Panik - lämna sidan!

De hånar mig för att jag inte kan uttala R, hjälp!

Jag är en tjej på 13 år och jag har aldrig kunnat och kan inte säga R. Jag kan inte säga ord med R utan att det låter som J. Till exempel säger jag JÖD istället för RÖD osv. Jag har inte tänkt på detta jättemycket men när jag bytte skola när jag var 12, i sexan, började folk lägga märke till det och kommentera det och håna mig för det och det händer fortfarande.

Under ca ett år har jag stått ut med att folk härmar mig retfullt och jag har så sjukt mycket ångest över detta och det har slutat med att jag har slutat våga säga många ord. Jag skäms så otroligt mycket över detta och jag har försökt så länge med att lära mig att uttala R men det går inte!

Jag har blivit tystare och blygare för detta också! Vad ska jag göra? Som sagt har jag väldigt mycket ångest över detta och jag har börjat hata min röst grovt mycket och jag vill inte vara på offentliga platser!

/Kan inte uttala R, hjälp!!

Svar:

  • Hej! Det är inte okej att folk hånar dig för hur du pratar. Kom ihåg att det är dem som hånar det är fel på och inte på dig. Jag tycker att du ska berätta om det för en vuxen så att du får hjälp med att stoppa det här. Du ska inte behöva må dåligt på grund av att andra är elaka. Kram och lycka till!
    /Tjej, 13 år
  • Men jag tänker att ingen kan vara gullig liksom du and din uttalande röst. Vet du vad, exakt är det våra skillnader som gör oss unik! Alltså bara med det jag känner något värme känslan i min hjärta att jag vill höra dig och din speciella röst!
    /Lillebror
  • Be en förälder ringa din vårdcentral där du kan antingen träffa en sköterska eller möjligen en kurator. Berätta vad som händer i skolan och att detta påverkar ditt psykiska mående och att du vill ha en remiss till en LOGOPED. Där kommer du kunna få hjälp med ditt tal, skulle även, utanför detta, rekommendera att prata med tex. skolkuratorn om hur det påverkat dig.
    // den blivande sexologen
Till toppen av sidan