Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vad kan jag göra för att känna mig mindre ensam?

Jag känner mig alltid så ensam även om jag har människor runt omkring mig. I skolan finns det några som jag kan hänga med, men på fritiden blir jag alltid ensam. Dessutom så bor jag ute på landet så det inte inte några ställen att träffa andra på.

Min familj kan jag ju alltid vara med men det är inte lika kul som förut. Det enda jag tycker är kul nu är typ träna och spela, så det är det jag gör när jag inte ligger i min säng med mobilen. Hör av er om ni har några tips på ensamhet/ hur man tar reda på sin tid.
/14 bast tjej

Svar:

 • Du kan alltid använda sociala medier för att skaffa vänner där, så du kan chatta, prata samtal osv. Det brukar kännas mindre ensamt då.
  /Anonym
 • När jag känner mig ensam så brukar jag ringa eller chatta med en kompis, lyssna på musik i mitt rum och släppa loss och annat som jag tycker om. Försök att hitta något mer som du verkligen tycker om som du då kan göra när du känner dig ensam eller bara är på mobilen. Om du tycker om att läsa så kan du hitta en riktigt bra bok som du då kan läsa istället för att kolla på mobilen.

  Försök liksom att hitta olika roliga saker som får dig att tänka på annat som du kan göra. Du kan även göra listor på vad du tycker om att göra, vad du måste göra de närmaste dagarna och vad du har för problem. Då kan du utifrån de se vad du måste ändra på/ fixa och se vilka olika saker som kan hjälpa till med det. Detta hjälpte i alla fall mig väldigt mycket och jag fick även mer gjort och mer tid för att kunna vara med kompisar även om de bor längre bort. Detta funkar ksk inte för dig men det är värt att testa.
  // banan som försöker hjälpa andra
 • Hej! Om jag skulle fått se din text för ett år sedan skulle jag nog ha sagt att det är en beskrivning av mig:( Jag förstår hur det känns och det är hemskt. Ett tips kan ju vara att kanske kunna gå ut efter skolan eller gå hem till de du hänger med i skolan. Skulle du kanske även föreslå din familj att gå och fika eller så? Eller kanske att ni lagar mat tillsammans? Eller spela bordspel ihop?

  Annan sak som jag tycker är viktig att nämna är att din ensamhetkänsla kan bero på ditt psykiska mående. Mår du dåligt eller känner du dig nere hela tiden? Då är det superviktgt att få hjälp! Du kan börja med att gå till din skolkurator i så fall. Jag hoppas att det löser sig <33
  /en 14 årig tjej som fick hjälp :)
 • Känner mig också ensam ganska ofta, speciellt på lov och ledighet. Och de finns egentligen bara ett sätt att få mer vänner o lära känna folk och det är att öppna upp sig mer. Börja prata med folk. Oftast är man mycket mer nervös än man borde vara när man ska prata med nån som man inte känner. Folk tar inte illa upp om man pratar med dem och oftast om du börjar småprata med någon så börjar de prata tillbaks. Lycka till!
  /Kille, 16
 • Hej! jag förstår precis vad du menar. Jag växte också upp på landet och kommer ihåg hur ensamt och tråkigt de var att ligga i sängen medan sina vänner i stan/byn var med varandra. Ett tips, som kan vara svårt i din ålder för att det är så svårt att lita på folk, men det är att hitta någon "your person" som du verkligen fäster dig vid. Den du alltid kan ring, messa till när som helst. Min stora räddning som jag inte vågade berätta för någon (man var ju inte cool om man tittade på det) var att jag kollade mycket på Anime. Det fick mig att glömma bort verkligheten ett tag. Glöm aldrig bort att du är fin som du är och att ensamheten kommer försvinna!
  /Frida
 • Vet inte om det känns bekant men nån stans i den åldern tappade jag förmågan att leka. Att leka var länge huvudsakliga underhållningen men så gick det inte längre. Bristen på lek blev ett hål som jag fyllde med spel. Helt ärligt inte helt fel med spel. Gärna om man kan spela med andra. Kanske kan du hitta folk som spelar samma spel som du. Vet att Brorsan spelade mycket Minecraft med random folk på internet han inte kände. Kanske kan man slänga ut en fråga på lämplig subreddit om nån vill vara med och spela.

  För mig har bästa botemedlet mot en känsla av ensamhet, stress och sorg alltid varit katter. Alltid haft det i hemmet och när jag flyttade hemifrån var det självklart. Har du några husdjur så umgås med dem. Det som brukar få mig att känna mig mest ensam är sociala medier. Inget är så deppigt som att titta på stories när ens vänner är med andra och har roligt utan en. Mitt i särklass bästa tips är därför att absolut undvika Snapchat, Instagram och sånt när du känner dig ensam.

