Panik - lämna sidan!

Jag behöver tips om bh och första mensen!

Hej! Jag är en tjej och ny i pubetetslivet (😑 kom in i pubeteten i september och det är just nu februari). Jag har lite svårt för allt typ ... Jag har börjat känna att min topp blivit för tight så jag känner det som jag behöver en BH, men jag vågar inte säga det till mina föräldrar.... känns lite konstigt.

Inte bara nog med det pytteproblemet, jo jag är sååå rädd för min första mens. För gud vad pinsamt ifall jag får mens mitt på en lektion ... Är det någon som har det som jag nu?

Och finns det någon äldre än mig som kan berätta om hur deras första mens var? Snälla hjälp😣

/En super paranoid som inte vill få mens framför hela klassen

Svar: 

 • Hej! Jag vill börja att säga att dina föräldrar vet mer om dig än vad du kan tro. Om du har kontakt med din mamma och det är lugnt mellan er så kan hon säkert berätta om hur det var för henne när hon fick sin första mens och hon kan hjälpa dig att åka och köpa en bh. Om du är rädd för att få mens inför klassen så kan du använda trosskydd. Ett tips: mensen kan vara oregelbunden så det kan komma lite tit som tätt.
  /Kille, 19 erfarenhet
 • Min första mens kom när jag var 11 år. Jag var hemma efter skolan så såg något i trosan och det var min första mens. Ropade på min mamma och hon hjälpte mig, det var inget konstigt alls. Just i min familj kan vi prata om sånt utan att det ska behöva vara något pinsamt eller äckligt. Hade haft lite ont i magen dagen innan.
  /13 årig tjej som va tidig i puberteten
 • Hej! Jag är inte äldre än dig men jag har fått min mens. Du berättade att du var såååå rädd att du skulle få din första mens under en lektion. Jag jag har fått det under en lektion och det var pinsamt.

  TIPS :
  1. Ha inte gladfärgad kläder när du har type lite ont i magen, ha kanske svarta kläder för då syns det inte.
  2. Berätta för din mamma i alla fall för hon kanske kan hjälpa dig med det.

  Hoppas att tipsen hjälper dig. Hej då!!!!!:)
  /Hjälten till alla tjejer som behöver min hjälp vid sin första mens
 • Hej! Ett tips inför den första mensen är att förbereda med mensskydd i skolväskan, samt smärtstillande tablett. För mig så var inte den första varken riklig eller smärtsam, så att risken att du blöder igenom innan du hinner märka av den är nog inte så stor som du tror. Dock så skiljer ju sig självklart mens från person till person och även från gång till gång. Och det kan fortfarande ta något år innan du får den, så du behöver inte gå runt och oroa dig över det varje dag. (Ett annat litet tips: ladda ner en app så att du kan följa din mens när du väl fått den).
  /A
 • Ta den tid du behöver med båda dessa ämnen. Finns ingen anledning att stressa dig in i obekväma situationer för just dig. Om du inte känner dig bekväm med att tala om mens med dina föräldrar kan du alltid tala med skolsköterskan och hon lär kunna låna ut någon typ av skydd inför din första mens och hjälpa dig känslomässigt. Gällande bh-ar kan det bli lite svårt om du inte har egna kontanter/kort och ingen egen tid att handla. Om du känner att du behöver mer stöd kan du alltid pröva att ha ett extra tightare linne under andra tröjor. Önskar dig lycka till! Ta den tid du behöver att bli bekväm!!
  /Tjej, 18
 • Jag förstår att du kanske tycker det är jobbigt att prata med dina föräldrar om det, men tänk på att din mamma har gått igenom precis samma saker så var inte rädd för att prata med de🥰. Ett tips är att om du inte vågar berätta det där med BHn så kanske du kan skicka ett sms där du berättar det eller skickar en länk till en sida där de säljer BHn. Jag har inte heller fått min mens än och jag känner precis likadant som dig men jag pratade med skolsköterskan o h hon sa att jag alltid skulle ha ett extra mensskydd i väskan. Hon tipsade även om att jag skulle ha en binda på mig även om jag inte har mens så att ingen skulle märka det om jag får det. Jag gjorde som hon sa och nu känns det så mycket bättre!❤
  /🥰❤
 • Det bästa du kan göra är nog att prata med din mamma, hon har ju gått igenom allt det där själv! Kom ihåg att mensen kan vara oregelbunden ett tag också så den kanske inte alltid kommer i tid! Men det finns appar och kalendrar där du kan skriva in när du får din mens så kan du hålla ganska bra koll på ungefär när den ska komma och därmed kan förbereda dig lite! Sedan så kommer du få ägglossning ca 12-16 dagar innan mensen kommer och då kan du märka att du får en ökning av flytningar, det kan då hjälpa med trosskydd. Ett tips är att alltid ha skydd i väskan, då är du alltid förberedd!
  /Anonym
 • När jag fick första gången var det väldigt lite först, bara typ en liten fläck, och jag tror det är ganska vanligt första gången. Jag får även nu ganska lite i början av mensen. Det du skulle kunna göra är att ha trosskydd under skoldagen om du är väldigt orolig. De säger att man inte ska ha det hela tiden, men jag skulle gissa att 6-8 timmar per dag är bättre än att du går runt och stressar över det.
  /23-1 dag
 • Hej! Första gången jag fick mens var när jag var 11. Mina flytningar var lite rosa dagen före och dagen efter fick jag en mensfläck, men såklart inte så mycket blod. Jag sa direkt till min mamma att jag kanske hade fått mens och ja, först kände jag lite skam, men så är hon ju min mamma och så är det normalt. Mens samt pubertet är normalt så det är inget att skämmas om.

