Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Kompisen har förändrats efter lovet, hjälp!

Hej! Min bästis har blivit ganska annorlunda över sommaren. Vi har hängt med varandra nu när vi är hemma i stan igen. Hon var mestadels trött och ovanligt tyst. Nästan lite irriterad kändes det som.

När jag frågade om hon var ledsen sa hon att hon bara var trött. När jag frågade igen ett tag senare blev hon nästan irriterad. Jag fick dåligt samvete.

Det blir liksom inte så kul att hänga om hon bara är dyster och irriterad. Vad ska jag göra? Tacksam för svar ❤

/Tjej 09

 

Svar:

 • Kan tänka mig att det är en effekt av puberteten. I och med att det är helt naturligt och finns det inte mycket du kan göra.
  /17
 • Hej! Jag är också en 09 tjej som har varit med om samma sak. Jag gjorde som så att jag försökte komma på roliga saker som man kunde göra tillsammans. Och när hon inte ville eller var negativ till det så fick hon skylla sig själv eftersom jag inte vill göra saker med henne längre då. Du kan även fråga om du har gjort nått fel eller så. Vet inte om mina tips var så bra men men.
  /Tjej 09
 • Jag skulle ge det lite tid. Kanske blir det bättre när skolan och rutinerna kommer igång? Jag skulle också fortsätta fråga hur hon mår och säga att ”jag finns här om du behöver prata om något”. Kanske mår hon inte så bra just nu och även om hon blir irriterad när du frågar hur hon mår så våga fortsätta fråga med jämna mellanrum.

  Det kan vara svårt att prata om jobbiga saker men om hon vet att du finns där kanske hon vågar ta upp det någon gång framöver. Försök fokusera på de bra stunderna ni har och stå ut med att hon är nere. Om hon inte mår bra betyder det mycket för henne att du visar att du bryr dig och fortsätter vara hennes vän. Bättre tider kommer❤️
  /Fanny, 20 år
 • Det kan vara så att något har hänt, något hon inte riktigt vill prata om. Jag har fått jättemycket problem med hälsooro och det blir nästan besvärligare och stressigare nu när jag börjar vara bland folk igen, det blir som att man måste gömma det. Jag tvivlar ju på att det är exakt det som är hennes problem, men kanske någonting med samma resultat.

  Du kan säga till henne att om hon vill prata så är du där för henne, du gör gärna saker med henne, men du vill inte pressa henne.  Om hon vill prata om det så gör hon förhoppningsvis det, det kan också vara så att hon vill prata med någon kurator eller liknande om det och det så.

  Ibland känns det som att man vill visa att man bryr sig genom att fokusera på dem, men det bästa kan vara att bara låta dem hänga med, varken i fokus eller på kanten, om de inte vill vara i kanten. Svårt att beskriva och svårt att få till :P
  /24
 • Alla personer förändras, kanske behöver hon bara lite tid att få koll på sig själv oroa dig inte är hon en nära vänn kommer hon nog vilja vara med dig ;))
  /Zebra4
 • Det kan ju bara varit att hon varit trött, men alla förändras. Det är inget konstigt men ibland är det inte så kul. Det du ska göra är att gilla läget och tänka på vad som har ändrats hos dig. Du kan också säga till din kompis att du tycker att hon är lite annorlunda♥️
  /En tjej som har haft kompisar som ändrats varje år😅
 • Om ni båda är 09:or låter det som att ni båda är i en ålder av mycket förändring och då är det absolut inte ovanligt med lite ändringar i humöret, jag skulle vilja påstå att det händer alla. Om jag var du skulle jag ge det lite tid, försök ha tålamod med din kompis och visa att du bryr dig.

  Det är viktigt att bra vänner är där för varandra, inte bara när saker o ting är bra och roliga. Det är säkert inte så kul för henne heller att känna sig dyster och irriterad. Men om du känner att hon skulle börja ta ut sitt humör på dig eller bli elak borde du definitivt prata med henne om det lite mer seriöst! Lycka till!
  /Tjej, 18
 • Tjena, jag är också en 09a och jag kan känna igen mig i din situation, men om hon inte vill vara din vän efter lovet får hon faktiskt skylla sig själv. Du verkar som en helt fantastisk person och om hon inte ser det är hon inte en bra vän.
  /<3 en annan 09a
Till toppen av sidan