Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Gamla kompisarna är taskiga, vill få tillbaka dem ändå.

Klasskompisarna är taskiga och kommenterar min vikt. Jag går på en liten skola där det inte finns så många elever. Så jag vill ändå få tillbaka dem som vänner. Har ni några tips?

 

Svar:

 • Strunta i dom! Jag vet att det är svårt men du kan hitta andra vänner som är schysta vänner. Vänner ska inte bete sig som du beskrev. Du kan skaffa andra vänner genom att exempelvis börja i en aktivitet som dans eller kulturskola, gå på kollo, skaffa internetvänner med samma intressen som dig, det finns många sätt att skaffa nya vänner. 

  <3 Dåliga vänner kommer bara orsaka dig skada. Dom trycker ned ditt självförtroende och kan göra att du får t.ex social fobi eller deprisssion. Så se till att vara omgiven av människor som får dig att må bra. Du kan skaffa nya vänner, jag tror på dig!
  /Tjej 19 års erfarenhet
 • Är i samma situation. Om de behandlar dig på ett sätt som du inte gillar och kommentarer ditt utseende då är de inte något att ha. Min "kompis" som jag hängt med och känt i över 9 år har behandlat mig som skit. Varje dag när han ser mig så säger han mig oftast "Gay", "Bög", "Är du gay eller?", "Fetto", "Knubbis" eller "Tjockis". Jag har mått så dåligt och han har gett mig det sämsta självförtroendet.

  Många försvarar honom och tycker att han kan bete sig så för att han har det dåligt ställt hemma. Men vad är det för ursäkt?!  Jag är gay. MEN INGEN HAR NÅGONTING MED DET ATT GÖRA! Det enda jag längtar till är när jag hittar någon som älskar mig för den jag är. Men den dagen kommer väl aldrig. Jag har väntat och väntat.
  /Kille 15 år
 • Mitt tips är att inte bli vän med dom igen, hellre vara ensam än med falska vänner. Om dom verkligen ber om ursäkt och visar respekt mot dig igen så kanske du kan bli vän med dom. Men mitt tips är att inte bli det, försök hitta en person som kanske inte heller har så många vänner så kan ni kanske umgås eller så kan du försöka hänga med någon yngre/ äldre eller från en annan klass. Kom ihåg hellre att vara ensam än att ha fake vänner.
  /Tipsaren
 • Det är inte klokt att klaga på något utan att ge tips på hur man kan förbättra det man klagar på. Skaffa nya vänner och om du är överviktig kan du lika gärna börja träna eller motionera, så det inte händer igen. Om du inte är överviktig kan du skita i de och skaffa nya vånner.
  /Saul Badman
 • Har varit i samma situation själv och det är inte värt det. Om de inte får dig att må bra så är det ingen mening. det är bättre att vara utan vänner en att har vänner som får en att må piss!!!
  /Tjej 13
 • Släpp dem som vänner, om de kommenterar din kropp så förtjänar inte de dig. Att vara vänner är när man stöttar varandra, inte är taskiga på ett seriöst sätt där en annan kan bli skadad. Jag fattar att det kan vara svårt att släppa så nära vänner men du kommer må så himla bra sen, om du inte har andra o vara med, försök isf.
  /hej
 • Dom vännerna är inget för dig kasta dom nuuu!! Aldrig att ens vänner kommentaerar en annas vikt, gå till en vuxen och konfrontera dom genast! och hitta nya kompisar eller till och med byt skola.
  /Örnsköldsvik
 • Hej. Om de mobbar dig är de inte dina vänner, såna människor förtjänar inte att ha några vänner. Du är fin som du är och så länge du inte ser själv något problem med din kropp ska du inte ändra något! Aldrig för någon annan.

  Själv har/hade jag tre kompisar i flera år. Men när vi började högstadiet och gick i samma klass pratade inte längre med mig. Att jag ”bara” fokuserade på skolan. Själva hade de skitbetyg med flera F och själv har jag merit på över 250 poäng och flera A, och vet vad jag vill med mitt liv och framtid.