  Och oroa dig inte, det kommer säkert inte komma ut så pass mycket blod första gången du får mens!
  /Lycka till !!
 • Hej! Jag har fått min första mens och använder BH. Det stora steget för mig har att be mina föräldrar att köpa top när jag var typ tio. Att köpa BH kom naturligt. Mitt tips gällande BH:n är: kom ihåg att din mamma varit i samma sits som du! Hon är din förälder och jag tror inte att hon skulle bli upprörd eller så om du frågade om du skulle kunna få en BH.

  Förklara för hennes att det börjar kännas obekvämt med top. Gällande mensen så se bara till att du alltid har bindor i fickan eller väskan och använd inte ljusa byxor. Under rasterna kan du också gå in på toa för att kolla så allt är okej där nere :)
  /Lycka till med allt!
 • Jag fick min första mens i skolan jag hade så ont i magen på morgonen när jag åkte buss, men jag hade efter en längre period haft bindor i ryggsäcken ifall nåt skulle hända:) Det är helt naturligt med mens och inget att skämmas över.
  / :)
 • Ofta när man får mens första gången blöder man inte supermycket. Så även om du får mens mitt på en lektion så kommer det inte märkas. Men se till att ha med dig mensskydd så du kan lösa det så fort du märker av din mens. Jag var också jätterädd för att fråga mina föräldrar om en bh, men ja kan garantera att mina föräldrar absolut inte hade tyckt det var konstigt om jag hade frågat. Men jag var så fruktansvärt rädd så det jag gjorde istället var att bara gå o köpa en själv, om de frågar så säg bara casually att du tyckte du behövde en.
  /Steph
 • Först, bh: jag fattar absolut ditt problem. Jag har köpt mina bh-ar utan att min mamma vet om det. Vilket inte är den bästa lösningen som du kanske förstår. Men det funkar. Mens: jag skickade ett sms till min mamma 4 dagar efter jag fick min mens. Funkade bra, fick bindor. Har nu efter ca ett år bytt till tamponger vilket jag tycker är mycket mycket bättre. Man blöder inte egenom mm.
  /lonkis
 • Hejsan! Jag hade också väldigt svårt att berätta för min mamma att jag ville ha bh. Jag behövde det då man såg mina bröstvårtor genom tröjor. Så jag började ha 2 st toppar på mig samtidigt vilket min mamma ifrågasatte mig för. Då sa jag som det var att man såg igenom men hon bara sa ”nä det gör man inte”. Men liksom hon kunde ju inte bestämma hur jag kände?! Tillslut kom hon på mig med att ligga och gråta och jag ville verkligen inte berätta för henne om mitt problem så hon sa att jag skulle skicka lappar till henne. Då gjorde jag det och några dagar efter hade hon köpt en bh till mig. Egentligen fattar jag inte varför det är så pinsamt?! Det är som att köpa topp bara att bh är vadderade?! Angående det med mensen. Det fick jag någon vecka efter jag fått min bh. Jag fick mens i skolan. På morgonen hade jag känt att jag haft ont i magen men trott att det var pga att jag behövde bajsa men inte fick ut bajset. Så jag gick till skolan och där bajsade jag men efter jag bajsat kändes det inte mycket bättre. När jag skulle