Panik - lämna sidan!
Om någon i din närhet har problem med alkohol eller droger

Om någon du känner dricker för mycket eller tar droger

Är du är orolig för någon som dricker eller använder droger? Det bästa du kan göra är att prata med personen eller med någon annan. Det finns bra hjälp att få för den som har problem. Du kan också få stöd om det är jobbigt för dig.

Två personer, den ena säger: "Måste du alltid supa så mycket?", illustration.
Det viktigaste är att börja prata om problemen.

Tror du att någon du känner har problem med alkohol eller droger? Ta din oro på allvar även om du inte är säker på hur stora problemen är.

Det är svårt att sluta med alkohol eller droger, men det finns bra hjälp för den som vill sluta.

Den här texten handlar om att ha en kompis, syskon, partner eller någon annan man känner som har problem med alkohol eller droger.

Här kan du läsa mer om hur du ska göra om du bor med en vuxen som har problem med alkohol eller droger.

Hur vet jag om någon har problem med alkohol eller droger?

Det kan vara svårt att veta om din kompis, den du är ihop med eller ett syskon har problem med alkohol eller droger. Du kanske känner igen något av det här:

 • Hen dricker eller tar droger ofta eller mycket vid de tillfällen då det sker.
 • Hen gör saker som hen ångrar efteråt, eller kommer inte ihåg saker som har hänt.
 • Hen har svårare att klara skolan eller jobbet.
 • Hen är nedstämd, irriterad eller har sömnproblem.
 • Hen ljuger och blir osams med kompisar eller familj.
 • Hen hamnar i dåliga situationer eller tar stora risker på grund av alkohol eller droger. Kanske hamnar hen i bråk eller gör brottsliga saker.

Den som dricker eller tar droger kan må dåligt och ha det jobbigt på många sätt. Alkohol och droger kan skada kroppen och det är lätt att bli beroende efter ett tag. Därför är det inte konstigt om du oroar dig för någon som verkar ha problem.

Här kan du läsa mer om att dricka för mycket eller för ofta och om droger.

Våga prata om det

Det viktigaste är att börja prata om problemen. Först kan du pröva att prata direkt med den du är orolig för. Här är några tips:

 • Säg att du har tänkt på att hen dricker ofta eller att hen använder droger.
 • Berätta hur du känner när hen dricker eller tar droger. Kanske att det gör dig rädd, orolig, arg, ledsen eller att du känner dig sviken.
 • Ge exempel på gånger när hen har råkat illa ut eller gjort något dåligt på grund av alkohol eller droger.
 • Försök att inte anklaga personen. Säg bara vad du ser och vad du känner.
 • Prata om det när ni båda är nyktra.
 • Pröva att skriva vad du tänker eller känner om det känns lättare.

Först kanske personen inte lyssnar

Det kan hända att personen blir arg eller säger att det inte är något problem. Personer som har problem med alkohol eller droger kan ha svårt att se det själva. En del vill inte ta emot hjälp eller stöd.

Men det är ändå viktigt att du pratar med personen. Det visar att du bryr dig om hen.

Prata om det igen om inget förändras. Du kanske känner dig tjatig, men det gör inget.

Ta hjälp av andra

Berätta för någon du litar på att du är orolig. Du ska inte behöva vara ensam med dina tankar. Du sviker inte den som har problem för att du pratar med någon annan om det. Du gör något viktigt och bra.

Du kan till exempel prata med en kompis, en förälder, en släkting eller någon som jobbar i skolan. Ni kan hjälpas åt att komma på vad ni ska göra. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller studenthälsan för att få stöd och tips. Du kanske kan be någon där att prata med personen du är orolig för. Den du pratar med behöver inte säga att det är du som har berättat.

Ett annat tips är att kontakta socialtjänsten där personen bor. Du kan vara anonym om du vill. Socialtjänsten kallas ofta för soc. Soc finns i alla kommuner och kan hjälpa den som har problem med alkohol eller droger. De kan till exempel ordna så att hen får samtalsstöd eller får komma till ett behandlingshem om det behövs. På Socialstyrelsens sajt Koll på soc kan du läsa mer om hur de kan hjälpa till.

Det går att bli av med problem med alkohol eller droger

Det finns hjälp att få för den som har problem med alkohol eller droger. I texten Att bli av med alkohol- eller drogproblem finns en lista med ställen att kontakta.

Du kan också behöva stöd

Du kan må dåligt och ha det jobbigt när någon du tycker om har problem. Du kan behöva prata med någon eller få annat stöd. Kontakta till exempel elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du har det jobbigt.

De flesta av de ställen som hjälper personer med alkohol- eller drogproblem kan också hjälpa dig som är kompis, syskon eller partner.

Det finns flera ställen som du kan mejla, ringa eller chatta med om alkohol och droger. De flesta kan du kontakta gratis och anonymt. 

Ta inte för mycket ansvar

Du som kompis, partner eller syskon kan vara väldigt viktig för den som har problem med droger eller alkohol. Men du kan inte ensam få någon att sluta med droger eller alkohol. Det är personen som själv måste förändra sin situation.

Som kompis kan du visa att du bryr dig genom att finnas där om hen vill prata. Du kan be personen att följa med och göra saker som inte går att göra när man är påverkad av alkohol eller droger. Till exempel träna eller spela spel som kräver att man är vaken och klar i huvudet.

Mer på UMO

Om någon i din närhet har problem med alkohol eller droger

Innehåll om när någon i ens närhet har problem med alkohol eller droger.

Svara varandra

Min kompis har börjat röka och dricka, hur kan jag prata med henne?

Min kompis började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre. Detta ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Hur kan jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit?

Frågor & svar

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? Hon behöver hjälp.

Egna berättelser

Stolt över min storebror

Att få höra att ens egna bror knarkar var FÖRJÄVLIGT och det värsta är att man märker inte när han är hög. Han höll på med droger ända till 2015 då han åkte in på behandlingshem och blev drogfri.

Frågor & svar

Hur boffar man och är det farligt?

Min kompis boffar/sniffar ibland och vill att jag också ska testa. Jag tycker att det låter kul.

Till toppen av sidan