Min lillebror skäms när jag har på mig kläder jag gillar

Hej på er! Jag behöver lite tips & råd från andra. Jag är en kille och jag är 17 år. Jag är rätt "udda" i mitt sätt vara på, jag älskar udda kläder och jag är queer. I julas köpte jag en crop top, jag älskar den. Jag känner mig fin i den men jag har inte vågat bära den fram tills idag, jag kände att mitt självförtroende har stigit och jag vågade ha på mig den. Men min lillebror är extremt kritisk mot allt jag är, han skäms. Idag ville min lillebror knappt följa med mig och mamma till pizzerian, han blev irriterad och skämdes jättemycket för att jag hade min tröja på mig. Han sa att jag inte kunde ha den tröjan för att det var en "tjejtröja", till mitt försvar svarade jag med att den faktiskt klassades som en "killtröja" på sidan jag köpte den från, men även om jag hade haft en tjej- eller killtröja bör han respektera mig ändå. Min mamma är oftast stöttande mot mig, men jag märkte hur även hon gav små blickar på min tröja och hon vägrade försvarade mig när min lillebror sa dessa saker till mig. Något positivt är att jag bestämt mig för att bära alla kläder jag tycker är fina oavsett hur jobbigt det är eftersom att jag tycker det är fint och det representerar mig. Vad tycker ni att jag kan göra? Har någon annan liknande upplevelser?
/Kille, 17 år.

Skriv ditt svar

Svar:

 • Jag förstår att det upprör dig om att din lillebror skäms. Såklart får du välja vad du än vill och inte ska någon annans åsikt om dig och din stil stoppa dina tankar. Jag vet inte i vilken ålder din lillebror är i men gissar på att han är ung och därför kanske skäms för att du i vad han ser använder "tjejkläder". Fråga honom om detaljer till varför han skäms och sådant. Inte så att hans svar ska kunna få dig att byta kläder och så, men det är värt till att fråga för att kunna få svar på anledningen till varför han skäms.
  /🧸
 • Hej! Jag tycker att du inte ska bry dig om vad han tycker om han tycker det är jobbigt är det hans problem, men om han tjatar om det och du går därifrån ska du prata med nån! Tex. På en ungdomsmottagning! Jag har samma problem fast med mina intressenf för att typ dem som jag vet gillar mina intressen är typ 4 i klassen som jag vet!
  /Anonym
 • Hej! Vilken svår situation du verkar vara i. Det är lätt för andra att säga att man inte ska bry sig men jag förstår att det inte är så enkelt. Jag tycker att du ska fråga din bror rakt ut vad som är problemet och varför han skäms över att DU har på dig kläder som du trivs i. Lycka till!
  /Tjej
 • För det första så vill jag säga att småsyskon nog lätt skäms för de som är äldre (ungefär som barn skäms för vuxna). Det är väldigt roligt att du har självförtroende till att vara som du vill, och klä dig som du vill - se till att fortsätta med det. Det som du kan göra är att låta honom vänja sig vid det, första gången kan man nog inte förvänta sig går enkelt med alla. Men även visa att du inte tänker sluta med det vad han än tycker, så får han tillslut acceptera det.
  /Anonym
 • Hej. Jag tycker du ska berätta för dom vad du känner. Det kan vara jobbigt att berätta men kommer kännas mycket bättre efteråt🙂 Det är ju nästan det absolut viktigaste i sitt liv att få va den man är och att känna sig trygg i sin hemma miljö. Hoppas jag kunde hjälpa dig!
  /Från en förstående tjej!
 • Hej! Detta är en väldigt svår situation färdig och det förstår jag. Ibland har jag inte heller velat ta på mig ett klädesplagg därför att jag ständigt tänk på vad andra ska tycka. I sättet du skriver på så märker jag att din lillebrors åsikt betyder mycket för dig och att du vill så gärna "uppfylla" hans så kallade krav. Det du ska göra är att INTE bry dig. Fortsätt vara som du vill och accepterar han inte dig som du själv vill vara så är det hans problem och inte ditt.
  /Tjej, 17
Till toppen av sidan