torka mig så var det lite svagt rött men inte så mycket så jag trodde jag fått mens. Så jag antog att jag rivit mig i rumpan när jag torkat mig. (Detta var 2 veckor efter jag börjat 6:an). Jag gick in i klassrummet och sa till min lärare att jag fått ont i magen (jag brukar aldrig säga till annars men nu gjorde det verkligen jätte ont och inte alls som vanlig magverk liksom). Så jag fick gå hem och långt inom mig kände jag att jag fått mens så jag tog ett trosskydd som min mamma visat var det var. När min mamma kom hem frågade hon direkt om jag hade fått mens jag sa ”ja” och hon berättade att hon också fått det när hon gick i 6:an. Så mitt råd är att fråga din mamma när hon fick sin mens så vet du ungefär när du får det. Ta med skydd till skolan och ha det i en tum halstablettslåda så tror folk att du har halstabletter där. Ifall du är i den åldern din mamma var i när hon fick mens så ifall du känner några tecken på mens gå direkt till toan och kolla!! (Alla får inte mens i samma ålder som sin mamma)
  //13 årig tjej
 • hej! Jag har fått min mens och det är helt normalt. Det ska finnas binder och sånt i skolan och du kan ju alltid berätta för någon lärare eller någon vän. Jag lovar att det inte är farligt att få de i skolan prata me någon
  /ANONYM
 • Hej! Jag förstår om du är rädd, orolig och spänd över din kropps förändring och utveckling. Men det som händer är fullt normalt och har hänt alla! Det som händer händer ju på grund av att vi växer och det är ett tecken på att allt är som det ska. Om du har kontakt med din mamma skulle jag rekommendera att prata med henne och berätta som det är, för att hon har känt det samma och varit där du är nu.

  Hon kommer förmodligen att reagera jättebra och hjälpa dig! Annars kan du prata med din pappa också. Även fast att din pappa kanske inte genomgått att få bröst har han också gått igenom puberteten. Han vet själv att det kan vara jobbigt och pinsamt men så ska det inte vara! Hoppas jag kunde hjälpa någon iallafall! :)
  /anonym
 • Hej! Förstår precis hur du menar. Jag fick min första mens när jag var 12, och tyckte det var riktigt pinsamt. Men man får bara berätta för de man känner sig bekväm vid. Ang bh, så tipsar jag om att nästa gång du är ute och shoppar med dina föräldrar påpeka att det kanske kan behövas en eller flera nya. Hoppas det kom till hjälp!
  /Mvh 16 åring tjej
 • Hej, jag gjorde så att när jag ville ha BH så köpte jag min första själv. Jag tyckte inte att det var så jobbigt att prata med min mamma om det så hon köpte BH:ar till mig i början. Sen med mensen, jag fick min första mens för typ 1 och ett halvt år sen och då fick jag den på kvällen innan jag skulle gå och lägga mig, men jag förstod inte att jag hade fått min mens eftersom jag blödde så lite och blodet var inte helt rött. Då gick jag bara och sov och dagen efter när jag vaknade hade jag blött lite till, då tog jag på ett trosskydd och sen när jag fattade att jag hade fått min första mens satte jag i en binda.

