Jag behöver tips om bh och första mensen!

Hej! Jag är en tjej och ny i pubetetslivet (😑 kom in i pubeteten i september och det är just nu februari). Jag har lite svårt för allt typ ... Jag har börjat känna att min topp blivit för tight så jag känner det som jag behöver en BH, men jag vågar inte säga det till mina föräldrar.... känns lite konstigt.

Inte bara nog med det pytteproblemet, jo jag är sååå rädd för min första mens. För gud vad pinsamt ifall jag får mens mitt på en lektion ... Är det någon som har det som jag nu?

Och finns det någon äldre än mig som kan berätta om hur deras första mens var? Snälla hjälp😣

/En super paranoid som inte vill få mens framför hela klassen

Skriv ditt svar

Svar: 

 • Hej! Jag vill börja att säga att dina föräldrar vet mer om dig än vad du kan tro. Om du har kontakt med din mamma och det är lugnt mellan er så kan hon säkert berätta om hur det var för henne när hon fick sin första mens och hon kan hjälpa dig att åka och köpa en bh. Om du är rädd för att få mens inför klassen så kan du använda trosskydd. Ett tips: mensen kan vara oregelbunden så det kan komma lite tit som tätt.
  /Kille, 19 erfarenhet
 • Min första mens kom när jag var 11 år. Jag var hemma efter skolan så såg något i trosan och det var min första mens. Ropade på min mamma och hon hjälpte mig, det var inget konstigt alls. Just i min familj kan vi prata om sånt utan att det ska behöva vara något pinsamt eller äckligt. Hade haft lite ont i magen dagen innan.
  /13 årig tjej som va tidig i puberteten
 • Hej! Jag är inte äldre än dig men jag har fått min mens. Du berättade att du var såååå rädd att du skulle få din första mens under en lektion. Jag jag har fått det under en lektion och det var pinsamt.

  TIPS :
  1. Ha inte gladfärgad kläder när du har type lite ont i magen, ha kanske svarta kläder för då syns det inte.
  2. Berätta för din mamma i alla fall för hon kanske kan hjälpa dig med det.

  Hoppas att tipsen hjälper dig. Hej då!!!!!:)
  /Hjälten till alla tjejer som behöver min hjälp vid sin första mens
 • Hej! Ett tips inför den första mensen är att förbereda med mensskydd i skolväskan, samt smärtstillande tablett. För mig så var inte den första varken riklig eller smärtsam, så att risken att du blöder igenom innan du hinner märka av den är nog inte så stor som du tror. Dock så skiljer ju sig självklart mens från person till person och även från gång till gång. Och det kan fortfarande ta något år innan du får den, så du behöver inte gå runt och oroa dig över det varje dag. (Ett annat litet tips: ladda ner en app så att du kan följa din mens när du väl fått den).
  /A
 • Ta den tid du behöver med båda dessa ämnen. Finns ingen anledning att stressa dig in i obekväma situationer för just dig. Om du inte känner dig bekväm med att tala om mens med dina föräldrar kan du alltid tala med skolsköterskan och hon lär kunna låna ut någon typ av skydd inför din första mens och hjälpa dig känslomässigt. Gällande bh-ar kan det bli lite svårt om du inte har egna kontanter/kort och ingen egen tid att handla. Om du känner att du behöver mer stöd kan du alltid pröva att ha ett extra tightare linne under andra tröjor. Önskar dig lycka till! Ta den tid du behöver att bli bekväm!!
  /Tjej, 18
 • Jag förstår att du kanske tycker det är jobbigt att prata med dina föräldrar om det, men tänk på att din mamma har gått igenom precis samma saker så var inte rädd för att prata med de🥰. Ett tips är att om du inte vågar berätta det där med BHn så kanske du kan skicka ett sms där du berättar det eller skickar en länk till en sida där de säljer BHn. Jag har inte heller fått min mens än och jag känner precis likadant som dig men jag pratade med skolsköterskan o h hon sa att jag alltid skulle ha ett extra mensskydd i väskan. Hon tipsade även om att jag skulle ha en binda på mig även om jag inte har mens så att ingen skulle märka det om jag får det. Jag gjorde som hon sa och nu känns det så mycket bättre!❤
  /🥰❤
 • Det bästa du kan göra är nog att prata med din mamma, hon har ju gått igenom allt det där själv! Kom ihåg att mensen kan vara oregelbunden ett tag också så den kanske inte alltid kommer i tid! Men det finns appar och kalendrar där du kan skriva in när du får din mens så kan du hålla ganska bra koll på ungefär när den ska komma och därmed kan förbereda dig lite! Sedan så kommer du få ägglossning ca 12-16 dagar innan mensen kommer och då kan du märka att du får en ökning av flytningar, det kan då hjälpa med trosskydd. Ett tips är att alltid ha skydd i väskan, då är du alltid förberedd!
  /Anonym
 • När jag fick första gången var det väldigt lite först, bara typ en liten fläck, och jag tror det är ganska vanligt första gången. Jag får även nu ganska lite i början av mensen. Det du skulle kunna göra är att ha trosskydd under skoldagen om du är väldigt orolig. De säger att man inte ska ha det hela tiden, men jag skulle gissa att 6-8 timmar per dag är bättre än att du går runt och stressar över det.
  /23-1 dag
 • Hej! Första gången jag fick mens var när jag var 11. Mina flytningar var lite rosa dagen före och dagen efter fick jag en mensfläck, men såklart inte så mycket blod. Jag sa direkt till min mamma att jag kanske hade fått mens och ja, först kände jag lite skam, men så är hon ju min mamma och så är det normalt. Mens samt pubertet är normalt så det är inget att skämmas om.

