Panik - lämna sidan!

Hur avslutar jag vänskapen?

Hur ska jag kunna avsluta vänskapen mellan en vän som inte verkar bry sig om mig och får mig att må dåligt, utan att såra henne eller verka som den dåliga personen?
/Tjej 16år

 

Svar:

 • Kanske säg att du tycker att hon inte bryr sig om dig och se vad du får för respons. Då kanske hon ändrar sig om hon är en sann vän.
  /Hej
 • Säg det ärligt och skicka inte, utan bara säga sanningen
  /ditt svar
 • Jag har samma problem. Jag vill komma ur det men utan att såra kompisen. Försök att prata med någon om att du vill göra det så du får stöd. Du kan ju blocka personen helt eller ge en förklaring innan men du är inte ensam!
  /Tjej 15 år
 • Jag har också ”vänner” som inte alls verkar bry sig om mig. Eller rättare sagt, alla mina vänner. Jag har varit hemma från skolan i 1 år. I början skrev de, men nu har det gett upp känns det som. De bjuder inte med mig men skickar ändån videos på när de hänger och har roligt. Jag har gett upp på dem.

  Riktiga vänner frågar mig hur jag mår. Jag var med en kompis för nån vecka sedan då hon berättade om hur jobbigt det är att de andra inte bjuder med henne på saker. Men hur tror hon då att det känns för mig? Väldigt respektlöst av henne.
  //15 årig tjej
 • Du kanske kan börja vara mer med andra och successivt börja "tappa" kontakten med henne.
  /16åring
 • Hon såra dig först ba säg hejdå o gå vidare i livet som jockeboii.
  /tjej på 18 år
 • Skriv till personen och säg att du inte vill vara vän med den mer och sen säg bara anledningen.
  /Anonym
 • Visa samma energi, sluta bry dig, sluta höra av dig först. Skillnaden är att du inte ska få hen att må dåligt vilket gör dig till den större personen, men ignorera personen. Låt dom helt enkelt vara som dom är för du förtjänar bättre.
  /h
 • Jag har varit i den situationen. Var vän med en tjej från 2019 till februari detta året. Hon mådde psykiskt dåligt och det gjorde jag med men det påverkade oss på olika sätt. Jag ville ha kärlek och vara med vänner som en typ av distraktion medan hon var oftast lättirriterad. Hon kunde skrika på mig och säga massa hemska saker till mig och jag försökte hålla ut så länge som möjligt och gav henne flera chanser. Men till slut så sa jag att jag är klar med henne för hon tryckte ner mig så sjukt mycket och hon accepterade det till slut.

  Om hon sårar dig så och du väljer att lämna så är det aldrig ditt fel om hon blir sårad. Då har hon sårat sig själv. Var bara ärlig med hur du känner och varför och anledningarna till att det måste ta slut helt. Och att hon måste acceptera det.
  /Matilda
 • Sluta vara med kompisen långsamt, efter ett tag kommer hon vilja avsluta vänskapen så slipper du.
  /Tjej 17 år
 • Säg sanningen och hur du känner. Hon är den dåliga personen om hon inte kan ta det.
  /snusmumriken
 • blocka, snacka aldrig med henne igen, titta inte ens på henne, gör detta direkt, ju fortare desto bättre
  /maja
 • jag är lite yngre än dig men jag tycker att det bästa sättet är att igga dom så gott det går och säga att du inte får hänga med dom för dina föräldrar, men vad vet jag. jag har slutat vänskap många gånger på detta sätt och jag tycker att det funkar. det ända man gör är att hålla sig borta fån den personen och då kommer man själv att glömma dom och dom kommer att glömma dig.<3
  /Lonly07
 • Skriv precis som du tycker, att du inte mår bra av vänskapen. Kanske säger att ni ska ta en paus å sen hör aldrig av dig mer.
  /Anonym
 • Du skulle kunna säga att du vill ta en paus eller be hen att sluta göra det som gör att du mår dåligt.
  /:)
 • Jag har mycket erfarenhet av detta. Är själv i en sådan situation och det bästa du egentligen kan göra är att ta avstånd. Gå inte fram till vännen utan låt hen komma fram till dig. Då märker vännen att du inte är intresserad. Och sen om hen konfronterar dig så säger du sanningen. Att du känner att hen inte gillar dig osv, för det är bra om människan vet varför du tar avstånd eller inte vill vara vän med hen.
  /Tjejen med erfarenhet
 • Hej! Jag har haft samma problem men jag löste det genom att bara lämna den utan att säga något utan började umgås med andra personer istället för den vännen.
  /tjej 15 år
 • Du säger att du vill avsluta.
  /Din qykolog
 • Om du inte vill såra henne tänker jag att du skulle eventuellt gå fram till henne personligen och berätta exakt hur du känner dig - om hon då inte lyssnar eller förstår hur du känner kring vänskapen, tycker jag att du kan bara låta henne vara. Liksom låta tiden skölja bort att ni har varit vänner och så.

  Jag vet att det kan kännas jobbigt, men försök verkligen att distrahera dig med något annat. Kanske bryta kontakten helt och så. Till slut kommer hon om det du sagt stämmer på hennes personlighet, att antagligen ge upp eller så. (Baserat på egna upplevelser). Du kan ju också pröva att prata med nära vänner och så, om det finns de som känner henne kanske du kan få tips av dem och så! Lycka till nu! ^_^
  /J.L, 15 år
 • du säger stick och bara låter personen vara. du ska ta hand om dig själv och bry dig inte om personen blir arg på dig!
  /anonym

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

ArtikelUMO frågar: Hur får man nya vänner?

Här kan du tipsa andra och berätta hur du gjort för att få nya vänner. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

Till toppen av sidan