Panik - lämna sidan!

P-stav, hur ont gör det att sätta in ?

Jag ska sätta in p-stav snart och är sååå nevös. Jag e livrädd för nålar och allt som har med sånt att göra. Jag är jättekänslig och får ofta panik när man tex ska ta ett litet blodprov eller liknande ... så min fråga till er som gjort satt in en p-stav är: hur ont gör det?

/13 årig tjej

Svar

 • Hej! Jag satte in min p stav för 2 dagar sen och det kändes inte alls, hade satt på 2 stycken emla plåster 2 timmar innan min tid på UMO. Var jättenervös innan eftersom jag kollat på videos där man sätter in p stav, men för mig var det helt smärtfritt. Dock var min arm lite öm den dagen men redan dagen efter kunde jag använda armen som vanligt.
  /Vendela
 • P-stav var ett utmärkt alternativ för mig, fick bedövning och kännde inga smärtor under tiden dom satte in p-staven. Men dagen efter var området kännsligt och väldigt ont, tog en vecka innan "såret" området har helt och hållet återhämtat sig
  /Jenn
 • Jag satte in min idag och tyckte de gjorde svinont, det gjorde oxå ont en timme efter. Men de är väl från person till person, många säger att det inte känns alls och vissa säger att de gör asont.
  /Tilde
 • Det gör ont för stunden men är så värt de. Jag har haft min nu i ca 2 månader snart. Känner ingenting som sagt, så värt det, recommend. 
  /14 åring
 • Det gjorde inte ont för mig, men tänk bara på annat och det går snabbt, detta klarar du.
  //tjej
 • Satte in min för nån dag sedan. Jag hade bedövningssalva på sedan fick jag lokalbedövning i en spruta, det var det ända som gjorde ont för mig. Att sätta in själva p staven kännes inte ens eftersom jag var så himla bedövad och att sätta in den tog asså typ 3 sekunder jag han inte regera. Du klarar det.
  /Anonym
Till toppen av sidan