  Kanske kan man lyssna på en pod eller (gamlingvarning) radio när man spelar. Brukar kännas som man är en i gänget tycker jag. Lyssnar man på samma program länge kommer man också in i internskämt och då blir det en riktig gemenskap. Rekommender "fråga Anders och Måns" och "spanarna i p1". Lärorikt och fruktansvärt kul.
  /Kille, 22
 • Hejsan! Jag är också ensam ganska ofta. Jag har börjat lyssna på roliga poddar som "Vad? med ijustwanttobecool" och "Frågar Åt En Kompis" med Hampus Hedström och Keyyo. Det känns inte lika ensamt om man hör andras röster. Jag gillar att lyssna på musik också och jag brukar göra listor på spotify. Du kan ju fråga om någon från din skola vill träffas utanför skolan också. Det är härligt att gå promenader, antingen själv eller med en kompis/familjemedlem. Hoppas nåt av detta får dig att känna dig mindre ensam
  /A
 • Jag känner mig också ofta ensam. Jag fick tipset att hitta nya sammanhang, typ en aktivitet som t ex en teatergrupp eller nån sport. Om man är i ett sammanhang med folk som har samma intressen som en själv ökar chansen att träffa nån man klickar med. Kanske du kan hitta nåt som går att ta bussen till? Annars är mycket på distans nu under corona så då är ju geografin inte nåt problem.
  /L
 • Jag är tvärt om, jag älskar att vara ensam. Jag bor i stan och när mina kompisar bjuder in mig till att hänga säger jag alltid nej. Men du kan ju försöka att hänga med dem efter skolan hos dem eller att de kommer o sover över hos dig osv. Du är lyckligt lottad som bor på landet, här hos mig finns fullt med grannar som är uppe tidigt då jag går ut med mina hundar i min rosa morgonrock och rufsigt hår.
  //14 årig tjej
 • Du kan träffa din familj oftare.
  /Therese
 • Åk på läger/ aktiviteter där du kan träffa folk.
  /🐰
 • Hej! Jag förstår dig helt! Mitt tips är att skaffa en låtsaskompis. Det kanske låter lite barnsligt men det hjälper, jag lovar!! 😁😊❤️
  /anonym tjej
 • Du kan bjuda in någon till dig, gå med i en förening där du lär känna nya vänner eller fråga en kompis om den vill gå på stan med dig någon dag.
  /DoB
 • Tjena, jo jag har faktiskt också varit där en gång i tiden. Men om det finns något sätt du kan träffa någon av dem du känner eller vill träffa/hänga med så kanske ni kan göra det via hobbys? Eller via att träna? Om du har en startpunkt så kan du testa därifrån, men kanske annars om det finns något du kan gå med i, någon klubb eller grupp, så kan du ju hitta någon så? Hoppas det hjälper o att du hittar någon.
  /Kille 20 år
 • Asså känner verkligen exakt samma, min störta räddning var att hitta folk på Youtube som jag följer. Rekommenderar Amerikanska. Annars så är musik något som får mig att må bra.
  /AA
 • Asså jag har ju exakt samma fråga! Jag är ju ensam i skolan och sånt. Till och med sitter jag ibland själv på lunchen när jag ser alla runt mig sitter med sina vänner. Det är så jobbigt att vara ensam men ibland är det skönt faktiskt. Vi kan vara vänner IF u want to
  /Tja
 • Om det finns några barn/ungdomar i din ålder i närheten där du bor kan du ju kanske se om du kan hänga med dom. Bara ett tips lycka till
  /Banankakan
 • Du kan chatta och skicka med folk.
  /Tjej 15
 • Försök skaffa nya kompisar, fråga om att hänga osv.
  /LW
 • Mitt tips är att skaffa rutiner. Det behöver inte vara viktiga saker, de kan vara allt från att du tar en promenad varje dag efter skolan till att du läser i 15 minuter varje dag samma tid. Själv brukar jag sysselsätta mig med att laga mat och hjälpa till med tvätt osv hemma.
  /Tjej på 14 bast
 • Du nämner att du har vänner i skolan, kan du inte hänga med dem också på fritiden? Gällande platser att träffa på, så kan ni turas om att ses hos varandras ställe och umgås där. Det är något som jag brukar göra med mina kompisar, även för oss som inte bor på landet. Man kan också få vänner online genom t.ex appar som är till för att skaffa vänner. Det är bara att googla, så hittar du. Finns även Facebook grupper som är också till för att skaffa vänner. Det är bara söka på vänner, då hittar du massor grupper som du kan vara med i. Att prata med någon är ett sätt att bota ens ensamhet, även om det är online.
  /Anonym

Mer på UMO

Vänskap

Här hittar du innehåll om vänskap.

ArtikelAtt vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

ArtikelOm du mår dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Till toppen av sidan