Jag mår dåligt av mitt kroppshår, vad ska jag göra?

Hej! Jag är snart 15 år och har en problem. Jag är så hårig på hela min kropp och jag mår väldigt dåligt över det. Jag vet inte vad jag ska göra? Det är så jobbigt att vara så hårig och dessutom är jag rädd för att träffa en kille och att han ska göra narr av mig. Idag är det ju inte okej för kvinnor att ha hår ens på könet. Dessutom har jag snabbväxande hår och får inflammerade (röda) hårsäckar. Vad ska jag göra??

/Anonym

Svar:

 • Jag känner igen mig i det du berättar. Jag är själv snart 16 år och jag har alltid stört mig på mitt kroppshår. Det var som jobbigast vid omklädningsrum och simhallen då jag kände att man måste vara rakad varje gång. Det där med att du är rädd för och träffa en kille var jag också innan, men alltså helt ärligt ska du inte bry dig, vi alla kvinnor har kroppshår men förväntas att inte ha något alls. Dessutom när du träffar en kille så är det inte ditt yttre som håller i längden, det finns inget och göra narr av, vi alla har hår men olika mycket bara och det har vi inte valt. Jag har också snabbväxande hår och väldigt grovt. Om du absolut inte känner dig bekväm med ditt kroppshår föredrar jag hellre att du vaxar än att raka. Försök att bara acceptera att du är som du är, du har inte valt se ut som du gör därför ska man fullständigt skita i vad andra säger och tycker, lycka till!
  /Tjej med samma problem
 • Hej! Jag känner igen mig av att ha snabbväxande hår (speciellt runt om snippan och på benen, mörkt hår dessutom...) Om jag rakar mig för ofta brukar jag få röda och irriterande hårsäckar och det brukar kännas inflammerat och ibland klia en hel del. Jag har lärt mig av egna erfarenheter att raka mig när håret har växt ut en bit, så jag inte rakar på stubbiga strån då det oftast blir irriterat då. Ett tips är att jag också använder baby olja och nya och rena rakhyvlar. När jag har oljan på och när håret är lite längre är det mycket enklare att raka och det känns mildare. Att raka mothårs kan också irritera men det funkar bättre att göra det om jag använder baby olja! Så tipset är alltså att inte raka dig i onödan bara då du verkligen känner att du vill och känn dig inte tvingad! Låt hårsäckarna vila emellan åt och raka försiktigt och kanske prova med baby olja. Jag brukar tänka att om jag är hårig så är det mitt beslut, tycker andra att det är något att kommentera får de göra det, vill jag vara rakad så får de tycka vad de vill om det också. Om jag vet med mig att det inte kommer vara någon som ser min snippa eller mina ben så spelar det ingen roll om jag är rakad eller ej! Om det känns mer bekvämt att vara rakad så är jag det isåfall, men att vara orakad och hårig är ju det naturliga. Jag tycker inte att du ska se det som något problem, vi ser ut som vi gör och killar har också hår på sina kroppar för det är så människan ser ut. Bry dig om dig själv och inte om vad andra tycker om dig!! Kram :)
  /17 årig tjej
 • Skit i vad andra säger ,att ha hår på kroppen är normalt och om man tycker det är bekvämare med könshår så ha det och om det inte passar personen du är med så synd för den , lycka till
  /18 årig tjej
 • Jag förstår vad du menar. Jag tror det finns jättemånga som känner som du, men på grund av hur kvinnors kroppar framställs i media (smala, solbrända, absolut hårlösa) tror man att det ska vara så.
  Jag har känt som du men kom över det i samband med att jag insåg flera saker om mig själv. Ett tips är att följa body positivity-sidor på instagram. Om en kille gillar dig, men slutar på grund av att du har mycket hår kan han dra :)) Tack och lov håller samhället på att bli bättre på detta, just nu är kroppshår någon sorts statement, men om fler och fler kanske provar att inte raka sig varje dag kommer det normaliseras.
  Men såklart får man raka sig eller ta bort hår om man inte är bekväm annars. Jag rakar mig bara (kanske) på sommarhalvåret eller om det händer något speciellt då jag vill raka benen till exempel. Prova tänja på gränserna :)
  /15 årig tjej
Till toppen av sidan