Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min syster fryser ut mig, vad ska jag göra?

Jag har ett problem med min syster. Hon är några år yngre än mig och är annars snäll och trevlig, och vi har alltid varit vänner och gjort allt tillsammans, men när hon umgås med sina vänner blir hon helt annorlunda.

Hon blir bitchig, otrevlig och spydig, i synnerhet mot mig. När hon har någon här hemma stänger de alltid in sig i hennes rum och skrattar och pratar skit om allt och alla. Och även om jag bara artigt knackar på dörren för att exempelvis fråga något, svarar hon bara med något spydigt och säger åt mig att försvinna.

Det började för ungefär ett år sedan. Hennes närmsta vän beter sig annars på ungefär samma sätt. Jag blir nästan äcklad av hur de beter sig, vilket har fått mig att tycka illa om hennes vänner, och numera vill jag alltid hålla mig så långt ifrån dem som möjligt. Är detta något alla ungdomar gör?

Själv har jag inte många vänner och de jag har är ofta upptagna om inte jag själv är det, så vi hänger inte mycket utanför skolan och gemensamma intressen. Jag känner mig alltid utfryst när hon har någon vän över, och är alltid ledsen över det. Har någon tips på vad jag kan göra?

/Maya

Svar:

 • Har precis samma problem, det jag brukar göra är att försöka vara ’för’ trevlig, alltså extremt snäll! Om dem pratar otrevligt med mig är det bara att svara med en snäll ton, och sedan strunta i dem. Jag brukar tänka ”jag är ju mycket äldre än dem, vad kan de göra?”, det brukar funka ibland iaf.. Sen är det bara att stå ut, prata med din syster! Säg exakt hur du känner och berätta ”hur skulle du göra om du var i min situation”? Det löser sig! :)
  /Tjej 16
 • Jag har också en lillasyster(Jag är äldsta barnet, har även en lillebror) och ibland känner jag samma som du beskrev men jag kan även känna det utan att hon är med sina vänner. Jag tror det tillhör åldrar men det har varit jobbigt för mig att acceptera då jag inte alls var sådan mot någon i hennes ålder. Att hennes vänner också är otrevliga har jag själv inte upplevt men det låter jobbigt. Jag har pratat med mina föräldrar och även med henne om att jag tycker det är jobbigt och det verkar som att hon ångrar sig och faktiskt vill bättra sig men att hon tycker det är svårt. Jag antar att hon växer ifrån det. Ett tips som jag gjort är att sätta typ gränser, det behöver inte vara några stora gränser men ändå så hon fattar att det räcker. Tips på gräns Jag har: Jag och min lillasyster hänger ibland tvätt tillsammans och hon brukar retas och kommentera mig hur jag ser ut, vad jag gör och säger (inte för att vara elak utan för att provocera) när jag säger tex "sluta det räcker" så kan hon tex svara med "Men oj blev du arg nu eller" med en tillgjord röst och då brukar jag bara säga "där gick gränsen nu får du hänga tvätten själv" och så går jag. Då brukar hon fatta att det inte är ok. Det är inte det ändå jag kan sätta gräns på men det var ett exempel. Hoppas det kan hjälpa:)
  //tjej 16 år
 • Hej Maya. Jag är ingen bekant till dig, men vad jag tycker du kan göra är att säga till dina föräldrar. Det kan vara lite motbjudande med tanke på att man kan då tolkas som en "tjallare' men jag tycker att det är det bästa sättet. Jag själv har också problem med vänner, men vad jag rekommenderar är att du öppnar upp dig och är social. Försök att lära känna människor o s v. Jag kan förstå om det är jobbigt och du kan då bara ignorera din syster, tills hon har tagit tag i skärpet och sagt förlåt. 😁
  /Anonym
 • Ha ett familjemöte hemma nån dag! Kanske låter lite konstigt men det funkar <3 Sätt er ner allihop, inte bara du och din syster, och ta upp det så kanske din syster börjar tänka efter mer och ändrar sitt beteende :)
  /Tjej, 16
Till toppen av sidan