Dricka för mycket eller för ofta

Det går inte att säga exakt vad som är att dricka för mycket, eftersom olika personer reagerar olika på alkohol. Men du dricker för mycket om du mår dåligt eller får problem. Då är det viktigt att du gör något åt det. Det finns bra hjälp att få om du vill dricka mindre eller sluta dricka.

Det går inte att veta vem som kommer att få problem med alkohol. I början kan det vara enkelt att dricka lagom och inte för ofta. Men efter ett tag kan det bli svårare.

Har du börjat få det jobbigt på grund av alkohol? Till exempel att du mår dåligt, stannar hemma från skolan eller blir osams med kompisar. Då är det dags att göra något åt det.

Du kan få hjälp att må bra och få ordning på ditt liv, även om du har stora problem med alkohol. Men ju tidigare du gör något åt ditt drickande, desto lättare är det.

Vad är för mycket? Vad är för ofta?

För en del personer går det bra dricka då och då. Andra kan få problem ganska snabbt. Det går inte att säga exakt vad som är för mycket. Därför kan du inte jämföra dig med andra. Men du dricker för mycket eller för ofta om ditt liv påverkas mycket av alkoholen.

Här är några tecken på att du bör prata med någon om hur du dricker:

 • Du tål mer alkohol än tidigare.
 • Du dricker ofta mer än du hade tänkt.
 • Du gör saker när du är full som du ångrar efteråt.
 • Du glömmer vad du har gjort eller sagt när du har druckit.
 • Du vill dricka igen dagen efter att du har varit full.
 • Du kan inte sluta dricka, fast du försöker.
 • Du tänker mycket på alkohol, och hittar ofta anledningar att dricka.
 • Det går sämre i skolan eller på jobbet.
 • Andra personer säger att du dricker mycket, eller är oroliga för dig.
 • Du blir nedstämd, irriterad, får ångest eller sömnproblem.
 • Du hamnar i dåliga situationer på grund av alkohol. Till exempel att du gör något brottsligt, skadar dig själv eller andra personer, eller har sex fast du egentligen inte vill.

Testa dina alkoholvanor på eScreens sajt.

Varför får vissa problem med alkohol?

Person som sover med huvudet på ett bord som är fullt av uppdruckna drinkar. Illustration.

Det kan börja med att du festar för mycket. De flesta dricker för att de tycker att det är roligt eller spännande. Men festande är det vanligaste sättet för unga att få alkoholproblem.

En del personer dricker för mycket när det har hänt något jobbigt, eller om de mår dåligt av någon annan anledning. Det kan kännas som att alkohol hjälper just då. Men de jobbiga känslorna kommer tillbaka och kan då ha blivit värre.

Risken att du får problem är större om du dricker mycket eller ofta. Eller om du har släktingar som har eller har haft alkoholproblem.

Risken ökar också om du börjar dricka när du är ung. Hjärnan är känsligare hos unga och risken för att bli beroende är större. Här kan du få veta mer om vad alkoholen gör i kroppen.

Några tips

 • Vänta så länge som möjligt innan du börjar dricka. Ju yngre du är när du börjar dricka, desto större är riskerna.
 • Undvik att dricka alkohol när du mår dåligt. Det finns bättre saker att göra för att må bra.
 • Hitta intressen och saker att göra där alkohol inte passar in.
 • Tänk på att du inte behöver dricka även om dina kompisar gör det. Umgås inte med kompisar som pressar dig att dricka mer än du själv vill.
 • Prata med någon vuxen om du funderar på om du dricker för mycket eller för ofta.

Beroende och abstinens

Du som dricker alkohol kan bli beroende efter ett tag. Då har du vant dig vid alkohol och får svårt att klara dig utan.

Du kan få så kallade abstinensbesvär om du inte får i dig alkohol som du brukar. Då kan du till exempel svettas, må illa, få svårt att sova, få hjärtklappning, bli darrig och skakig. Du kan också känna dig orolig eller få ångest. 

Lättare abstinensbesvär kan gå över av sig själv. Men de kan vara jobbiga att stå ut med. Du kan ringa 1177 om du mår dåligt och vill få råd om vad du ska göra.

Ring 112 om du eller någon annan har allvarliga abstinensbesvär, till exempel får kramper, blir medvetslös eller mår väldigt dåligt på något annat sätt.

Läs mer om alkoholberoende på 1177.se

Det går att förändra situationen

Är alkoholen ett problem i ditt liv? Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkoholproblem.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, elevhälsan eller studenthälsan för att få hjälp, eller bara för att få veta vilken hjälp som finns.

Du kan också kontakta en mottagning som hjälper personer som har problem med alkohol eller droger. Du kan kontakta din kommun om du vill få hjälp att hitta en sån mottagning.

Du kan kontakta Fråga UMO om du vill vara anonym.

Det finns många ställen som stöttar personer som dricker för mycket eller för ofta. Här finns en lista på ställen du kan kontakta.

Kom ihåg!

 • Det kan kännas svårt att söka hjälp. Du kanske inte är säker på att dina problem är tillräckligt stora. Men ta det på allvar, du förtjänar att få hjälp.
 • Det kan vara jobbigt att sluta dricka. Du kanske tycker att det känns omöjligt. Men det finns bra hjälp att få. Kontakta någon som jobbar med att hjälpa unga med sånt här. De kan berätta vilken hjälp du kan få och vad de tror skulle hjälpa dig.

Vad tyckte du om den här texten?

Mer på UMO

Till toppen av sidan