Om någon du känner dricker för mycket eller tar droger

Är du är orolig för någon som dricker eller använder droger? Det bästa du kan göra är att prata med personen eller med någon annan. Det finns bra hjälp att få för den som har problem med alkohol eller droger. Du kan också få stöd om det är jobbigt för dig.

Två personer, den ena säger: "Måste du alltid supa så mycket?", illustration.

Tror du att någon du umgås med har problem med alkohol eller droger, till exempel en kompis eller ett syskon? Ta din oro på allvar även om du inte är säker.

Här kan du läsa mer hur du ska göra om du bor med en vuxen som har problem med alkohol eller droger.

Inte konstigt att bli orolig

Alkohol och droger kan skada kroppen och göra livet svårare på flera sätt. Kanske känner du igen en kompis eller ett syskon i något av det här:

 • Hen är ofta påverkad.
 • Hen gör saker som hen ångrar efteråt, eller kommer inte ihåg saker som har hänt.
 • Hen får svårare att klara skolan eller jobbet.
 • Hen är nedstämd, irriterad eller har sömnproblem.
 • Hen blir osams med kompisar eller familj.
 • Hen hamnar i dåliga situationer eller tar stora risker på grund av alkohol eller droger. Till exempel hamnar i bråk eller badar onykter.
 • Hen gör brottsliga saker, till exempel skadar andra eller kör bil när hen är påverkad.

Den som dricker eller tar droger kan må dåligt och ha det jobbigt på många sätt. Hen kan också bli beroende efter ett tag. Därför är det inte konstigt om du oroar dig för någon som verkar ha problem.

Här kan du läsa mer om att dricka för mycket eller för ofta och om droger.

Våga prata om det

Det viktigaste är att börja prata om problemen. Först kan du pröva att prata direkt med den du är orolig för. Här är några tips:

 • Berätta hur du känner när hen dricker eller tar droger. Kanske att det gör dig rädd, orolig, arg eller ledsen. Eller att du känner dig sviken.
 • Ge exempel på gånger när hen har råkat illa ut eller har gjort något dåligt på grund av alkohol eller droger.
 • Försök att inte anklaga personen. Säg bara vad du ser och vad du känner.
 • Prata om det när ni båda är nyktra.
 • Pröva att skriva vad du tänker eller känner, och ge det till personen om det känns lättare.

Först kanske personen inte lyssnar

Det kan hända att hen blir arg eller säger att det inte är något problem. Men det är ändå viktigt att du säger som det är. Det visar att du bryr dig om personen.

Prata om det igen om inget förändras. Du kanske känner dig tjatig, men det kan ta tid innan personen själv kan se att hen har problem.

Be andra om hjälp

Berätta för någon du litar på om det känns lättare, eller om du behöver stöd. Du ska inte behöva vara ensam med din oro. Du kan till exempel prata med en kompis, en förälder, en släkting eller någon som jobbar i skolan. Då kan ni hjälpas åt att komma på vad ni ska göra.

Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller studenthälsan för att få stöd och tips om hur du ska göra. Du kanske kan be någon där att prata med den du är orolig för. Den du pratar med behöver inte säga att det är du som har berättat.

Ett annat tips är att kontakta socialtjänsten där personen bor. Du kan vara anonym om du vill. Socialtjänsten kallas ofta för soc. Soc finns i alla kommuner och kan hjälpa den som har problem med alkohol eller droger. De kan till exempel ordna så att hen får samtalsstöd eller får komma till ett behandlingshem om det behövs. På Socialstyrelsens sajt Koll på soc kan du läsa mer om hur de kan hjälpa till.

Det går att bli av med problemet

Det finns hjälp för den som har problem med alkohol eller droger. Personen kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, eller elevhälsan för att få hjälp, eller bara för att få veta vilken hjälp som finns.

Hen kan också kontakta en mottagning för personer som har problem med alkohol eller droger. Hen kan kontakta sin kommun och be att få prata med någon som jobbar med de frågorna.

Det finns många ställen som stöttar personer som har problem med alkohol eller droger. Här finns en lista på ställen att kontakta via telefon, mejl eller chatt.

Du kan också behöva stöd

Du kan må dåligt och ha det jobbigt när någon du tycker om har problem. Ditt liv påverkas om till exempel en nära kompis, någon du är ihop med eller ett syskon dricker för mycket eller tar droger.

Du kan behöva prata med någon eller få annat stöd. Kontakta till exempel elevhälsan eller en ungdomsmottagning om du har det jobbigt.

Du kan kontakta Fråga UMO om du vill få råd och vill vara anonym.

Tänk på det här!

 • Personen som har problem med alkohol eller droger kan ha svårt att själv se allvaret i situationen, och inte vilja ta emot hjälp eller stöd. Därför kan någon vuxen behöva se till att hen får hjälp.
 • Du sviker inte om du berättar om din oro för någon du litar på. Du gör något viktigt och bra. Även om den det handlar om inte tycker det just nu.
 • Du kan du vara ett viktigt stöd för någon som vill sluta att dricka eller ta droger. Men det är personen som har problem som måste förändra sin situation.
 • Hen kan behöva mer stöd än vad du kan ge. Och du ska inte ge mer stöd än du orkar. Det är svårt att sluta med alkohol eller droger, och därför finns det professionell hjälp att få. 
 • Du ska inte behöva vara ensam om din oro. Berätta för en vuxen som du litar på så att du också kan få stöd.
 • Många som först inte vill ha hjälp kan ändra sig senare. Efter ett tag kan de vilja jobba för att ändra sin situation.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan