Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min bästa väns nya kompis tar över

Jag har ett problem. Jag har en bästa kompis som jag har haft sedan 4:an. Vi har alltid varit väldigt tajta och har alltid kul när vi är med varandra. Men när vi började på högstadiet hamnade vi på olika skolor och hon började hänga med många andra, och jag också med några andra.

Hon hittade en vän som hon började hänga väldigt mycket med, och jag har börjat känna mig bortprioriterad även fast hon själv säger att jag är hennes bästa vän. Det är som att hennes nya vän (vi kan kalla henne A) ”tar över” henne och det finns inte längre utrymme att hänga med mig.

Det är också små saker som gör mig ledsen, t.ex har hon tagit med A till fik där jag och hon alltid fikar, eller shopar grejer som vi två några dagar innan funderat på att köpa tsm. Eller gången då hon och A planerat hennes födelsedagsfest (jag blev bjuden, men tyckte det var lite konstigt att A fixade det, jag är ju liksom hennes bästavän).

Hon har också berättat hur lyxigt och fint A bor, och hur rika hennes föräldrar är. Det kan få mig tveka över att bjuda hem henne till mig, för att jag liksom inte har någon pool eller värsta TV:n. Det värsta är att hon börjat få mig att bli så förvirrad, ena dagen när vi hänger säger hon; ”äsch, jag tror inte jag gillar A så mycket” och andra dagen sover hon över hos henne.

Dessutom har hon förändrats väldigt mycket stilmässigt sedan vi början högstadiet. Förstår att det är i vår ålder man provar nya stilar och sådant men jag har en stark känsla över att det är grupptryck av hennes nya kompisar. Förut har hon alltid setts som den starka som vågar sticka ut, men nu köper hon det senaste och sminkar sig som aldrig förr.

Vet inte hur jag ska fortsätta fråga om vi ska hänga utan att verka desperat/jobbig, men ändå inte låta vår fina vänskap rinna ut i sanden … Jag känner mig inte avundsjuk över att hon skaffat nya vänner, men jag ogillar att det känns som att hennes nya kompisar förändrar henne.

Har detta hänt er? Har ni några tips på hur jag inte ska verka avundsjuk?  Hur ska jag visa henne att jag finns kvar och stöttar, utan att hon typ blir arg över att hon visst får förändras?

/Snart 15

Svar:

 • Hej! Jag förstår hur du känner och har varit med om liknande saker. Jag har tyvärr lärt mig att vissa människor passar bättre ihop än andra, då gamla vänner inte prioriterar mig fast vi varit väldigt bra vänner.

  Nu så har ju din bästis valt att vara där för "A". Men om din kompis nu inte gillar A så kommer hon komma tillbaka till dig. Sedan går ni ju på 2 olika skolor hon kanske försöker hitta folk att vara med så hon inte är ensam där. 

  Men om din vän är en riktig vän kommer hon tillbaka. Men hon kanske måste hitta sin plats först. Sedan händer mycket när man börjar högstadiet. Tyvärr så bryts många kompisgäng då. Jag tycker inte du ska ge upp, men var vaksam och kör inte slut på dig själv om du märker att din vän inte umgås med dig. Då ska du släppa henne. Vet inte hur det blir men jag önskar all lycka till dig! mvh
  /Kille på 16 sommrar

 • Det är alltid svårt att vara tre personer i ett kompisgäng. Som jag uppfattar det försöker inte din bästa kompis och A hålla ett gemensamt kompisband mellan er tre. Då kan du försöka bjuda med både din bästa kompis och A nästa gång ni ska umgås, för att stärka kompisbandet mellan er tre. Det kan göra att din bästa kompis och A bjuder med dig i framtiden.

  När jag läser får jag intrycket om att de ibland lämnar dig utanför, och det bästa att göra i såna situationer är att prata med antingen din bästa vän eller A om att du känner dig utanför. Det kommer göra att du får ditt ord sagt (vilket kommer göra att du blir lättad) och förhoppningsvis förstår dom det och tänker på det i framtiden.

  Det viktigaste är att du inte är elak mot varken A eller din bästa kompis då de egentligen inte gjort någonting fel, utan försök prata med dom så som du känner kring situationen (:
  /Lycka till! ⭐

Mer på UMO

Svara varandra

Min vän låtsas inte om mig i skolan, vad ska jag göra?

Vi är nära utanför skolan men i skolan säger hon inte ens hej till mig. Borde man säga något? Eller göra något?

Svara varandra

Min kompis snattar, vad ska jag göra?

Jag vill inte anmäla eller nått men jag känner att jag behöver det typ.

Till toppen av sidan