Vad kan man säga när någon skämtar om våldtäkt?

En kille in min klass, som jag är ganska bra vän med, har på senaste tiden börjat skämta om våldtäkt och att han ska våldta mig och andra i klassen. Han sjunger ”låtar” om det som om det vore ingenting.

Jag är inte direkt rädd för att bli våldtagen av honom, men jag tycker att det är läskigt att unga killar har den inställningen. Det känns inte okej.

Har någon tips på vad jag kan säga till honom eller göra?

Svar:

  • Säg till honom. Oavsett om du tror att han kommer göra det eller inte skapar det en stämning. Våldtäkt är ett brott och inget som ska skämtas om. Det är något som kan lämna kvar otrolig trauma och det förstör flera personers liv. Försök säga åt honom att du inte vill höra sånt och att du inte tycker det är roligt. Om man låter honom fortsätta kan det standardiseras och det är inget som är bra för att våldtäkt ska tas på allvar. Förstår dina funderingar men du är ändå den som känner honom, försök konfrontera hans beteende som du känner han, och du, kommer känna sig mest bekväm med.
    /Tjej 17 år
  • Ifrågasätt honom. Fråga varför han känner ett behov av att skämta om det, om det är för att verka tuff. Konfrontera honom inte på ”vill du bara va tuff eller” sättet utan gör det seriöst, fråga ”varför skämtar du om det?” eller något liknande.

    Många kommer nog tycka att du är känslig eller ”politiskt korrekt” eller vad folk nu kallar det, men jag tycker då att du ska bara säga att du inte är bekväm med det, att du inte tycker att det är något att skämta om på det sättet. Det ger ju en väldigt nonchalant syn på våldtäkt och våldtäktsoffer. Så var bestämd, men inte tuff. Med vilket jag menar att du inte ska backa, men inte offensiv. Var lugn liksom
    /Har aldrig faktiskt lyckats göra det 😥
Till toppen av sidan