Panik - lämna sidan!

Vad tänker ni kring omskärelse av pojkar?

Är det bara jag som tycker att det är konstigt att omskärelse av pojkar är lagligt? Att göra ett oåterkalleligt ingrepp, som dessutom kan medföra komplikationer på ett barn som inte är gammalt nog till ett medgivande är enligt mig oetiskt. Det är en kränkning av barnets rätt att bestämma över sin egen kropp, dess integritet och religionsfrihet och bör ses som könsstympning. Jag förstår att det finns en tradition och kultur bakom det, och jag anser att det borde vara fritt fram att genomgå omskärelse för den som vill, men inte förrän man har fyllt 18.
/En ung filosof

Svar:

 • Jag tycker också att det är konstigt. Om det inte är okej att göra det på tjejer, varför ska det vara okej att göra det på killar? Man skadar könet i båda fall tänker jag. Men folk bryr sig bara om när det händer tjejer, inte när det händer killar. Är förhuden eller delar av vaginan allvarligt infekterade / skadade så visst, då kan man skära bort just den delen, fast då är det av medicinska skäl.
  /Jag håller med dig, unge filosof
 • Håller helt och hållet med dig! Så borde det vara.
  /Kille 16 år
 • Jag vart omskuren när jag var 6 veckor gammal, nu när man är äldre så önskar jag att det aldrig hade hänt, tycker att det är en ren diskriminering mot pojkar/män.
  /Anonym
 • Omskärelse för medicinska skäl bör vara fortsatt lagligt. Det kan också vara okej om individen själv tagit beslutet pga religiösa skäl men då anser jag att det borde vara lika hög åldergräns på omskärelse som för kastrering. Det är ändå ett ingrepp som inte går att ändra. Jag anser inte att det är okej om föräldrarna beslutar om det över barnets huvud när barnet varken kan göra sin röst hörd eller förstå informationen oavsett vad deras godtyckliga anledning är, eftersom deras frihet och rätt att bestämma över sitt barn isåfall riskerar att inskränka på barnets egen frihet.
  /Muppetshow är bästa serien. :)
 • Det är bra för barnet, det är också föräldrarnas rätt att bestämma över sitt barn tills barnet är 18 år gammal. Det betyder inte att föräldrar ska kontrollera precis allt, men det är ändå inte ett problem att bli omskuren. Om man klagar över det så tycker jag att det är dags att bli mognare. Det är bara bättre för dig.
  /Kille
 • Nja, det har funnits mycket man har trott vara bra för en (ta vin som exempel) men som det senare visat sig kanske inte var så bra... Omskärelse på små barn av föräldrarnas religiösa skäl bör bli olagligt då Sveriges grundlag dels skyddar alla från påtvingade medicinska ingrepp dels från religiös indoktrinering. Att bli omskuren för religiösa skäl är oåterkalleligt liksom för medicinska skäl men att göra det för religiösa skäl kanske är ett beslut individen själv får ta när hen har åldern inne, om individen överhuvudtaget väljer att identifiera med en religion. Man kan likna det vid att börja döpa alla barn i kyrkan igen, det är heller inget som skadar dig fysiskt men det kanske skadar dig psykiskt om det senare visar sig att du inte vill tillhöra kyrkan.
  /Mjau katt
 • Håller verkligen med dig! Omskärelse av pojkar borde inte vara tillåtet under 18, om det inte är medicinskt motiverat såklart. Min pappa är omskuren men jag är så glad att jag inte är det! Någon som bara är några veckor gammal kan ju inte ge sin åsikt, och om det sker av religiösa skäl borde det ju bryta mot religionsfriheten även om föräldrarna har rätt att ge sina barn sin religion, eftersom att man blir påtvingad något som inte kan ändras.
  /Älskar sin förhud, 20
 • Hej! Jag tycker nog samma sak som dig. Det är konstigt att det är lagligt med det. Och helt riktigt så strider det mot barnkonventionen punkt 19. där det står att : barn ska ha rätt att skyddas mot eller från psykiskt och fysiskt våld och misshandel och sexuellt utnyttjande.
  /Ron
 • Det är viktigt att omskära eftersom det var det förbund som Jahve slöt med Abraham i första moseboken.
  /Anonym
Till toppen av sidan