Panik - lämna sidan!

Hur hanterar jag frågor om sex och nakenbilder?

Hej!

Jag tycker att det är jobbigt när folk frågar om nakenbilder, att ha sex och massor andra saker. Jag vågar inte prata med mamma eller pappa om detta för jag är rädd att de ska bli arga på mig! Jag tycker det är jobbigt att prata med någon överhuvud taget!😭 vad ska jag göra?

/anonym

Svar: 

 • Om du inte alls vill prata om sex så säg nej, att du inte vill prata om det. Det ska inte spela någon roll varför du inte vill prata om det. Om någon ber dig om bilder eller skickar oönskade bilder till dig så ska du säga ifrån och säga till någon vuxen. Säg till någon på ungdomsmottagning eller skola om du inte vill prata med dina föräldrar.

  Däremot tycker jag att det kan vara nyttigt att prata om sex, om du har någon du kan prata om det med. Jag har själv haft och har lite svårt att prata om sex och kroppen och så, men tycker ändå det är intressant. Så även om du inte vill prata om det så kan det vara bra att lära sig genom att kolla saker på nätet, eller bara läsa för att man är nyfiken.
  /Anonym
 • Din mamma och pappa har också varit unga en gång i tiden, så jag tror att de har mer förståelse för detta än vad du tror. Det kan såklart kännas stelt att prata med sådana här saker med ens föräldrar. Jag tycker själv det och undviker lite sådana samtalsämnen och när jag väl behöver prata om det vill jag bara prata med mamma.

  Om du inte känner att du vill prata med dina föräldrar tycker jag att du ska prata med en annan vuxen som kanske jobbar med sådana här saker varje dag. De är så otroligt vana vid dessa typer och frågor och tycker att det är helt naturligt. Jag tror att det är bra att du kan få lite tips och råd från någon med erfarenhet inom ämnet. Lycka till :)
  /Tjej 16 år
 • Jag är 14 år och får frågor om nakenbilder och om att ligga varje dag från många olika killar. Ofta killar som är äldre än mig. Ibland bara 2 år äldre men även killar som är 7 år äldre. Jag ser dock inte detta som något problem då jag inte har några problem med att säga nej.

  Men om detta händer dig och du tycker det är jobbigt så rekommenderar jag dig att boka ett möte med umo. Även om det känns jobbigt så är det lättare än att prata med dina föräldrar. Om du absolut inte vill det så rekommenderar jag starkt att kontakta någon chattsida. Som till exempel en sida som heter Tjejzonen. Där får du chatta med en så kallad "storasyster". Du kan välja att vara helt anonym.

  Sen så vill jag även säga att om detta sker på sociala medier som till exempel på snapchat så tycker jag att du ska ta en paus från sociala medier. Jag vet att det känns tråkigt men jag lovar att du kommer må så sjukt mycket bättre då. Jag har själv varit utan min mobil i snart 3 månader (pågrund av andra anledningar dock) och mår sååå mycket bättre. Jag menar inte att du måste vara utan mobilen i 3 månader men att du kanske lägger undan den 24-28 timmar till att börja med.
  //Tjej som varit med om mycket skit

Mer på UMO

Till toppen av sidan