är förbjudna. Då räknas det som fusk, för att det gör att man presterar bättre inom sin idrott.
Idji:
– Okej, så vissa grejer räknas som fusk och andra är olagligt och det finns lagar kring?
Annica:
– Ja precis.
Idji:
– Vad är det som är anledningen till att det som du sa, steroider tillväxthormoner och så, varför är det olagligt?
Annica:
– Det är olagligt därför att det finns en risk för att det kan vara skadligt för hälsan.
Idji:
– Precis som droger och så då?
Annica:
– Ja.
Idji:
– Hur vet man om man tar något lagligt och ofarligt kosttillskott bara, eller om man tar något som räknas som dopning?
Annica:
– Det vet man inte. Det finns ingen kontroll utav kosttillskott. Man har sett i olika studier att innehållet inte stämmer överens med det som står på etiketten. Och det är klart det kan innebära då att man får biverkningar som man inte vill ha.
Idji:
– Så även det som kallas kosttillskott kan alltså vara olagligt och farligt och räknas som dopning?
Annica:
– Ja.
Idji:
– Men det spelar ingen roll om man köper kosttillskotten i Sverige eller på en sajt där det står på svenska och det står att det inte ska vara något farligt?
Annica:
– Nej det … Nej, man kan inte vara säker.
Musikjingel
Idji:
– Det finns ett UMO-podden reportage där en kille berättar om vilka biverkningar han fick när han dopade sig. Till exempel problem att få stånd, finnar och högt blodtryck. Du som lyssnar kanske har hört den podden och vill höra lite mer fakta om just det här med biverkningar.
Så Annica, du som sjuksköterska och som forskat om dopning, vilka är de vanligaste biverkningarna och problemen man kan få när man tar dopning, till exempel anabola steroider, som är den vanligaste dopningen?
Annica:
– De allra vanligaste biverkningarna är att man får problem med att få stånd, att man kan bli nedstämd, i väldigt varierande grad, och det är att man kan få bröst.
Idji:
– Och du menar inte muskulösa bröst utan tjejbröst liksom?
Annica:
– Ja precis. Och hos tjejer så är det vanligaste att klitoris växer, att de får en mörkare röst och att det växer hår på kroppen.
Idji:
– Okej, så man kan få lite skägg och hår på bröst och mage?
Annica:
– Det är inte så att man utvecklar fullt skägg liksom, men det är problem med tjejer för de biverkningarna går oftast inte tillbaka.
Idji:
– Även om man slutar?
Annica:
– Sen finns det ju andra biverkningar också.
Idji:
– Vilka då?
Annica:
– Akne, svårt att sova, precis som han berättade i reportaget. Humöret kan svänga, man kan tappa hår som hos killar inte kommer tillbaka. Sedan kan man få problem med hjärtat på det sättet att hjärtat kanske slår väldigt fort, eller att man får bröstsmärta, att blodtrycket blir högt. Och att blodfetterna kan försämras, det påverkar ju blodkärlen i kroppen. Hjärtat kan också växa.
Idji:
– Det är mycket där om hjärtat som du pratar om. Vad finns det för risk med att man får alla dom där problemen med hjärtat och det som du säger?
Annica:
– Man riskerar ju att hjärtat skadas. Och det kan ju innebära att man kanske till exempel för en hjärtinfarkt, som kan innebära att man mister livet. I värsta fall.
Musikjingel
Idji:
– På UMO får vi ibland in frågor om dopning kan göra att spermierna eller äggen blir sämre och att chansen att få barn i framtiden kan minska. Finns det en sån risk?
Annica:
– Både ja och nej. Anabola steroider är ju så att det påverkar kroppen på det sättet att det påverkar de hormoner i kroppen som styr spermierna och äggen. Och oftast är det ju så att det är en biverkan som brukar gå över. Så om man någon gång har hört att man blir steril av att använda anabola steroider så stämmer det inte riktigt. Oftast brukar det gå över. Men det kan ta lång tid innan kroppen återhämtar sig.
Idji:
– Hur lång tid brukar det ta innan man får biverkningar, innan man märker att man får problem av dopningen?
Annica:
– Det är väldigt olika. Det är olika från person till person. Det ringer personer till oss som får biverkningar efter bara ett par veckor. Och sen finns det de som har hållit på i flera omgångar och använt anabola steroider utan att dom får några direkta problem. Man ska dock komma ihåg att vissa biverkningar får man alltid. Sen är det ju såklart att det är olika hur allvarliga man upplever biverkningarna.
Idji:
– Och man kanske inte märker … det här med hjärtat kanske är svårt att märka själv?
Annica:
– Ja precis.
Idji:
– Problem med att man inte får stånd kanske man märker, finnar kanske man märker.
Annica:
– Ja, men att man har högt blodtryck det kanske man inte förstår överhuvudtaget.
Idji:
– Anledningen till att många tar sådana här olagliga och farliga saker är att få större och starkare muskler. Alltså, hur går det till det här att musklerna blir större?
Annica:
– Anabola steroider har en … de bygger upp kroppen. De betyder att de är anabola.
Idji:
– Det är därför de heter anabola steroider?
Annica:
– Ja, och då så att det så att det ökar processen i cellen. Vi har ju celler i kroppen och det ökar processen i muskelcellen. Att nu ska här tillverkas mer proteiner. Och då har de en uppbyggande effekt.
Idji:
– Då är det proteinerna som gör att musklerna blir större och att det går snabbare?
Annica:
– Ja.
Idji:
– Men hur hänger det här ihop med, liksom sömnproblem och problem att få stånd och nedstämdhet? Alltså varför påverkas såna saker också?
Annica:
– När vi använder anabola steroider så förändras hormonnivåerna i kroppen. Och problem med att sova och få stånd beror på det.
Idji:
– Det styrs av hormoner hur vi sover och hur vi mår?
Annica:
– Ja.
Musikjingel
Idji:
– En del tycker att det är väldigt svårt att sluta med dopning. Till exempel killen jag pratade med UMO-podden reportaget tyckte att det var jättesvårt fast han verkligen ville. Varför kan det vara svårt tror du?
Annica:
– Det är väldigt olika för olika personer. Men en sak som dom brukar säga är att de känner ett sug i kroppen. Och det beror på att när de använder anabola steroider så får de för mycket energi att de känner att de är nöjda kanske med vad de presterar. Att de får ett högre självförtroende och när man då slutar så blir det kanske en väldigt annorlunda situation. Man kanske känner sig trött, nedstämd, och känner sig liten. Och det gör att man känner en form av sug till att fortsätta använda igen.
Man kanske också trivs i sin nya kropp med de här nya musklerna. Man kanske också blir bekräftad av sina kompisar att man ser bra ut eller man upplever att man får respekt.
Idji:
– Och då är det svårt att få mindre bekräftelse plötsligt?
Annica:
– Ja.
Idji:
– Vad kan man göra om man vill ha hjälp med att sluta?
Annica:
– Det beror ju på vad man vill ha hjälp med, det är också väldigt olika. Men ett sätt kan ju vara då att ringa till dopingjouren, eller att vända sig till en ungdomsmottagning för att få stöd.
Musikjingel
Idji:
– Vad tycker du att man ska göra om man känner någon som dopar sig och är orolig?
Annica:
– Man kanske kan visa att man att man bryr sig genom att försöka prata med den personen. Jag tycker att det är viktigt att man inte är dömande. För då kan det vara svårt att öppna sig.
Idji:
– Hur ska man säga då?
Annica:
– ”Hej, jag ser att du har gått upp väldigt mycket i muskelmassa och det har gått väldigt snabbt. Jag har funderat på om det är så att du använder anabola steroider. Skulle vi kunna prata om det?”
Att man ändå visar att man inte dömer och att man är intresserad och visar att man försöker hjälpa till. Jag tänker så här, att om man inte lyckas eller inte vill göra det, då kanske man kan vända sig till en vuxen.
Idji:
– Vad är ditt tips om man misstänker att någon till exempel på gymmet där man tränar använder dopning?
Annica:
– Jag tänker att man i första hand kanske kan vända sig till gymmets personal. Och talar om vad det är man ser. Men man kan också vända sig till polisen.
Idji:
– Det är ju olagligt att använda anabola steroider, vad riskerar man för straff?
Annica:
– Om man blir påkommen med att man använder anabola steroider så riskerar man att få böter, man kan också på en prick i polisregistret. Man kan få problem med om man ska ta körkort, och är det så att man redan har ett så kan man bli av med det.
Idji:
– Vad ska man göra om man vill få stora muskler utan att använda något farligt eller olagligt?
Annica:
– Det kan vara bra att läsa på om träning och om kost.
Idji:
– Mat och träning alltså?
Annica:
– Ja.
Idji:
– Finns det inte något sätt att göra så att musklerna liksom växer snabbt och enkelt?
Annica:
– Det finns ingen genväg, utan det är att äta varierad kost och att träna hård styrketräning.
Idji:
– Vill du höra tips och tankar från en person som har dopat sig men slutat? Då kan du lyssna på UMO-podden reportaget som jag berättade om. Jag doppade mig och fick problem med stånd, heter den podden. Där berättar en kille som heter Daniel om hur biverkningarna påverkade honom. Bland annat det här med sexet. Han pratar också om hur han ser på sin kropp och på träning nu utan dopning.
Vill du som lyssnar ha hjälp att sluta med dopning, då finns det länkar till ställen som kan hjälpa dig på UMO.
Tack Annica för att du var med i UMO-podden!
Annica:
– Tack för att jag fick komma.
Musikjingel
Killröst:
– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.