  De är svartsjuka på mig för det och vänder sig emot mig i grupp. Jag lämnade dem för mig själv, och det är det bästa jag gjort. Jag mår jätte bra psykiskt och har bättre betyg än någonsin. Om de inte är snälla och inte kan respektera dig, kan de dra åt helvete. Då klarar du dig bättre själv. Är även kurvig, så jag kan förstå hur det känns.
  /Introvert pluggis :)
 • Lyssna, du är fin som du är ingen i värden är mer värd eller mer perfekt än den andra, Jag kan förstå att du vill ha tillbaka dina gamla vänner men jag vill säga gör inte samma misstag som mig dom kommer att bli vana med att lämna dig och komma tillbaka hela tiden de kommer påverka dig och få dig ledsen det är bäst att du bara går vidare hittar andra vänner det kan vara svårt men jag lovar dig om du vill så kommer det funka sen du kanske börjar på en ny skola eller nått då kommer du säkert få nya vänner som verkligen är där för dig och älskar dig.
  /Alias
 • Gör inte det, det e bättre o vara ensam än med taskiga vänner.
  /Anonym kille
 • Hej! Låter som en jobbig situation. Men du ska inte ha vänner som är elaka mot dig, jag har vart i en liknande sits som dig. Och tro mig, man mår inte bra av folk som dömer och kommenterar. Försök att nå ut till andra människor i klassen, kanske finns det någon elev som är lite utanför? Man kan ju leta efter kompisar i andra klasser också. Om du vill skulle du kunna börja i nån fritidsaktivitet för att träffa nya vänner. Tex scouter, bokcirkel, någon idrott, bildkurs etc etc. Visa att du vill och är intresserad av att träffa nya människor! Ge inte upp för att vissa säger nej. Lycka till önskar några tjejer från Härnösand<3
  /Extrovert 14 åring
 • Bli inte vän med dem ifall de kränker dig för att det är inte okej att du känner att du mår dåligt.
  /Raffe
 • Hej!!👋 Jag har varit med om TYP samma sak som du. Mina kompisar ignorerar mig, fast jag vill fortfarande ha de som vänner. Jag tycker att du kan säga åt de att du tycker det är jobbigt. Jag hade börjat säga det till en, istället för alla på en gång, då det kanske kan bli lite stämning. Alla är lika mycket värda, det spelar ingen roll hur mycket man väger eller hur man ser ut!! Stå alltid upp för dig själv!! Lycka till..!
  /Tjej
 • Snälla, ta inte tillbaka dem! Att kommentera någons vikt är väldigt taskigt och inget du ska tvingas stå ut med. Kanske det finns andra du kan umgås med? Om inte i din klass så kanske i årskursen över eller under din. Du förtjänar bättre än dina klasskompisars beteende.
  //Hästtjej
 • Jag förstår dig. Jag hade själv kompisar som kommenterade min vikt när jag gick i grundskolan som jag tyckte var superjobbigt. Jag bröt därför kontakten med dem och skaffade nya vänner i min skola. Men förstår att det är svårt när man går i en liten skola. Du kanske kan prata med dem och säga att du inte tycker att det är okej att de pratar på det sättet till dig om du fortfarande vill umgås med dem. Om de där efter inte lyssnar så är det bästa sättet för dig och ditt mående att hitta nya vänner som behandlar dig på det sättet du förtjänar.
  /Tjej 19 år
 • Börja helt enkelt umgås med dem. Försök att bjuda in dig själv i samtalen!
  /Random brud som ÄSLAKR
 • Hej! Jag tycker du borde sitta ner och prata med dem, en och en om det hjälper. Säg exakt hur du känner, vad du upplever är jobbigt utan att säga att de har gjort något fel eftersom de känna sig attackerade och utpekade (speciellt om du tar det då i grupp). Det jag menar är att du kan säga ”när jag hörde det här kändes det jobbigt för mig och det har lett till att jag känt mig mer osäker” och då kommer de förhoppningsvis svara ”onej det var inte meningen” eller liknande, och så kan du berätta vad du känner och sedan fråga dem, ”hur känner du” och så får ni prata en i taget. Om det hjälper kan du även säga i början att du vill förklara hur du känner först och sedan få respons för att inte riskera att de avbryter och så. Om du känner att de försöker försvara sig betyder det att de har tagit det som att du försöker klaga på dem och det kan vara en triggar för dem att de inte känner sig tillräckliga eller så. Men sätt även gränser. Du behöver inte ha dem som vänner om de inte kommer respektera dig eller försöka förbättra sig. Och slutligen vill jag säga att det inte spelar någon roll hur du ser ut eller vad du väger. Jag vet att de kan kännas så, och som att andra tycker det, men jag vet att jag aldrig hade dömt en person utifrån hur de ser ut. Jag hoppas det är bra med dig. Annars kommer det bli.
