Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur blir jag bekväm med svenskan?

Hjälp mig att bli lite mer social!!

Jag är en en pojke och är 16. Jag har varit i Sverige 3 år men det finns ett problem och det är att jag har svårt att få vänner. Jag vet att det kan bli svårt att flytta till ett helt annat land men man behöver också lära känna folk och skaffa vänner i det landet du flyttat till.

Jag håller fortfarande på med att lära mig svenska, jag vet inte om det har nåt att göra med att jag har inga kompisar. Jag tycker också att det är svårt att gå fram till någon och börja prata med hen direkt. Jag tänker typ mycket på vad ska jag säga till den personen? Det kommer massa frågor i mitt huvud t ex tänk om du säger något FEL eller om man kan inte förstå vad du säger. Vad kan jag göra för att känna mig mer bekväm med språket?
//Ny i Sverige

 

Svar:

 • Hej! Jag vet inte hur du ska kunna känna dig mer bekväm med svenskan men eftersom jag har bott i Sverige hela mitt liv kanske jag kan ge tips.
  1. När du vill prata med nån så kan du bara småprata och ifall du inte vet ordet på svenska så kan du bara byta till ditt första språk eller engelska.
  2. Jag tror dom vet att du är ifrån ett annat land och kanske inte kan så mycket så jag tror inte att dom bryr sig om det riktigt.
  3. Var dig själv och lev livet.
  /Glad att hjälpa till:)
 • hej, jag är också ny i Sverige. Jag ska dela med dig några saker som hjälpte mig.
  1. ta hand om din utseende, doft, hår, hy. Klä dig inte svart eller mörkt hela tiden! när du fixar din outfit du själv ska känna trygg och då blir det lättare för dig att komma in i nån grupp. Andra ska se dig som en värd person, för du ta hand om dig själv.
  2. Du är bra på att uttrycka dig! från din fråga ser jag att du är det! det betyder att det finns stor chans för dig som person att få vänner.
  3. Försök att umgås med andra som är som dig (ny i landet) men de pratar inte din modersmål, det är viktig eftersom de är exakt som dig, det betyder att verken du eller de ska inte känna sig dålig när ni säga nåt ord på ej perfekt sätt!
  4. Det finns ungdomsmötesplats, gå där några gånger, ha roligt med dem aktiviteter som finns, personaler är snälla och de ska göra att du ska känna dig välkommen.
  5. Skit i andras åsikter om dig! Du ska sätta det här i ditt huvud. När du gör så, du kommer att känna dig fri. Om de tycker att du är en idiot för du kan inte väl svenska, skit i dem.
  6. Man ska inte direkt få vänner, det tar tid. Börja att hälsa på dem typ god morgon eller hej hur läget och sånt. Efter ett tag du kommer att märka vad är deras intresse, om du har samma intresse säg det!
  7. Acceptera inte att va vän med vem som helst bara för du känner dig ensam! Vilja dem som du tycker är bra personer, har mål i deras liv, de har moral och värderingar. Med hälsningar.
  /nån som var på din plats
 • hej jag flyttade till sverige när jag var 5 och jag förstår verkligen hur du känner, det är lättare för barn som är yngre att lära sig ett nytt språk så jag har nog inte haft det så svårt som du har det. Ett tips är att försöka prata med andra även om man säger fel ibland, om personen du pratar med inte förstår brukar hen fråga dig vad du menar och det gör bara att du lär dig att förklara saker på olika sätt och efter ett tag kommer du att kunna prata och formulera dig lika bra som svenskar.
  /en person
 • Hej, Du kan bara strunta i vad andra tycker för att de vet att svenskan är inte din modersmål då behöver du inte fundera mycket på det. Du också lär dig svenska snabbt om du vågar göra fel annars blir det svårt. Alla säger fel när de lär sig ett nytt språk och det är inte också nåt man skäms över. Jag tror också att du kan redan bra svenska när jag läser din fråga. Sluta aldrig kämpa 😇
  //du kan klara det
 • Jag har bott här i 6 år och en sak som hjälpte mig att lära mig svenska snabbare var min omgivning, stressa inte med att skaffa vänner utan låt livet rulla bara. Att hänga med bra och rätt personer som vill hjälpa allmänt är typ bästa sättet, det finns många där ute som kommer rätta dig bara för att trycka ner dig och se roligare ut i andras ögon men det gör de inte!!!! Du lär dig med tiden och SKÄMS aldrig för något alls utan kör på bara.
  /Kille24år
 • Jag håller med om det andra skriver, att du inte ska skämmas och inte vara rädd att fortsätta prova. Ett litet annorlunda tips jag vill ge, som kanske inte alla kommer tycka är bra, är att du vågar ”erkänna” att din svenska inte är på topp. Jag kan ibland ha svårt för att prata med de som har kraftig brytning för jag tycker det är lite jobbigt att behöva be någon upprepa sig flera gånger, jag känner mig väldigt oförskämd som inte förstår och därför undviker jag lätt såna situationer. Några av de gånger jag har känt mig mest bekväm är när personen öppet säger att hen vet att det kanske är svårt att förstå hen. Antagligen vet personen redan att det är svårt för mig att förstå ibland, men det gör att jag inte känner att jag måste låtsas som att jag förstår eller känna mig dum och oförskämd när jag inte fattar vad personen säger.

  I vissa situationer tror jag därför det kan vara bra att säga att du vet att det kan vara lite knepigt, men det är bara bra övning för dig så det gör inget om den andra personen säger ”va?” 58 gånger, det kanske till och med är bra om hen gissar vad du säger och ge dig förslag på hur du kan säga det bättre. Jag menar då inte att du ska gå runt och be om ursäkt eller nåt sånt, du behöver inte be om ursäkt eller så, du kan bara säga att du förstår problemet om någon verkar bli lite frustrerad eller så.
  /24
 • Hej! Jag är just nu utbytesstudent och håller på att lära mig spanska, och jag har några tips på vad som har hjälpt mig att lära mig språket :)
  - titta på serier och filmer
  - läs böcker
  - prata, prata, prata (lättare sagt än gjort men det kan hjälpa att gå med i någon fritidsaktivitet. Kanske finns det något fotbollslag eller liknande i närheten av där du bor? Det kan hjälpa en att lära känna nya människor och prata mer.)

  Jag känner verkligen igen mig att att det känns jobbigt att säga något fel, men sanningen är att det inte är någon som bryr sig. Så länge de förstår svar du menar, så går det jättebra, och om de rättar dig så är det bara för att hjälpa. Det är också det som kommer göra att du förbättras! Hoppas att det hjälpte!
  /Hejhej

Mer på UMO

Vänskap

Innehåll om vänskap.

Frågor & svar

Jag har väntat länge på asylbesked, och snart orkar jag inte mer

Jag har väntat länge på att få veta om jag får stanna i Sverige. Jag tänker på det varje dag. Jag är så trött på att vänta.

Svara varandra

Min vän låtsas inte om mig i skolan, vad ska jag göra?

Vi är nära utanför skolan men i skolan säger hon inte ens hej till mig. Borde man säga något? Eller göra något?

Till toppen av sidan