Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Stressad över att ses som tråkig för att jag inte vill dricka!

Jag är en 16-årig tjej som ska börja gymnasiet nu, och känner mig typ pressad att dricka alkohol nu på sommaren och på nollningen.

Alla mina kompisar har börjat dricka och tror typ att de är coola och mogna. Själv vill jag inte dricka och bli full men vet inte hur jag ska hantera alla förväntningar och grupptryck när alla ska börja dricka. Hur ska jag förklara på ett sätt så att folk slutar att tjata?

Mina föräldrar betalar inte mitt körkort om jag dricker innan jag är myndig och jag själv vill som sagt inte heller dricka, men är rädd för att folk ska tjata ändå och att jag kommer ses som tråkig och bli utfryst om inte jag också dricker???

/Anonym tjej som har stress

Svar

 • Det är dem som är tråkiga! Om de tror att man måste dricka alkohol för att ha roligt är det dem som är tråkiga inte du. Det är sällan folk som fryser ut en på grund av att man inte dricker, du kan lätt va med på en fest och ha kul utan att dricka (det har jag iaf). De förlorar ingenting på att du inte dricker, det påverkar inte dem!
  /E. S
 • Drick inte om du inte vill, om dina vänner får dig att känna dig pressad över att dricka när du inte vill har du fel slags vänner. Annars om du går på fester och du vill att de ska verka som du dricker fast du e nykter så kan du bara dricka läsk eller alkoholfri cider så det ser ut som du dricker.
  /16-åring
 • Jag är 17 och har aldrig druckit alkohol. Mina kompisar på gymnasiet frågade om jag druckit och jag sa nej. Sen var det inget mer med det. Tror faktiskt inte folk bryr sig om det. Det viktiga är att om du inte vill dricka ska du inte falla för grupptryck. Det är coolt att inte dricka
  /17 åringen
 • Du är så modig som vågar stå upp för vad du känner och inte falla för grupptrycket. Du ska inte behöva skämmas över dina känslor och vad du känner är rätt och fel. Fortsätt som du vill !
  /Kärlek är bäst
 • I början fejkade jag att jag drack genom att ljuga och ta med vatten eller annat och sedan hälla upp det i mitt glas. Men nu har jag insett att man inte måste dricka och att man kan va lika bra ändå! Lycka till !
  /Tjejen
 • Jag är 17, och jag går på fester utan att dricka. Mina vänner accepterar det och tycker att det är helt okej. Jag festar med dom ändå, och det tycker dom är kul. Att inte dricka är ett val man gör, och om folk tycker att man är barnslig eller konstig för att man inte dricker så är dom personerna omogna. Du ska inte dricka om du inte vill! Om du inte blir accepterad för det så är dina vänner inget att ha! Våga gå emot grupptrycket! Personligen får jag inte dricka för mina föräldrar, och jag vet konsekvenserna av drickande. Testa kan du alltid göra, men du sätter din egen gräns. Man kan ha roligt utan att dricka❤️
  /Tjej
 • Jag är fjorton och mina vänner har redan börjat dricka. Nu i sommar fyllde de flesta femton och känner sig som artonåringar. Men jag som inte vill dricka påverkas inte av det, om man skaffar rätt sorts vänner så respekterar dom att du inte vill dricka. Jag har en ”full” personlighet så jag har jättekul på fester ändå! Bara säg tydligt att du inte vill dricka, så respekterar dom det. Om någon däremot inte respekterar dig, så tycker jag inte du ska vara vänner med dom. Jag har haft vänner som försökt pressa mig, men stå på dig så går det bra. Jag tycker det är bra att du inte dricker <3
  /sara <3
 • Kolla om UNF finns i närheten av dig. Det är Ungdomens Nykterhetsförbund så du kan träffa andra som inte vill dricka eller använda droger där. Annars så är det väl tuffare att våga säga emot än att dricka bara för att andra gör det. Låt dem inte pressa dig till att göra saker du inte vill.
  / 22
 • Om du blir utfryst för att du inte vill dricka så har du fel typ av kompisar. 
  /Göteborgskillen
 • Du borde vara stolt! Verkligen! Sjukt starkt av dig att inte dricka.
  /🙈
 • Hejhej! Jag började precis 2:an i gymnasiet och har inte druckit en droppe alkohol i hela mitt liv! När det väl kommer till sånna situationer där du blir frågad om du vill ha alkohol är det bara att tacka nej! Ingen kommer säga att du är feg och de kommer inte heller frysa ut dig! Det är bara att tacka men säga nej tack. Om de fortsätter pressa dig är dom inte bra vänner!
  /17-åring :)

Mer på UMO

Svara varandraSka jag dricka trots att det känns obekvämt?

Jag ska vara med min kompis i helgen och hon och hennes vänner ska dricka. Jag vet inte om jag vill.

Fråga UMOHur får jag andra att respektera att jag inte dricker alkohol?

De undrar alltid om varför och det räcker inte att jag säger att jag inte vill eller inte tycker om det. Istället säger många att jag måste pröva lite till så jag vänjer mig.

ArtikelAtt dricka alkohol

Alkohol är ett ämne som finns i olika drycker. Många personer dricker alkohol för att de tycker att det är gott eller trevligt. Men alkohol kan också skada kroppen, och du kan få problem om du dricker mycket eller ofta.

ArtikelSå påverkas kroppen av alkohol

När du dricker kommer alkoholen först till magen, sen till tarmarna och ut i blodet. Med blodet når alkoholen alla andra delar av kroppen, som påverkas både direkt när du dricker och på lång sikt.

Till toppen av sidan