Panik - lämna sidan!

Hur får jag kompisar utan att dricka?

Hej, jag är en kille på 16 år. Jag har tappat kontakten med de flesta av mina kompisar då ingen längre hör av sig till mig utan jag måste jämt ta kontakt med dem. Jag är blivit utfryst för att jag inte dricker eller festar. Jag vet inte vad jag ska ta mig till för jag känner mig ensam och jag vet inte hur jag ska träffa ny människor utan att behöva gå på fest. Vad ska jag göra!?!?!?

/Kille 16 år

Svar:

 • Jag tyckte inte heller om att dricka och festa. Jag tränade istället. Mitt tips är att hitta en hobby som du tycker är rolig, då kan du lära känna kompisar via det. T.ex. om du börjar träna någon sport eller tar någon kurs. Då finns det ju folk med lika intresse :) 
  P.s. stå på dig och drick aldrig för att passa in! Du kan få bättre kompisar 
  /Anonym

 • Gå med i nån fritdsgrej. Och fan va bra strid inte dricker!! Fett me Nice. Jag har kmr heller vänner och dricker inte. Jag förstår hur du känner, men det är nog mer så att du träffat på "fel" personer. Du kanske ska gå på nån kurs där det är fler som då har samma intressen som du. Då hittar du nog rätt.
  /Tjej 18 år

 • Hej! Jag dricker inte heller. Vad tråkigt att dina kompisar beter sig så här mot dig. De borde acceptera att du inte dricker och du borde få vara med ändå. Man kan ju vara med på fester utan att dricka själv. Om du vill kan du ju fråga dina kompisar om du får vara med på fester utan att dricka. Men jag förstår om du inte vill vara bland påverkade personer, jag tycker själv att det är obehagligt. 
  Du borde få vara med när de inte dricker utan gör andra saker, men det är tråkigt att du inte får det. Om dina kompisar beter sig så här mot dig är de inga bra kompisar. Om du vill skulle du kunna berätta för dina kompisar hur du känner och att du gärna vill vara med utan att dricka. Att det känns jobbigt att inte få vara med. Utgå från dig själv och berätta hur du känner. 
  Till exempel "Jag tycker att det är jobbigt när inte jag får vara med och jag känner mig så ensam", istället för att säga något i stil med "Ni är så taskiga". Det brukar bli mycket bättre då, för om man blir anklagad är den naturliga reaktionen bara att gå i försvar. 
  Om du trots allt inte får vara med är mitt tips är att försöka hitta nya vänner. Det kan vara lättare sagt än gjort. Men finns det någon du vet som du tycker verkar snäll? Kanske kan du gå någon kurs, börja med någon sport eller något annat fritidsintrsse där du kan hitta nya vänner? 
  Sist vill jag bara säga att jag är stolt över personer som är som du. Som vågar stå emot grupptrycket, gå emot strömmen och vara sig själva. Stay strong. Och du är inte ensam.
  /18-årig tjej

 • Jag kom på en till sak som jag glömde skriva i det förra svaret. Många kyrkor har ungdomssamlingar på fredagarna och där är det nyktert och du kan hitta nya vänner. Kolla om det finns något sådant i din stad eller någonstans i närheten. Många har Facebooksidor så kolla där om du är medlem i Facebook eller leta rätt på det på något annat sätt. Jag själv går på det och det är väldigt roligt.
  /18-årig tjej

 • Respekt för dig!!!! Så bra val du har gjort och så strongt av dig att stå fast vid det trots att andra fryser ut dig. 🏅🏆 Snart kanske du börjar i gymnasiet och där kanske det blir lite nya kompisar som inte är så insnöade på att dricka? I annat fall så tyckte jag det var ett bra råd att börja träna eller att satsa på ett fritidsintresse lite mer. Där finns det andra med samma intresse som du så där kan du få nya kompisar. Och annars kanske du kan söka lite kontakt med tjejerna?
  / FairyCute

 • Du kan träffa ny kompisar på festen du kan också kontakta med dina grannar som du bor.
  /Anonym
Till toppen av sidan