  Jag tyckte att det var ganska jobbigt att berätta för min mamma att jag hade fått min första mens men det jag gjorde var att min bästa vän berättade det för henne. Det kändes lite jobbigt men men. Sen gick det bra. Några månader innan jag fick min första mens hade jag lite mensvärk i nedre delen av ryggen men då visste jag inte att det var mensvärk. Men om du känner något sånt liknande så kan det vara ett tecken på att du snart ska få fin första mens och då kan du sätta på ett trosskydd för säkerhets skull om du kan hitta det hemma. Hoppas detta hjälpte och att det går bra med din första mens!
  /Anonym
 • Hej! Jag vet hur det känns. Jag har flytningar, det får man innan man får mens. Om du är orolig så får du några tips:
  1. Använd inte ljusa eller färgglada byxor.
  2. Du kan använda trossskydd och ha med dig en binda eller två!🙂
  3. Prata med din mammal, hon kommer att förstå dig 👍
  Jag använder bh och är inte så gammal och mamma förstod mig när jag berättade för henne 😊 Hoppas dom här tipsen hjälper dig ❤️
  /pubertetstjejen
 • Hej! Jag fick min första mens för inte så länge sen men jag har två bra tips till dig om första mensen:
  1. Om du känner dig orolig över att få första mensen i skolan så är ett bra tips att alltid ha med dig en binda i väskan. Då kan du ta den.
  2. När du får första mensen så tycker jag att du ska berätta för en förälder så kan ni köpa bindor och så. Det kommer att kännas bättre när du har berättat och föräldern kommer att fatta. Ha det bra!
  /13 årig tjej
 • Jag skulle säga till min mamma att min topp är lite för liten, då förstår hon förmodligen hinten och kanske kommer med förslaget om BH själv så slipper du, så gjorde jag. Min första mens var precis innan en fotbollsträning. Jag hade fått ganska mycket brunt i mina trosor och förstod att det var mens, det tog ett tag att blöda igenom, framför allt på första mensdagen. Ifall du blöder igenom i skolan är det bara att knyta en hoodie runt midjan och säga att du känner dig febrig så kan du gå hem och fixa det. Lycka till!
  /:)
 • Jag tror inte mensen kommer förän du haft flyttningar ett tag 😘
  /Kort 13 åring med kort hår 😘
 • Du kan alltid ha ett trosskydd på dig! De kan vara bra om du inte har fått din mens och inte vet när den kommer. Du märker oftast när du har mens, då blir de blött i trosan och det kan (tex) kännas som om man typ har kissat på sig!! ❤️
  /Aaaa
 • Hej! Mitt tips till dig om att hitta en bra bh: börja med att prata med din mamma om det för då kan hon hjälpa dig med vilken bh-storlek du ska ha. Min mens kom när jag var 11 och jag fick det bara en dag. Det som jag skulle tipsa dig om är att även prata med din mamma om det för då kan hon hjälpa dig med vilken binda du ska ha och sedan kan du börja att testa olika bindor, till exempel en tunn binda eller en tjock binda.
  /Tjej 16 år

Mer på UMO

ArtikelVad händer i tjejkroppen i puberteten?

Här är ett bildspel som visar vad som händer i kroppen i puberteten. OBS! Känsliga bilder.

Egna berättelserTillslut fick jag mens

Jag har alltid känt mig lite konstig och onormal eftersom jag har varit sen i utvecklingen.

Egna berättelserBlödande, illamående men även lite glad av första mensen

Min säng var så blodig att jag var tvungen att sova på golvet den natten. Jag minns hur stressad jag var över att det blödde så mycket och försökte googla runt efter svar eftersom att jag inte ville väcka min mamma.

Egna berättelserJag trodde första mensen var bajs i trosan

Jag fick den på morgonen på nyårsafton! Det börja med att jag skulle gå på toa och då var det nåt brunt i trosan jag trodde att det var bajs eller nåt så jag bytte trosor. Sedan efter en stund ...

Till toppen av sidan