Hur gör ni när ni har mens i skolan?

Hej! Jag har haft min mens i några månader nu och har alltid haft tur och fått mensen under lov eller så. Men nu när skolstarten börjar närma sig så blir jag jätte nervös.

Tänk om jag får mens helt plötligt i skolan. Jag har tänkt på att skaffa menskopp eftersom som så jag har förstått det så blöder man mer sällan igenom då och dessutom slipper jag byta i skolan då. Men om jag använder tampong eller binda i skolan så behöver jag byta ungefär varannan timme men vad gör jag med den använda tampongen eller bindan då? Jag kan ju inte spola mer den? Och annars måste jag ju slänga den i papperskorgen men det kommer ju synas och dessutom luktar det ganska mycket då. Vad ska jag göra?

/Orolig tolvåring:( mens i skolan?

Svar:

 • Hej! Jag använder menskopp och det är så smidigt! Mitt tips är väl att kanske börja använda den på något lov/helg då du är hemma mest. Då kan du själv kolla hur ofta du behöver tömma och hur den känns! Jag blöder ganska mycket och tömmer den kanske 1 gång under dagen i början av mensen när man blöder mer.

  I början tog det ett par minuter men nu går det jätte snabbt och smidigt! (Viktigt bara att tvätta händerna innan och efter) Och eftersom du alltid har den med dig behöver du inte bära på något. Ta bara ut den, skölj i ljummet vatten och sätt in den igen.

  Vissa behöver säkert inte ens tömma under dagen utan kan göra det hemma sen! Hoppas det löser sig för dig men jag rekommenderar verkligen menskoppen <3 både ekonomiskt och miljövänligt!
  /Tjej, 16
 • Hej! På många toaletter finns små papperskorgar för just mensskydd men om det inte finns det så kan du vira papper runt bindan eller tampongen och slänga i papperskorgen. Ett annat tips är att ha med dig tomma godispåsar och lägga mensskyddett i den och sen slänga i papperskorgen.
  /13 årig tjej
 • Om du inte vill slänga mensskyddet i den vanliga papperskorgen så brukar det på många toaletter finnas en till liten soptunna någonstans på väggen som är ämnad för sånt. Annars är mitt tips att vira lite toapapper runt bindan eller tampongen och sen gräva ner den lite under allt annat papper i soptunnan så syns den inte, och om den skulle göra det så ligger den långt ner nog att den som kommer efter dig antagligen inte kommer tro att det är du.
  /En 15 med menserfarenhet i snart 5år
 • Hej jag har haft min mens nu i 1 år o hade samma problem i början av min mens. Jag brukade lägga 2 bindor på morgonen o det brukade räka hela dan. Och det brukar finnas speciella sopkorgar i toaletterna där man kan kasta bindor och tamponger. Men annars om du ska använda tamponger o ni inte har dem där sopkorgarna i toaletterna kan du bara vika dem i papper o slänga dem.
  /12 årig tjej som hade samma problem i början
 • Linda in i papper om det inte finns en sån där liten papperskorg bredvid toan som är menad för just mensskydd. Jag brukar byta på rasterna och nästan alltid på lunchrasten vare sig jag behöver det eller inte.
  /15 år med ett års erfarenhet
Till toppen av sidan