Gillar inte kompisarna men rädd att bli ensam, hjälp!

Jag undrar om nån annan känner igen sig i detta. Jag mår alltid dåligt innan helger och är livrädd att min vänner ska fråga om jag vill hänga på och göra något.

På ett sätt vill jag inte va med dem för vi passar inte så bra ihop men jag känner mig ändå tvingad att säga ja för jag är rädd att missa något om jag inte är med, fast jag inte vill vara där egentligen. Känner också att jag måste säga ja för annars kommer de sluta vara med mig och då blir jag ensam.

Om jag går ut med de på kvällarna känner jag mig fast eftersom jag inte tycker det är överdrivet kul att vara ute med de till 00:00. Och jag gillar att vara hemma på kvällarna. Är det någon som känner igen sig i det här och har några tips?

/Kille 15 år

Skriv ditt svar

Svar: 

 • Hej! Jag är exakt likadan som du. Jag föredrar att vara hemma och inte vara med någon, samtidigt som jag inte vill missa någonting. Denna känsla att man är livrädd över att någon ska fråga om man vill hänga känner jag igen också då jag känner så väldigt ofta, det är så extremt svårt att säga nej. Mitt tips till dig är att stå på dig själv, om du inte vill vara med så kan du t.ex artigt tacka för inbjudan och säga att du känner att du inte har orken/lusten att vara med någon. Det känns jättejobbigt att behöva säga nej, men det är bättre än att du ska vara med dina vänner för att du känner dig tvingad. Dina vänner måste helt enkelt acceptera att du säger nej, ingen kan tvinga någon att vara med en, oavsett hur bra vänskap man har. Och om dina kompisar inte respekterar detta tycker jag till 100% att du bör skaffa nya vänner!
  /Kille, 17 år
 • Hej! Vet exakt hur du menar, "been there done that", och det är en skrämmande tanke att lämnas ensam, speciellt om du är som mig, blir lätt uttråkad å sällskapssjuk. Men mitt tips är att börja säga nej faktiskt. I början är det jobbigt speciellt om man ser massa snapchat stories om deras påhitt men tillslut lugnar det sig + om det finns någon person i kompiskretsen som du tycler om lite extra fokusera på att lära känna den personen endast, lite mer. Annars om du har en hobby t.ex. spel, träffa andra som spelar eller som jag, simning så började simma där jag hittade nya vänner
  /Tjej 20år
 • Jag tycker det är bättre att vara ensam och bekväm än ständigt nervös och spänd. Jag hade/har en vän som stressade mig eftersom han fick mig att känna det som att jag gör mycket i livet fel och inte gör tillräckligt mycket, det blev bättre när jag slutade se honom som en nära vän och mer som en vän man är med ibland, men inte ofta. Försök hitta andra vänner.
  /22
 • Hej det låter som jag. Jag tycker att du ska gå din egen väg, lyssna inte på dem.
  /Elin 16 år
 • Låter som dina vänner kanske inte är de rätta vännerna för dig. Försök att hitta andra vänner som du trivs bättre med 👍
  /5
Till toppen av sidan