Panik - lämna sidan!

De gillar mig inte för jag är från ett annat land, hjälp!

Hej,
Jag har precis börjat på gymnasiet dock går jag och mina vänner på olika gymnasieskolor. Jag får väldigt många blickar från några av tjejerna och man skrattar åt mig ibland i klassen. Det finns några tjejer i klassen som inte gillar mig pga att jag är 'annorlunda'. Jag är inte lika pratglad som alla andra i klassen, jag är mest med mig själv på rasterna och sitter för det mesta ensam på lektionerna. Den största anledningen till att de inte gillar mig är för att jag är en utlänning, vad ska jag göra?
//16-årig tjej

Svar:

 • Du får visa dig för dem hur bra du är som en kompis med de andra. Även vara smart över att prata med dem. Skoja med de på enkel sätt.
  /MVH Ahmad
 • Försök hitta andra som du ser som sitter själva eller brukar inte vara med i stora grupper. Detta hände exakt mig och jag gjorde min egna lilla grupp. Var bara dig själv och se till att inte hålla på med att tvinga folk att gilla dig eller att du är efter folk för du är själv. Jag gjorde lite så i början av första året men till slut brydde jag mig inte alls och jag gör fortfarande inte det. Var bara självsäker och folk kommer att se vad de missat för chans när alla vill plötsligt vara din vän.
  /Bianca
 • Det är inte lätt att vara en utlänning med så kallade främlingsfientliga människor. Jag har varit i dina egna skor och jag mår idag katastrofalt dåligt av sådana personer som du beskriver. Mitt råd till dig är att:
  1. Anmäl till skolpersonal, Skolan är enligt skollagen skyldig att se till att alla elever har det bra i skolan. Ifall skolan inte vidtar tillräckliga åtgärder börja mejla skolan regelbundet att du känner dig mobbad och kränkt.
  2. Gå i även på kommunens hemsida och gör en klagomålsanmälan att ingen tar dig på allvar. Om skolan fortsätter att låsas att de hjälper dig när de faktiskt inte gör det, gör du direkt en anmälan till skolinspektionen.
  Det blir mycket med lagar och så vidare, men sanningen är att landet domineras av lagar och inom lagar anges att kräkning, mobbning, diskriminering inte får ske.
  Lagen står med dig och skolan ska vidta de åtgärder som behövs för att du ska ha en bra skolgång. Övrigt: går du sista året, flytta inte från skola, går du andra året på skolan se till att göra enligt ovan annars flytta till annat program eller skola.
  Mvh //Alias
 • Oj vad jobbigt. Jag är 14 år och inte utlänning, men jag har ändå lite kompisar. Jag sitter mest ensam och så i klassrummet. Jag är inte helt ensam, jag har en kompis som jag brukar vara med, men ibland blir hon så konstig och otrevlig mot mig utan att jag gjort något.
  Jag kan prata med alla i min klass men vi har inte den där nära relationen. I min parallellklass finns det typ ett gäng som beter sig jättekonstigt, verkligen. De typ dansar konstiga danser bland folk och kan stå och skratta åt en utan anledning, så mycket så att det ser ut som att de ska dö av skratt. De får gärna skratta men det blir bara så konstig stämning när de skrattar och inte jag.
  Om vi har ett grupparbete till exempel och att jag tittar på dem väldigt frågande när dem bara skrattar, gör inte saken bättre för då skrattar dem bara ännu mer. Det känns som att dem skrattar åt mig. Men jag tror att du skulle få mer vänner om du pratade lite mer, för jag pratade mer förut och då hade jag mer kompisar.
  Nu har jag mest börjat umgås med äldre personer typ vuxna det funkar jättebra det med. Men prova att prata med dem eller så kanske du kan hitta en kompis i en annan klass.
  / Försöker hjälpa
Till toppen av sidan