Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Skulle ni förlåta någon som gjort er illa?

Så, för ett tag sedan blev jag ofredad av en kille jag känner lite halvt. Jag har fått höra att han är en bra kille och att det från hans sida bara var ett ”misstag” och någonting som han ”ångrar”. Han sa också förlåt efteråt men skyllde på att han var full. Men jag kan verkligen inte förlåta honom, så utsatt och kränkt som jag kände mig. Min fråga är, skulle ni förlåta någon som gjort er illa? Är jag självisk som faktiskt hatar honom och inte KAN förlåta honom? Han vet att det han gjorde var fel men jag kan inte gå vidare från det han gjorde! Hur skulle ni tänka/göra i min situation? Behöver råd!
/Anonym

Svar:

 • Själv skulle jag inte förlåta honom, det han gjorde var allvarligt mot dig. Du kan berätta till en vuxen, kurator eller liknande som kan hjälpa dig mer.
  /Anonym tjej
 • Hej! Jag skulle först och främst råda dig att prata med honom om det som har hänt. Kanske låta honom berätta hur han upplevde det och sen kan du berätta hur du upplevde det, det kan ju vara så att ni upplevde saken olika. Sen om ni är bra vänner så kanske ni pratar väldigt öppet med varandra och då råder jag dig att berätta sanningen för honom att du inte kan förlåta honom för det han gjorde.
  /16/tjej
 • Absolut inte, han respekterar uppenbarligen inte dina gränser och om han har gjort något sånt en gång vem vet om det blir en upprepning. Dessutom, om han vet att han blir så där när han är berusad, varför dricker han då? Om han förstår att han gjorde fel borde han väl också förstått hur han har skadat dig och då förstå att du inte vill träffa honom längre, det kan även vara ett gott råd att anmäla honom för sexualbrott och/eller ta upp det här med någon äldre om du känner att det skulle hjälpa dig att gå vidare. Allt väl oavsett vad du väljer!
  /24601
 • Du behöver absolut INTE förlåta honom. Sorry att jag säger det, men att vara "full" och att han är en "bra kille" är de vanligaste manipulationsteknikerna jag känner till när det kommer till sexuellt ofredande. Och om han visste att det var fel, varför gjorde han det då? Man blir inte en ny person när man är full, man får bara sämre konsekvenstänkande. Du behöver inte göra någonting, och du kan gå och anmäla honom om du vill. DU är offret.
  /15 årig lärka
 • Hej! Jag blev ”mobbad” av en kille i typ ett år när jag var mycket yngre och jag har aldrig kunnat förlåta honom, fastän vi är vänner. Sexuellt ofredande är värre och jag säger som jag brukar, man behöver inte förlåta en vän för att fortsätta vara vänner. Jag kan också tycka att du inte borde vara vän med honom när han gör sånt, även om det var när han var full, men det är ditt val. Var bara försiktig.
  /M

Mer på UMO

Artikel

Utsatt för sexualbrott

Det är olagligt att göra något sexuellt med någon som inte vill. Du kan få hjälp om du har blivit utsatt för sexualbrott.

Till toppen av sidan