Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Ska jag anmäla min kompis ex?

Hej!
Min kompis har i sitt förra förhållande blivit utsatt för ett antal sexuella övergrepp men valt att inte anmäla. De gjorde slut för några veckor sen men jag är rädd för att de ska bli tillsammans igen och att hon då blir utsatt för sexuella övergrepp återigen.

Jag vill verkligen anmäla denna kille för saker han har gjort, men då går jag bakom hennes rygg och berättar något som hon har sagt i förtroende till mig. Vad ska jag göra?
/16 åring i nöd

 

Svar:

 • Det är ju väldigt allvarligt, tycker du borde prata med henne om det, men jag skulle nog ha anmält det. Dock så kommer nog inte så mycket hända tyvärr, men iaf så att hon får skydd från honom
  /14 tjej
 • anmäl honom. Det kanske känns hemskt nu men du gör det för att du bryr dig om henne. snälla berätta!
  /snälla våga
 • Jag tycker att du ska prata med henne och om hon blir arg så måste du övertala henne att det är viktigt. Du kan säga t.ex; jag gör det här för att jag bryr mig om dig, och: Jag kan inte acceptera att det händer med dig igen. Om du övertalar henne så kan ni skicka anonymt och om det inte går så kan ni säga till att vara så anonyma ni kan vara. Hoppas det hjälper🙏🏼🙏🏼!
  //tjej från gbg
 • Gör det som känns rätt för dig, vill du anmäla gör det. Blir din kompis arg för det så säg att du bara ville skydda henne.
  /04a
 • Hade rekommenderat att du typ berättar för dina föräldrar, de borde kunna hjälpa dig med detta. Annars hade du typ kunnat prata med din vän och liksom bara visat att du är där för henne, om hon inte redan vet detta så kan man prata anonymt med BRIS. Då kan man prata med kuratorer och sådant.
  /en tjej på 16 år
 • I detta fall tycker jag att enbart din vän kan göra polisanmälan, i och med att det är henne det handlar om. Det kan bli väldigt påfrestande för din vän om du väljer att ta polisen i första hand. Framförallt bör du ta kontakt med en närstående till din vän, såsom förälder eller syskon. Om detta inte går, finns det olika sätt du kan få stöd och hjälp ifrån.

  På Umo hemsida finns det länkar till olika stöd om du har frågor om våld och kränkningar. Det viktigaste är också att vara där för din vän, lyssna på henne och visa att du är där. Du behöver inte alltid komma med konkreta svar eller hitta lösningar till allt hon berättar för dig, för det är väldigt svårt. Utan visa att du finns där istället, lyssna och visa att du vill lyssna på vad hon har att säga.

  Det är också viktigt att hon får hjälp i tid, i och med att sådana händelser kan utvecklas till olika typer av trauma som kan sitta kvar långt framåt. Ta hand om dig och henne nu!
  /A
 • Anmäl honom. Jag förstår om din kompis skulle tycka att du går bakom ryggen på honom, men ni kan alltid prata ut om det senare. :) Men om man inte anmäler honom, kommer han förmodligen fortsätta med sexuella övergrepp på andra kvinnor och/eller män. Det bästa i längden blir att anmäla.
  /Tjej 14 år
 • Ett ord: ANMÄL
  /Npc
 • Det bästa är absolut att anmäla honom, men det får du inte göra utan din väns medgivande. I stället för att gå bakom ryggen på henne borde du förklara för henne hur viktigt det är att HON SJÄLV dels anmäler honom, men också söker hjälp.

  Det är något fruktansvärt traumatiskt att ha gått igenom och det är så viktigt att få hjälp så fort som möjligt. Var tydlig med att du älskar och stöttar henne, men att du vill att hon ska må bra. Om du är orolig för att hon ska bli ihop med honom igen borde du även prata med henne om det. Det är även otroligt fint av dig att vilja hjälpa din vän måste jag säga!
  /tjej, 18 år
 • Anmäl, det är bättre om han åker in för något som e olagligt, än om han fortsätter.
  /Awa
 • Anmäl, din kompis kommer förstå och annars är det en risk som du får vara villig att ta♡
  /Me
 • Låt henne anmäla själv om det är något hon vill göra, om hon inte vill kan ingen tvinga henne. Det kan kännas jobbigt för henne om du gör det utan att ha kollat av me henne!
  /tjej som hade blivit lack om min kompis anmälde utan mitt tillstånd
 • Jag förstår er båda. Hon vill förmodligen inte anmäla på grund av rädsla för killen, och det förstår jag fullt ut! Men jag tror verkligen att ni borde anmäla! Det finns mycket skydd att få för utsatta kvinnor och tjejer. Jag tycker du ska prata med henne om varför hon inte vill anmäla om du inte redan gjort det och även berätta att du vill anmäla och berätta för henne att det skulle göra saker o ting bättre! Lycka till 🤗
  /Tjej
 • Anmäl honom. Det är inte okej att röra någon utan att de vill det. Du gör det rätta valet med att anmäla.
  /.
 • du ska absolut inte anmäla bakom hennes rygg, anmälan är en jobbig process hon själv får välja om hon vill gå igenom. från en tjej som blivit våldtagen kan jag säga att jag hade blivit rasande och helt brutit kontakten med min ”vän” om hen gick bakom min rygg med en sån sak. jag förstår att du bara vill hjälpa din vän, men du kan inte göra valet åt henne. du kan uppmuntra henne till att anmäla men hon får själv bestämma.
  /en tjej som var i din kompis sits
 • Hej! Först av allt: vilken fin vän du är som vill anmäla det din kompis har blivit utsatt för och stötta henne. Det betyder nog allt för henne❤️. Jag tycker inte att du ska anmäla utan att prata med henne först. Istället tycker jag att du ska peppa henne att anmäla själv. Eller säga att du vill anmäla honom men inte vill göra något mot hennes vilja. Men fråga inte om lov isåfall, för då kommer hon säga nej. Säg isåfall: jag vill, men tänker inte göra något om du inte vill. Vill hon absolut inte anmäla så låter du det vara. De är trots allt hennes val.
  /Hästtjej.

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Utpressad efter jag skickade nakenbilder

Här är min berättelse om när jag bytte nakenbilder med en random person som utgav sig för att vara en tjej på snap och blev utpressad på pengar.

Egna berättelser

Hur jag lärde mig omfamna mina ärr som en del av mig själv

Det finns dagar när jag känner mig som ett trasigt skal av den flicka jag en gång var. Jag har överlevt det ofattbara, och jag har lärt mig att omfamna mina ärr som en del av mig själv.

Svara varandra

Han tjatar om sex och nakenbilder, vad ska jag göra?

Jag har hållit på med en kille fram och tillbaka. Nu tjatar han till sig sex och nakenbilder och han ger sig inte.

Svara varandra

Han gjorde något när jag var full, är det mitt fel?

Förra veckan var jag på en fest där ja blev alldeles för full. Jag har fått återberättat att en kille tog med mig till toan och sedan vet ingen något mer. Skulle ni säga att detta är mitt fel?

Egna berättelser

En gammal gubbe ljög om sin ålder och skickade nakenbilder

Killen skrev att han var lika gammal som jag vilket blev bekräftat via en bild som han skickade till mig. Vi snackade med varandra hela nätterna, jag kände att något klickade.

Egna berättelser

Du har alltid rätt att ändra dig

Det är aldrig okej att ligga med någon som uppenbarligen är alldeles för full för att ge samtycke. Om du har varit med om nåt liknande hoppas jag att du känner dig mindre ensam.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Egna berättelser

Till dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp

Det finns en människa som bröt ner och förstörde mig. Han begick övergrepp mot min kropp och fick mig att känna skuld och skam för det.

Svara varandra

Hur ska jag få andra att sluta sexualisera vår relation?

Jag är i en lesbisk relation och när vi syns utomhus blir vi ofta sexualiserade. Detta har gjort mig frustrerad i många år. Kan man göra något för att få ett slut på detta?

Egna berättelser

Blev utnyttjad av äldre kille på nätet

En dag bjöd han in en kompis till samtalet. Den här kompisen började direkt prata snuskigt till mig när. Kompisen var också 18+ och skickade nakenbilder till mig och tjatade om bilder från mig.

Till toppen av sidan