Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Ska jag gå på festen fast jag känner mig utanför?

Mina klasskompisar ska ordna en klassfest och det kommer finnas alkohol och man kan sova över. Det verkar som att alla i min klass varit på massa fester förut och druckit. Men jag har aldrig gjort det förut. Jag är inte så nära med någon i klassen och vet därför inte om jag ska komma.

Om jag skulle gå så vet jag inte vad jag skulle säga till mina föräldrar. Jag bor utanför stan och gillar inte att cyckla i mörkret, så jag vet inte hur jag skulle kuna ta mig dit.

Om jag inte kommer kanske jag kommer glida ifrån klassen ännu mer och bli ännu mer utanför. Vad ska jag göra?

/Änsam 16 årig tjej

Svar:

 • Hej! Det är inte lätt att förstå alla ibland! Om du vill gå på festen tycker jag du ska gå (man måste ju inte dricka alkohol). Säg till dina föräldrar att du ska på klassfest med övernattning. Du kanske kan lifta med någon?

  Om du känner dig utanför så kan jag rekommendera att leta upp den grupp med personer som tycks mest öppen. Om de frågar vad du tycker om något så kan du hålla med lite, även fast du inte riktigt tyckte så. Om ni sedan blir bra kompisar ska du förstås vara öppen med vad du tycker. Men ibland kan det vara bra att inte motsätta sig allt i början. Om du har någon kompis utanför skolan kan du kanske fråga om hen får följa med.
  /Jag vet att det är tufft ibland. Kämpa på<3
 • Hej, jag kan förstå att det är svårt, men tycker att du borde göra det som känns bäst för dig. Vilket i detta fall är att inte gå på festen då du inte är nära med någon i klassen eller festat förut.

  Visst kan det kännas som ett dåligt val därför att det inte känns som att du kommer bli nära klassen om du inte går, men så garanterar jag att det finns massvis med tid i framtiden där du kan komma närmare med din klass.
  /Anonym
 • I mean... Har själv aldrig gått på "fest" (om man inte räknar disco i lågstadiet lol) och jag tycker inte du ska behöva känna att du "måste" komma om du inte känner för det. Själv tycker jag inte om iden om att gå på fest och dricka alkohol, så... gör vad som känns bäst, det är inget problem att inte ha festat och druckit förut och du ska inte BEHÖVA göra det för att komma närmare din klass eller/och få vänner om det är inget som du är intresserad i. Det finns säkert någon annan som också inte kommer att gå på festen så du är inte ensam om det (om du inte väljer att komma).
  /och en ensam tjej
 • Hej! Jag har haft samma problem. Eftersom att du skrev ”ensam 16årig tjej” kan jag gissa på att du precis börjat gymnasiet. Då är allt nytt och alla pratar med alla. Om det känns rätt för dig, gå på festen! Försök att gå runt, kanske om det är nån du känner dig bekväm med prata lite. Om du känner att det känns tråkigt eller så kan du ju alltid gå hem!

  Med föräldrarna kan du säga att du ska på en klassfest eller om du inte vågar säga fest kanske säg att ni bara ska träffas och umgås. Du kan ju fråga om skjuts hem om du vill:) Det kommer lösa sig och du kommer att hitta någon att hänga med. I början är alla översociala och pratar med alla för att visa sig, men de kommer släppa!! Hoppas de går bra för dig:)
  /Tjej 17år
 • dra dit, drick lite alkohol så är du inte stel som person, vilket gör d lättare att skaffa andra vänner. Bjud på dig själv och få folk att gilla dig. Säg till dina föräldrar att de är en enkel middag bland tjejerna bara.
  /Olivia
  • Jag har varit i typ precis din situation! Först och främst: om du går tycker jag inte att du ska dricka. Det kan förstås göra att du känner dig utanför men om någon frågar så dra upp något om hur mycket pengar supandet kostar samhället varje år. Då visar då att nykterhet är ett val och ingenting du bara håller fast vid för att du inte törs annat.

   Att gå på festen kan vara en idé för erfarenhetens skull och för att du ska kunna känna dig som en del i klassen. Med största sannolikhet kommer dock inte alla i din klass vara där så skippar du den är det inte hela världen. Själv går jag bara på vissa fester som min skola ordnar och det brukar inte hända särskillt mycket. Men det kan ju vara kul att vara med någon gång åtminstone, för att ha provat.

   Jag går andra året i gymnasiet och ångrar varken de fester jag varit med eller inte varit med på, det är ingen stor grej egentligen även om det kan låta så på dina klasskamrater. Jag röstar nog för att du ska gå men når du inga framgångar socialt så kommer det fler tillfällen i livet för dessa. Stannar du hemma ska du dock inte ångra något. Fester låter större än vad de är, eftersom det är ganska nytt för alla i din ålder. Då måste de överdriva. Lycka till!
   /Nykteristen
  • Jag tycker du borde gå! Dina föräldrar hade nog också tyckt det var en bra grej för dig att gå för att komma in i klassen, så du kan säkert höra med dem om de kan skjutsa dig. Fattar ångesten, upplever samma sak just nu (är dock 20 och går på universitet). MEN jag brukar pusha att gå och det brukar alltid finnas folk att snacka med. De är dessutom fulla. (Du behöver givetvis inte dricka om du inte vill) men du borde gå för att få någon kompis. Lycka till (:
   /V
  • Du ska känna efter hur utanför du känner dig . Och jag tycker att du ska testa att gå och se om det är kul eller inte men du ska såklart gå bara på din magkänsla. :)
   /Anonym
  • Det man kan göra är att förklara för sina föräldrar vad som händer och säga att man vill gå på fest och förklara varför. Sedan kan det också vara bra, om man ska dricka alkohol, att tänka på att INTE dricka för mycket då det kan leda till att saker blir värre eller jobbigt. Sen tycker jag själv att det inte är viktigt att dricka alkohol på fester och sånt. Innan jag fyllde 18 så drack jag inte. Även om jag var på fest där det fanns alkohol. Man kan faktiskt ha lika roligt om inte roligare utan alkohol. Då är det dessutom bara att säga till föräldrarna att man ska på fest och att man inte ska dricka.
   /Tjej som inte drack förens 18 år
  • Jag tycker att du går om du känner för det men du kanske inte ska dricka alkohol för att det är olagligt, om du tänker dricka se till att dina föräldrar tycker det är okej. 🤗
   /En vanlig kille som inte vill säga sitt namn för ingen anleding

Mer på UMO

Artikel

Hur får man nya vänner?

Hur har du gjort för att få vänner? Dela med dig och ta del av andras tips om hur du får nya vänner.

Artikel

Vad händer när man slutar dricka alkohol?

Att låta bli alkohol kan göra att du mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det kan också göra att sex, sömn och relationer funkar bättre.

Artikel

Film: Unga berättar hur man säger nej till alkohol?

Det kan vara svårt att säga nej när andra dricker. Hur gör du? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Till toppen av sidan