  Och oroa dig inte, det kommer säkert inte komma ut så pass mycket blod första gången du får mens!
  /Lycka till !!
 • Hej! Jag har fått min första mens och använder BH. Det stora steget för mig har att be mina föräldrar att köpa top när jag var typ tio. Att köpa BH kom naturligt. Mitt tips gällande BH:n är: kom ihåg att din mamma varit i samma sits som du! Hon är din förälder och jag tror inte att hon skulle bli upprörd eller så om du frågade om du skulle kunna få en BH.

  Förklara för hennes att det börjar kännas obekvämt med top. Gällande mensen så se bara till att du alltid har bindor i fickan eller väskan och använd inte ljusa byxor. Under rasterna kan du också gå in på toa för att kolla så allt är okej där nere :)
  /Lycka till med allt!
 • Jag fick min första mens i skolan jag hade så ont i magen på morgonen när jag åkte buss, men jag hade efter en längre period haft bindor i ryggsäcken ifall nåt skulle hända:) Det är helt naturligt med mens och inget att skämmas över.
  / :)
 • Ofta när man får mens första gången blöder man inte supermycket. Så även om du får mens mitt på en lektion så kommer det inte märkas. Men se till att ha med dig mensskydd så du kan lösa det så fort du märker av din mens. Jag var också jätterädd för att fråga mina föräldrar om en bh, men ja kan garantera att mina föräldrar absolut inte hade tyckt det var konstigt om jag hade frågat. Men jag var så fruktansvärt rädd så det jag gjorde istället var att bara gå o köpa en själv, om de frågar så säg bara casually att du tyckte du behövde en.
  /Steph
 • Först, bh: jag fattar absolut ditt problem. Jag har köpt mina bh-ar utan att min mamma vet om det. Vilket inte är den bästa lösningen som du kanske förstår. Men det funkar. Mens: jag skickade ett sms till min mamma 4 dagar efter jag fick min mens. Funkade bra, fick bindor. Har nu efter ca ett år bytt till tamponger vilket jag tycker är mycket mycket bättre. Man blöder inte egenom mm.
  /lonkis
Till toppen av sidan