  /Dansa i regnet, 17
 • Men snälla, dessa är inte dina vänner, fina du. Vänner ska stötta, inte förnedra. Skaffa nya vänner, men du klarar dig bäst utan de där.
  /Bästa❤️
 • Hade kompisar i grundskolan som jag inte trivdes med, men det var inte fören jag slutade vara med dom då jag insåg hur mycket bättre jag mådde utan dom. ❤️
  /Tjej, 17
 • Om en kompis väljer att kommentera eller säga något elak till dig är det inte en kompis. Jag kan förstå att du är rädd för att bli ensam utan dom men försök lämna relationen så fort som möjligt. Du kommer troligtvis bara få höra fler elaka saker och det är inte värt det. Välj att sätta ner foten eller ignorera dom. Försök istället att hitta någon ny kompis, det behöver inte alltid vara från samma skola eller klass. Utforska istället. Om dom väljer att vara elaka igen så tycker jag att du ska berätta för en vuxen för det är ALDRIG okej! Kom även ihåg att det är dom som går miste om en snäll och rolig kompis, och att dom helt enkelt inte är värda dig. FÖR DU ÄR BÄTTRE EN DOM!
  /En tjej som vill hjälpa andra
 • Om dom gör så är dom dåliga kompisar och då ska du hitta bra kompisar som du kan lita på.
  /skeppstet
 • Om de är taskiga så tycker jag inte att du borde va vän med dem för om de inte vill va med dig eller visar tecken på att de inte har intresse så är det inte värt att bli kompisar med dem om du bara läger energi på dem. Båda borde visa intresse över att de vill bli dina vänner. Det vore bättre att skaffa nya vänner och gå vidare.
  /Kim
 • Hörru, det här är mitt tips: De där är inga vänner, bara fiender som är "snälla" mot dig ibland. Jag förstår att du vill ha dem för att du går på en liten skola, men här är sanningen: Du förlorar absolut ingenting av att bryta kontakten med människor som endast vill att du lider, trots omständigheterna. Snälla, inse att de aldrig var dina "kompisar". Om de faktiskt var det skulle de inte vara taskiga mot dig som de är nu. Håll dig till människor som faktiskt respekterar dig.
  /Någon, 19 år
 • Jag vet inte huruvida du går på grundskolan eller gymnasiet. Men jag kan säga att gymnasiet är en jävla nystart ärligt talat där du kan träffa helt nya människor och få helt nya möjligheter. Men jag tror inte du ska tänka att kompisar bara finns i skolan. Det låter jävligt svårt men testa gå på nått ungdomshäng eller liknande, gärna där de gamla kompisarna inte hänger. Kanske i en annan stad eller där du bor om det finns. Håller tummarna för dig ge aldrig upp! 💪🏼
  /Tjej
 • Hej! Jag tipsar på att INTE vara vän med dom igen. Det är inte schysst att kommentera på någon och sedan kalla dem för sin vän. Du är värd så mycket mer. Försök att skaffa andra vänner i skolan! :D Lycka till!
  /nameless
 • Jag har varit med om det också, lämna dem, det kommer och går nya vänner hela tiden och om de inte accepterar dig för hur du beter dig eller ditt utseende är de inget att ha, visst kommer man alltid sakna gamla vänner. Men hellre en riktig vän än flera falska vänner.
  /15 tjej

Mer på UMO

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

Artikel

Bra att veta om vikt

Det finns ingen särskild vikt som alla borde ha eftersom olika personer har olika kroppar. Det viktiga är att du mår bra, äter bra mat och rör på dig lagom mycket.

Artikel

Stöd och hjälp om du mår dåligt

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Elevhälsan

Innehåll om elevhälsan och de som jobbar där.

Till toppen av sidan