Panik - lämna sidan!

Hur gör ni för att tänka positivt om era kroppar?

Hej! Jag är en tjej på 16 år snart 17. Jag har länge haft jobbigt med mitt utseende. Varje gång jag ser mig själv i spegeln hittar jag något fel. (Ofta handlar det om mitt ansikte, mina ben och min mage) Jag har haft kroppskomplex sedan jag gick i fyran & nu går jag i ettan på gymnasiet.

Jag tror allt började när en av mina vänner sa att jag hade ovanligt stora vader och lår & när samma väns mamma sa att jag var mycket kraftigare än andra barn i samma ålder.

I somras åt jag mindre än vanligt men det var ingen ätstörning. Jag vill inte påstå att jag har problem med mat, men jag väljer samtidigt bort godis, chips och annan mat som innehåller dåliga fetter och för mycket kalorier. Jag söker också på nätet vad jag kan göra för att få smalare lår eller plattare mage, för det är det jag kan ändra på. Jag kan inte ändra på mitt ansikte direkt.

Förutom mat och att jag kollar ner på mig själv, jämför jag mig med kompisar och folk på sociala medier. Jag tycker jag är ännu fulare då. Ett tag var det så illa att jag inte ens ville bada med mina kompisar. 

Mina fråga är alltså hur gör ni för att tänka positivt när ni ser era själva, hur gör ni för att inte jämföra er med andra och hur gör ni för att inte äta för lite mat?

/Lina

Svar:

 • Hej! Det där är nog något vi alla kan relatera till. Vi alla har våra osäkerheter. Man får lära sig att acceptera sig själv som man är och inse sitt eget värde. Vet inte om detta hjälper att höra. Men är en tjej på 16 år, som snart ska fylla 17 precis som du. Och istället har smala ben. Tycker jag ser ut som en sticka och det ser bara helt fel ut. Önskar att jag hade större lår istället och hört att många tycker det är fint. Så något du inte uppskattar kan någon annan uppskatta. Men det viktigaste är att lära sig att uppskatta det själv.
  /F
 • Hej, kille på 17 år här. Jag har tagit mediciner som har ökat min vikt, jag har varit överviktig men har tränat så nu är det bättre. Jag har lärt mig att acceptera hur jag ser ut. Det jag tänker är så här: Kan jag ändra hur jag ser ut? Nej, jag kan lägga på muskler men jag kan inte ändra hur jag föddes. Behöver jag se ut som andra? Nej, jag har det bra ändå.

  Och jag förstår att det är svårt, men jag tror det bara är att säga, jahop. This is me. Att göra som du har gjort är inte riktigt sunt. Jag rekomenderar träning, bara nåt milt. Till exempel några armhävningar på knä eller på händer. Gör situps, squats och plankan. Mycket bättre än att svälta sig själv. Hoppas du kan hitta ro.
  /broder tuck 17
 • Asså jag tänker på alla bra sker som min kropp gör som bara sker omedvetet som gör att jag mår bra. Vem är jag då att tänka negativt om hur den ser ut på utsidan. Och när jag ser på mig i spegeln så tittar jag bara på det som jag tycker om. Asså börja med kanske små saker som att du kanske tycker om din ögonfärg. Med tiden så märkte i alla fall jag att det andra runt omkring som jag inte tyckte om från början egentligen inte var så farligt.

  Asså det kommer inte att funka om man fortsätter att titta på personer på insta som är bättre på photoshop och har mer pengar att lägga på skönhetsoperationer än du. Istället titta på vanliga personer i verkliga livet som inte har spenderat två timmar på morgonen på sminket och se att de varken är bättre eller sämre än dig själv. Det är supersvårt att inte jämföra sig, så jämför dig istället med rätt vanliga personer istället för photoshopsgudinnorna på nätet.
  /introverta me
 • Hjärnan är lite konstig. Om man kollar sig i spegeln och fokuserar på sitt utseende så hittar man alltid fel. Detta är dock bara en illusion, det är inget fel på dit utseende. Mitt tips är att försöka sluta att aktivt leta efter fel. Då kommer det gå över efter ett tag.
  /jsadsajnufefsuf
 • Jag ska vara helt ärlig. Jag är inte heller 100% nöjd med min kropp men jag är inte missnöjd heller. Jag tänker att jag vill leva mitt liv på bästa sätt och då ingår onyttigmat och sötsaker. Jag väljer att inte ta bort det för det är viktigt att kunna unna sig något. Man ska få äta onyttigt men inte hela tiden utan kanske bara på helger. Jag tränar också och då känns det okej. Du ska fråga dig själv om det är du som inte gillar ditt utseende eller om det är rädslan för att andra inte ska gilla ditt utseende.

  De flesta tycker att andra människor är mer attraktiva än de själva. Undvik sociala medier om det för dig att må dåligt. Det finns så mycket negativitet i världen idag. Nästa gång ska du ställa dig framför spegeln och tänka på allt som du gillar med dig själv. Allt handlar inte om utseende, det handlar om att vara en god människa och ha en bra personlighet.

