Alkoholberoende

Att vara alkoholberoende innebär att kroppen har vant sig vid att vara påverkad av alkohol, så att man får svårt att klara sig utan. Det är en sjukdom, som skadar kroppen och ofta leder till problem med familjen, vänner och pengar. Man kan få stöd och hjälp att bli av med alkoholberoende.

En person sitter i nyvaken i sängen och tänker "Uuuhhh...Jag kan inte gå upp...Jag får säga att jag är sjuk...", illustration

Alkohol är beroendeframkallande. Att vara beroende av alkohol innebär att man har druckit så ofta och mycket att kroppen har vant sig att vara påverkad.

Hjärnans belöningssystem påverkas av alkohol. Om man får positiva känslor när man dricker, vill man göra det igen. Efter några gånger skapas ett sug efter mer. Och när man inte dricker får man så kallad abstinens, olika olustkänslor som man vill lindra genom att dricka igen. Till slut blir det svårt att klara sig utan alkohol, och man kan inte längre styra över sitt drickande.

Alkoholberoende är en sjukdom. Det är inte samma sak som alkoholmissbruk, men de hör ihop. Risken för att bli alkoholberoende är större om man dricker ofta eller mycket.

Beroende brukar komma långsamt

Alkoholberoende brukar komma långsamt. Från ett drickande utan problem, får alkoholen större och större betydelse i ens liv. Man tänker mer på alkohol, och drickandet påverkar saker i ens vardag. Man kanske stannar hemma från skolan eller jobbet, ljuger för vänner och familj eller tar pengar från andra.

Så småningom går det inte att sluta, även om man vill eller kanske förstår att alkoholen har blivit ett problem. Kroppen har vant sig vid alkoholen, och om man då slutar dricka får man besvär som till exempel oro och ångest, svettningar, darrningar, hjärtklappning, illamående, sömnproblem, kramp och hallucinationer.

Abstinensbesvär kan vara så allvarliga att man behöver akut sjukvård. Om man är alkoholberoende behöver man ofta hjälp att sluta dricka, ibland genom så kallad avgiftning med mediciner.

Vem kan bli beroende av alkohol?

Olika personer har olika lätt att bli beroende av alkohol. Därför kan man aldrig jämföra sitt eget drickande med andras. En del dricker bara lite men får snabbt svårt att sluta. Andra kan dricka mycket i flera år utan att bli beroende. Men risken är förstås större för den som dricker mycket än för den som dricker lite.

Hur kroppen reagerar på alkohol är delvis ärftligt. Om man har en förälder eller mor- eller farförälder som har problem med alkohol är risken större för att man själv får det. Det har också med annat att göra, till exempel hur människor omkring en dricker när man växer upp och saker man är med om som barn.

Alkoholberoende finns inom alla grupper: unga och gamla, fattiga och rika. På de allra flesta som är beroende av alkohol syns det inte utåt, och sjukdomen finns bland många som har familj, jobb och pengar.

Tecken på alkoholberoende

Det finns inga tydliga gränser mellan att dricka lagom, dricka för mycket och att vara beroende. Att bli beroende innebär att du fortsätter att dricka trots att det har fått negativa konsekvenser. Några tecken:

 • Att du tål mer. Om man dricker ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
 • Att du ofta dricker mer än du hade tänkt.
 • Att du vill dricka igen dagen efter en fylla, för att må bättre eller för att du känner ett sug.
 • Att du får så kallade abstinensbesvär när du inte dricker.
 • Att du försöker sluta dricka utan att lyckas.
 • Att du tänker mycket på alkohol och ägnar mycket tid åt att skaffa, dricka och återhämta dig.
 • Att drickandet gör så att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att du struntar i aktiviteter.
 • Att du glömmer vad du har gjort eller sagt när du har druckit, så kallade minnesluckor. Det kan vara ett tecken på att hjärnan har börjat skadas.
 • Att du fortsätter dricka även om du mår dåligt på något sätt.
 • Att du inte vill prata med andra om hur mycket du dricker.
 • Att du ser till att ha tillgång till alkohol, och alltid hittar anledningar till att dricka.
 • Att du dricker i smyg för att må bra och funka i vardagen.
 • Att andra kommenterar eller är oroliga för ditt drickande.

Det brukar vara svårt att erkänna att man har problem med alkohol, både för sig själv och för andra. Men om man kan göra det är det ett första steg mot att bli av med problemen.

Det går att bli av med problemen

Det går att bli fri från alkoholberoende. Det första steget är att erkänna för dig själv att alkoholen har blivit ett problem och att du behöver hjälp. Och det är bra om du kan prata med någon annan om det. Det kan vara en kompis eller någon vuxen som du litar på.

Det vanligaste sättet att bli av med alkoholproblem är att man får prata med någon som är van att hjälpa och ge stöd till personer med såna problem.

Både du själv och personer omkring dig kan få stöd. Bland annat finns så kallade självhjälpsgrupper där du får träffa andra i liknande situationer. Det brukar vara skönt att få prata om sina erfarenheter, och att höra att man inte är ensam.

Det är viktigt att ha tålamod. Att bli av med alkoholproblem kan ta lång tid och vara kämpigt. Men det går.

Om du är orolig

Om du funderar över ditt eget eller någon annans drickande eller vill veta vilken hjälp som finns, kan du kontakta en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Du får gå till vilken ungdomsmottagning eller vårdcentral du vill i hela landet. Om du vill vara anonym kan du ringa till någon av de stödorganisationer som finns eller till Alkohollinjen.

Mer på UMO

Till toppen av sidan