Hur kan jag vara stolt över min hudfärg?

Jag är en mörkhyad tjej som hatar min hudfärg. Varje dag sedan jag va liten har jag önskat att jag var vit och vacker och jag gör fortfarande det. Har aldrig och kommer aldrig visa mitt afrohår för någon.

Jag har jätte svårt att skriva eller prata om det här, men innerst inne tycker jag att jag är så vacker och jag älskar mitt stora afrohår. HUR jag ska våga vara stolt över den hudfärg jag föddes med?

 /S

Svar:

 • Hej! Jag förstår att det kan vara svårt att visa sin stolthet. Vad bra att du innerst inne är stolt, det borde du vara. Varje människa är unik med sin hudfärg och utseende. Var alltid stolt över dig, det finns alltid folk som önskar ha din hudfärg också. Men det viktiga är att veta att alla är lika vackra oavsett! Börja spegla ut stoltheten du har inom dig. Du kan kanske börja skapa kontakt med människor som du kan identifiera dig med? Lycka till!
  /Anonym

 • Hej! Jag är inte mörkhyad men många av mina kompisar är det. Jag har pratat med dem om just hudfärg och afro för att det kommit på tal om olika hudbleknings produkter som finns att köpa på olika afrosalonger.
  Jag har alltid tyckt att ALLA människor oavsett hudfärg är vackra. Det finns attraktiva och oattraktiva personer oberoende hudfärg. Skönheten ligger i betraktarens ögon. Det jag lärt mig av mina vänner är att:
  1. Hudfärg och hår alltid varit laddat. I nästan alla länder primeras vithet och rakt hår --> för att just dessa individer har/haft makt i större delen av världen. Det är viktigt att fler mörkhyade vågar visa upp sig och ta för sig, annars blir man stigmatiserad. Det börjar från gräsrotsnivå hela vägen till beslutsfattningen och media.*
  2. Mina tjejkompisar de älskar sitt afrohår. Ett sätt för de att älska sitt hår är att veta hur man kan ta hand om håret. Olika uppsättningar och olika hårprodukter ex oljor. (Googla?)
  3. Nu har det kommit ut massor av sminkprodukter som passar just mörkhyade, vilket gör att de också kan hitta olika skönhetsprodukter som passar just de.   
  4. Vit-hyade sminkar sig ofta med foundations och solpuder och går på solarium för att se mörkare ut.
  Det handlar helt enkelt om acceptans, att lära känna andra tjejer som är mörkhyade och prata med de om detta. Upplever de samma sak? Att även hitta produkter som funkar bra för just din hud och som framhäver dina drag.
  Du ska gå ut och släppa fram ditt vackra hår och gå med ansiktet högt.
  /E.

 • För det första vill jag bara säga att jag (som vithyad tjej) är jätteavundsjuk på dem som har mörk hud, jag tycker att det är jättefint! För det andra så är huden bara ett skal, ett tunt lager som råkar vara olika färger beroende på var dina ättlingar är ifrån. Du ska inte må dåligt för ditt skal, för oavsett färg på ditt skal så är du otroligt vacker, det lovar jag.
  /Anonym

 • Hej! Jag måste bara säga min åsikt. Jag ÄLSKAR afrohår och mörkhyade personer. Min bästa vän är mörkhyad och jag har alltid älskat hennes hudfärg och hår. Tro mig, du är säkert jätte vacker och folk som säger annat är bara avundsjuka på ditt hår och din fina hudfärg. Jag hoppas att du inser det. Lycka till och kram.
  / tjej 14 år

 • Jag tycker det är hemskt hur världen ser ner på folk beroende på hudfärg och åsikter och så vidare. Jag kan tyvärr inte riktigt sätta mig in i din situation då min egen hudfärg genom hela världshistorien har ansetts "fin". Dock är jag bisexuell, och jag kämpade länge med att våga visa det. Min identitet är ganska speciell och jag tror inte att jag verkligen lever ut den heller, något jag skulle vilja. Leta på Internet efter svarta kvinnor eller män som inspirerar dig. Det kan vara artister, frihetskämpar eller helt vanliga människor. Jag är ledsen att du inte tycker om dig Själv, men jag hoppas att du någon gång förstår att du är alldeles perfekt oavsett hur du ser ut! 
  /Tjej 14

 • Jag är vit och jag tänker ju inte på det, jag har en i släkten som är mörkhyad och hon tänker inte på det. Det är ingen big deal egentligen även fast jag förstår att det är jobbigt när "alla andra" har vit hud (även om det inte är så eftersom en stor del av alla invånare i Sverige nu har lite mörkare hud). Jag tycker att afro hår är skitcoolt och jag tycker inte du ska vara rädd för att visa vem du är. Det är bara fräckt och det är klart att det finns de som inte tycker det men det kommer alltid finnas sådana personer, som att vissa inte tycker att min längd eller min hårfärg är fin. Det finns alltid någon som inte tycker man är fin eller attraktiv. Men de flesta tycker oftast att man är skitfin och vacker. Du säger att du tycker vita är vackra och då får du ju också tänka att det finns andra som kommer tycka att du är vacker! 
  Kram/tjej 19 år 

 • Du är fin:)
  /Anonym

 • Å jag som tycker att mörkhud är så mycket finare än vit(och jag är själv är vit). Dessutom tycker jag att afrohår är otroligt vackert, hade själv velat ha det. Menmen, man får helt enkelt vara nöjd med sig själv och älska sig precis som man är. Det handlar bara om att acceptera den man är och försöka vara stolt över det. Alla människor är unika och bra precis som det är, vilket även gäller dig så glöm aldrig det. Sköt om dig, puss <3
  //Saga, 15

 • Vi som är vita solar ju. Och va gör vi det för? Jo! För att bli bruna!! För att vi tycker det är snyggt!!
  /Kramis tjej 19 (som redan skrivit 1 gg)

 • Har samma problem typ, är mörkhyad kille!
  // 15 år kille
Till toppen av sidan