Narkotikamissbruk och beroende

Ingen som prövar narkotika tänker nog att hen ska få problem med det. Men droger blir lätt viktiga i ens känslor och tankar, och det finns alltid en risk för att man får problem eller blir beroende. Då kommer drogerna att påverka hur man mår, ens liv och även dom som finns runt omkring.

Flera personer. En av dem tar emot en joint och en annan tänker

De flesta vet att narkotika kan skada kroppen och att det innebär olika risker att använda det.  Men i början tänker nog ingen på sig själv som missbrukare eller att det ska leda till beroende. Då brukar man också kunna styra sitt användande.

Men ju längre man håller på, desto svårare blir det att styra sitt användande och att sluta. Drogerna blir viktiga i ens känslor och tankar. Efter ett tag brukar det också komma problem.

Risken att hamna i missbruk eller beroende finns för alla, det går inte att veta vem som kommer att göra det eller hur lång tid det kan ta.

Missbruk

Missbruk betyder i vanligt tal att man använder något på ett sätt som ger problem eller skadar hälsan. Det kan till exempel vara att man på grund av drogen inte lyckas göra det man ska hemma, i skolan eller på jobbet. Eller att man gång på gång hamnar i jobbiga, obehagliga eller riskfyllda situationer eller gör olagliga saker när man är påverkad.

Men eftersom narkotika är olagligt att använda, räknas allt användande som missbruk i lagens mening. Undantaget är om man har blivit ordinerad ett narkotikaklassat läkemedel av läkare.

Beroende

Att vara beroende innebär att kroppen har vant sig vid att vara påverkad och att det är svårt att sluta.

Narkotika påverkar hjärnans belöningssystem. Om det är en positiv känsla, vill man använda drogen igen. Det uppstår ett sug efter mer. Vissa sorters narkotika är mycket beroendeframkallande, och då kan suget komma mycket snart efter att man börjat använda drogen. Andra sorter vänjer sig kroppen vid efter en tids regelbundet användande. Det varierar också mycket mellan olika personer.

Vissa droger kan ge så kallade abstinensbesvär när man försöker sluta.. Besvären är olika för olika droger, men kan vara att man blir retlig eller orolig, får ångest, svettningar, darrningar, hjärtklappning, illamående, sömnproblem eller kramper. Både abstinensbesvär och sug kan göra det svårt att sluta även om man vill.

Hjärnan vänjer sig

Många droger funkar så att hjärnans tolerans ökar om man använder dem regelbundet. Det innebär att hjärnan har vant sig och att man behöver mer och mer för att känna ett rus eller för att må bra. Även om kroppen är van vid drogen, är det alltid farligare att använda mer.

Tecken på problem

Olika sorters narkotika har olika effekter. Och olika personer kan påverkas på olika sätt. Därför kan man aldrig jämföra sitt eget användande med andras. Det viktigaste är att själv vara uppmärksam på om man har eller håller på att få problem med droger. Några tecken:

  • Att känslorna förändras, till exempel att du ofta känner dig rastlös, irriterad, nedstämd eller får ångest.
  • Reaktioner eller besvär i kroppen, som problem med maten, sömnen, andningen eller balansen.
  • Minnesluckor och koncentrationssvårigheter, som är ett tecken på att hjärnan har börjat skadas.
  • Att du tål mer. Hjärnan vänjer sig vid drogen och vid att vara påverkad, och då behöver du mer än tidigare för att bli påverkad.
  • Att du använder någon drog fast du inte hade tänkt göra det, eller oftare än du egentligen vill.
  • Att du har använt droger trots att du mår dåligt av det.
  • Att du känner att du behöver ta någon drog igen, när ruset har gått ur kroppen.
  • Att det går sämre i skolan eller på jobbet, eller att du struntar i aktiviteter på grund av drogerna.
  • Att relationerna till kompisar eller familj har ändrats sen du började använda droger.
  • Att du inte erkänner för dig själv att du håller på med något olagligt, och inte vill prata med andra om det.

Ens relationer till andra påverkas alltid på något sätt av droger. 

Närbild på en hand som håller i ett uttagskvitto från banken där det står "Uttag medges ej", illustration.
Närbild på en hand som håller i ett uttagskvitto från banken där det står "Uttag medges ej", illustration.

Det kan till exempel bero på att man ljuger, gör något som sårar andra, blir skyldig andra pengar eller väljer drogerna före sin kompis eller den man är ihop med.

Droger kan också göra att man gör saker som man annars inte skulle ha gjort och att man hamnar i riskfyllda situationer. Man kan hamna i bråk eller börja slåss, bli av med saker eller råka ut för en olycka. Eller så kanske man har sex fast man inte vill eller utan att skydda sig.

Mer på UMO

Till toppen av sidan