Panik - lämna sidan!

Myter om mens

I den här UMO-podden berättar barnmorskan Therese vad som är sant och inte sant om mens. En vanlig myt är att man inte kan bada när man har mens. 

– Det går jättebra att bada när du har mens. Om du badar i en pool kan du använda tampong eller menskopp. Badar du i havet, en sjö eller i badkaret behöver du inget mensskydd alls, säger Therese. 

Lyssna på podden för att höra om andra vanliga myter om mens, och vad Therese har att säga om dem. 

Mer på UMO

Mensskydd

När du precis har fått mens kan det vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda. För att hitta något som passar just dig får du prova dig fram.

Svara varandraTygbindor - är det nån som använder det här?

Någon här som använder tygbindor? Hur är det? Skönt? Jobbigt?

Svara varandraJag behöver tips om bh och första mensen!

Jag behöver en BH men jag vågar inte säga det till mina föräldrar.... känns lite konstigt... Inte bara nog med det pytte problemet, jo jag är sååå rädd för min första mens.

Egna berättelserJag trodde första mensen var bajs i trosan

Jag fick den på morgonen på nyårsafton! Det börja med att jag skulle gå på toa och då var det nåt brunt i trosan jag trodde att det var bajs eller nåt så jag bytte trosor. Sedan efter en stund ...

Svara varandraNågon mer som inte fått mens och tycker det är jobbigt?

Grejen är att jag inte fått mens än. Jag VILL ha mens för jag vill inte att nåt ska vara fel på mig och vill bara ha de så att jag känner mig som alla andra :’(

Till toppen av sidan