Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Finnar – hur blir jag av med dem?

Malin hade stora finnar runt munnen och Fatima hade som bölder på kinderna, hakan och ryggen. För båda påverkade finnarna självkänslan negativt. Men till slut tog de hjälp och bli av med finnarna. Nu får de nästan aldrig finnar. Tillsammans med en hudläkare berättar Malin och Fatima om hur de blev av med sina finnar – och vad som hjälpte på riktigt.

– Det gick inte en minut utan att jag tänkte på finnarna. Jag hade tjocka lager smink och långa tröjärmar som jag kunde hålla för ansiktet, säger Malin.

Fatimas finnar gjorde både ont och fick henne att må dåligt. Samtidigt verkade ingen i hennes närhet förstå hur jobbigt hon tyckte att det var.

– Ingen av mina kompisar hade finnar och mina föräldrar sa att jag var fin som jag var, att det hade med åldern att göra och att det skulle gå över snart, säger Fatima.

Både Fatima och Malin ångrar att de inte sökte hjälp tidigare. 

– Om man har problem med finnar ska man gå till en läkare. Det finns alltid hjälp att få, säger hudläkaren Malin. 

Får jag FINNAR av choklad? Hudläkaren svarar

(Kortversion 4.19 minuter)

Hudläkaren Malin svarar vad som hjälper mot finnar och vad som förvärrar. Blir det värre om du äter choklad, socker eller mjölkprodukter? Spelar det någon roll hur du tvättar dig? Och påverkar det huden om du tränar, svettas eller är stressad?

Mer på UMO

Artikel

Finnar

Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.

Artikel

Rätt och fel om finnar

Det finns många myter om finnar och vad de beror på. Men mycket stämmer inte. Här är några vanliga exempel på vad som sägs om finnar.

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot acne

Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.

Frågor & svar

Vad gör jag åt mina finnar?

Jag har fått finnar som är som bölder. Jag har olika hudkrämer som jag använder varje dag, men inget funkar.

Till toppen av sidan