Panik - lämna sidan!

Hur kan jag bli öppen om mensen?

Hejsan! Jag har ett litet problem. Jag fick min mens för ungefär ett år sedan. Jag är ganska säker på att mina kompisar också har fått den men vi pratar aldrig om det. Jag vill kunna säga till dem att jag har t.ex. ont i magen för att jag har mensvärk och sånt men de tycker det är pinsamt att prata om. Jag menar inte att vi ska prata om det hela tiden men vill ändå kunna vara lite öppen om det med dem för känns lite som att man håller det hemligt när man har mensen. Vad ska jag göra?
/Haj

Svar:

 • Hej jag tycker att du ska börja snacka lite mer om de allmänt kanske typ fråga när du är själv med en av dina kompisar, om hon har ont när hon har mens eller hur hon känner. Eller kanske fråga om hon har någon binda/ tampong du kan få. Jag själv hade också svårt att snacka med mina vänner om de men sen insåg jag att de är de naturligaste som finns alla har de och de är inget man ska skämmas för
  /17 årig tjej
 • Jag förstår dig precis. När jag och mina vänner fick mens första gången var det lite en liten pinsam stämning. Grejen är att det inte är så pinsamt egentligen utan helt naturligt. I och med att det här med mens är rätt nytt för er kanske, så är det inte konstigt att det är ovant att prata om. Därför är det bara någon som får ta första steget och sen kommer det av sig själv.

  Ju mer ni pratar om det, desto naturliga kommer det bli. Du kan alltid börja med att fråga om någon har binda/tampong. Då har du kanske startat en konversation, men iaf visat på att du inte skäms och de andra kanske oxå blir lite tryggare med tiden. Att säga att du har ont i magen pga mens kanske andra också känner och jag är säker på att ni kan känna igen er i mycket.

  Sen är det också väldigt olika från person till person med mens och det kan också skapa livliga diskussioner. Lycka till, hoppas det löser sig!
  /menspratare
 • Hej, det är inget att skämmas om. Mens är helt normalt, jag och mina kompisar pratar om det nästan hela tiden. Jag tror dock att det är för att vi aldrig har tabubelagt det.
  /Mvh Pippi Långstrump z
 • Inget att hålla hemligt. Vet inte hur gammal du är, men vet dina kompisar om det kan de vara mer stöttande. Vill du inte säga rakt ut kan du kanske skriva en lapp eller skicka till dem över nätet och förklara dig.
  /Tjej på 17år
 • Ha en mensfest tillsammans med dina vänner. Med typ en chokladfontän och berätta första menshistorien osv, så kommer det aldrig någonsin kännas konstigt att prata om mens efter det, jag lovar. Bara planera det och kör.
  /Introvert
 • Hej! Jag är en tjej som brinner för det du pratar om: att mens ska bli något man kan prata om. För det är så himla konstigt att det ska ses som någonting konstigt, när halva jordens befolkning antingen kommer få, har, eller har haft mens. Ett tips som jag brukar använda mig av är att bara säga det man vill säga om sin mens.

  Säg det med en neutral röst och med samma tonläge som om du pratar om vädret. Efter ett tag kommer säkert dina kompisar våga öppna upp sig om deras mens och så kommer ni alla kunna prata öppet om mens. Om fler pratar om mens kommer det inte kännas lika pinsamt och det kommer underlätta så mycket! Lycka till!
  /Mathilda
 • Jag förstår! Om det är dina kompisar så tror jag inte att dom skulle bry sig om du sa att du hade mens eller mensvärk. Alla med en livmoder får det och många av dina kompisar kanske också har fått det. Om du känner för kan du säga till dom att du tycker ni borde prata lite mer om sånt. Eller säg bara rakt på ”fan va mens är jobbigt” eller ”usch mensvärk är det värsta” då kommer nog en konversation startas.
  /Frida
 • Hej, det är bara att ta det lugnt och säga att du har ont i magen och om de frågar kan du säga t. ex. "det är den veckan" eller bara rakt ut "det är för att jag har min mens just nu". Våga vara stark :)
  /En flicka på 13 års ålder från Finland
 • Hej, jag och mina kompisar är ganska öppna om det. Vi är ungefär 6 st tjejer som umgås men det är ungefär 3 av oss som har det. Jag tycker inte du borde skämmas över det! Det är till och med bra ifall du börjar prata om det till dina kompisar så dom inte heller tycker att det är konstigt. Hoppas de löser sig!
  /tjej på 13
 • Hej! Jag själv och mina kompisar pratar väldigt mycket om mens. Du kan väl försöka att vara nånstans där det är få personer och bara vara helt öppen med dina vänner. Eller så kan du skicka på sms? Bara prata med en av dom först? Det här är mina tips och hoppas att det löser sig! För som sagt, mens är inte pinsamt! Jag håller med dig.
  /Anonym
 • Våga prata om det, mensen är en självklar grej när man är tjej och det borde verkligen vara lätt att prata om det. Förstår att det känns jobbigt men nån måste oxå ta första steget o våga prata om det❤️
  /Jä
 • Bara säg det. Om de har en livmoder kommer de få mens eller så har de redan mens. Jag är jämt öppen om jag har mensvärk, åtminstone med tjejerna. De relaterar ofta och ibland kanske någon frågar om jag vill ha en värktablett. Det är inte så farligt, helt naturligt!
  /Anonym
Till toppen av sidan