Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur kan jag ha kul utan att påverkas av grupptryck?

Hej, jag är 16 år och har aldrig testat att röka, snusa eller dricka. I höst ska jag börja gymnasiet i en annan stad. Jag är rädd att jag kommer verka töntig och bli pressad att göra sånt jag inte vill. Men åt andra sidan så vill jag fortfarande vara med om spännande saker i tonåren, såna saker som händer i filmer eller man får höra hände i ens föräldrars liv. Jag vill inte förbli sittande på en stol resten av tonåren. Hur ska jag ha kul men också inte bli utsatt för grupptryck?
// En vanlig tonåring

 

Svar:

 • Det du är orolig över är en av de vanligaste rädslorna hos oss ungdomar,  att inte passa in och verka töntig samtidigt som man ju vill behålla sina gränser och vara självständig. Försök först och främst se fram emot att flytta! Vad kan man göra i din nya stad? Hur ska du inreda ditt nya rum? Jag förstår önskan i att känna att man är i en film och ibland känns det så men oftast är verkligheten lite tråkigare ändå och så får man olika konsekvenser av sina handlingar och beslut. Det är inget fel med att testa dricka t.ex men tänk på att du är 16 och hjärnan är långt långt ifrån att vara färdigutvecklad och om du har diagnoser, nära till psykisk hälsa eller annan stress så har du mycket lättare att hamna i nåt som senare skulle kunna bli ett missbruk som är väldigt tragiskt och traumatiskt för många familjer och missbrukarna själva. Jag dricker inte alkohol så jag blir inte full av många anledningar även fast jag skulle vilja bli det nån gång men då skulle jag behöva riskera saker som inte skulle kännas alls bra efteråt. Jag kan ha jättekul utan alkohol och när jag umgås med mina vänner och de är smått onyktra så tycker de att jag alltid verkar fullast trots att jag dricker minst! Tyvärr blir de flesta om inte alla nån gång eller flera utsatt för grupptryck fast man gör sitt bästa för att undvika det men med rätt vänner och en positiv inställning till allt annat i livet så kommer du inte behöva känna press på att testa allt som du vill testa nu och det är ju bättre om du har lite tråkigt ibland än att riskera olyckor, dålig hälsa osv eller hur?
  /Psykologen
 • Asså, nog kan man ses som tönting i tonåren om man aldrig smakar sprit, snus eller cigg. Men om man skippar all denna skit så kan man sedan i framtiden se tillbaka på att man har minskad risk för sjukdomar och mer pengar eftersom nikotinberoende är dyrt. Så jag hade rekomenderat att varken snusa eller röka förutom på fester med polarna så man slipper bli beroende men samtidigt passar in och får ett socialt umgänge.
  /Kille 16
 • Hej, jag tycker att du ska absolut inte göra nåt som du egentligen inte vill göra det spelar ingen roll hur de andra pressar dig och det betyder inte heller att du är töntig bara för att du gör inte sånt som de andra vill att du gör
  //kille
 • Heejj! Jag kan hjälpa dig med grupptrycksdelen. Det bästa du kan göra är att vara självsäker, tänk så här typ: Du är med en grupp nya vänner och de frågar om du vill ha cigg, du vill inte det. Svarar du med osäkerhet ”nej, eller vet inte” sådär finns de en risk att de tycker att man e töntig och försöker därför pressa dig. Men om du självsäkert svarar ”Nej, de e chill pallar inte” och inte gör de en stor grej så släpper de oftast snabbare. Om de svarar: ”jo kom igen” bli då inte arg, panik eller orolig eller så utan säg ba ”nä får bli en annan gång, orka just nu” trots att de inte blir en annan gång e det inget de behöver veta. Hoppas det hjälper lite :) Bara se till att vara lugn medan det e så, liksom samma sak me andra grejer i liknande situationer, bara liksom va självsäker och vet vad du vill. Oftast e det osäkra personer som blir mest pressade, för de anses svaga.
  /E
 • Skaffa vänner som accepterar dig för den du är utan att du ska behöva känna sådan press.
  /BRYDIGINTE

Mer på UMO

Svara varandra

Jag har aldrig varit på fest eller blivit full

Jag har blivit bjuden på några fester men jag har aldrig riktigt vågat att gå dit. Någon som har tips på hur jag ska våga?

Artikel

Om rökning

I röken från cigaretter finns många giftiga ämnen. Du kan få olika skador och sjukdomar om du röker och du blir lätt beroende. Men det går att sluta.

Artikel

Att dricka alkohol

Alkohol är ett ämne som finns i olika drycker. Många personer dricker alkohol för att de tycker att det är gott eller trevligt. Men alkohol kan också skada kroppen, och du kan få problem om du dricker mycket eller ofta.

Svara varandra

Jag kallas feg för att jag inte vill dricka, hjälp!

Vad ska jag göra? dricka eller inte?

Till toppen av sidan