  Att ha en bra personlighet gör dig attraktiv. Det tar tid att bli säker i sig själv och tycka om sig själv. Att kolla i spegeln när det endast är du som står där hjälper dig att inte jämföra dig med andra. Jag hoppas du kommer känna dig mer attraktiv. Jag är helt övertygad om att du är mer attraktiv än du tror.<3
  /Utseende är inte allt
 • Jag är en kille som är 13. Jag tittar själv på min kropp och är positiv med den för vad annars, om jag hatar min krop så blir det inget roligt. Jag tittar på andra och jämför dom med mig och tycker att det finns grejer som jag vill ändra men jag är för det mesta nöjd med mig själv.

  Ingen annan kommer att bli exakt mig, alla är unika på sitt sätt, men om jag vill att min kropp ska må bra och äta nyttigt så är det viktigt att träna, om jag inte tränar så fungerar inte kroppen och om kroppen inte fungerar fysiskt så fungerar det inte i huvudet.

  Om man vill ha ett bra liv så tänk inte på andra så mycket, tänk mer på dig och dit liv och hur mycket som finns i världen man kan göra. Ibland är det inte möjligt men om jag sätter upp mål och drömmar om grejer jag vill göra så är det värt att försöka. Om man inte lyckas med visa grejer så fins det andra grejer man kan njuta av. Om du vill ändra något så försök, om det inte går så kan man försöka igen eller gå vidare, livet är ett äventyr och ditt äventyr kommer vara ett som ingen annan har upplevt.
  /Noa.L
 • Hej fina Lina! Jag förstår precis hur du känner, jag har själv länge tänkt såna tankar om mig själv, och idag har jag kommit över mina komplex med hjälp av följande tips. Jag hoppas de kan hjälpa dig.

  1. Jag insåg vad skönhetsidealen är. Om du inte vet vad det är kan jag snabbt sammanfatta att allt som idag ses som snyggt (smal midja, platt mage, fylliga läppar allt sånt) kommer en dag att ändras. För bara tio år sedan var skönhetsidealet att man skulle ha små läppar, små ögonbryn, små bröst osv.

  Googla på skönhetsideal genom tiderna. Då får du se skönhet i alla möjliga former och färger. Under barocken var det snyggt att vara stor och blek och fult att vara smal och solbränd! Det kanske är svårt att tänka sig men om tio år eller mindre kommer det som anses snyggt att vara något helt annat. Innan jag fock koll på vad andra tycker är snyggt tyckte jag att stora vader och lår var supervackert och ville så gärna ha det;) kan du fatta det?

  Vad jag försöker säga är: låt inte det du tycker är vackert påverkas av nutidens skönhetsideal. Titta på dig själv på ett annat sätt! Själv hade jag ångest över mina mörka ringar tills jag en dag började se de på ett annat sätt. Nu älskar jag mina mörka ringar, jag tycker de ger så mycket färg till mitt ansikte och ramar in mina ögon. Försök hitta saker du tycker är fint med ditt utseende! Det kanske tar tid men jag vet att du klarar det!

  2. Avfölj alla som du jämför dig med. Det kommer kännas så befriande att slippa se så många skönhetsidealistiska ansikten och kroppar att jämföra sig med. Följ bara folk som du ser upp till och tycker om. Om du inte vill ta bort vissa (de kanske är dina kompisar), låt helt enkelt bli att kolla sociala medier, särskilt på morgon och kväll. Vi är mest sårbara då vi just vaknat eller just ska sova, då är det ingen bra idé att ta in allt som alla andra gör.

  3. Fokusera på personlighet istället. Jag fattar att man vill vara ”snygg”, men som sagt så ger det dig ingenting att tänka så. Tänk istället på människor som du älskar (oavsett utseende) och varför du älskar dem. Gör en lista med deras bra och härliga egenskaper! Och gör sen en sån lista om dig själv. En sak som bidrar till skönhetsidealen är hur tjejkompisar KONSTANT berömmer varandras utseenden.

  Det gör att vi hela tiden söker mer och mer utseendemässig bekräftelse och tänker mer och mer på utseendet som något viktigt. När det kommer till kritan är INTE vårt utseende det som drar oss människor till varandra (även om det kan vara en faktor, men det är därför skönhetsidealen måste krossas) det är INSIDAN , hur klyschigt det än låter. Så tänk på hur folk är, vad folk gör, uppmärksamma DET istället för hur människor ser ut.

  4. Prata med dina kompisar om det här och sprid kunskap om skönhetsidealen. Läs på om skönhetsideal och body positivity och prata om det när du känner dig redo! Jag lovar att i princip alla har någon form av komplex kring sitt utseende och det känns underbart att diskutera och på så vis vända det!

  5. Self-love. Tänk snälla tankar om dig själv. När du tittar dig i spegeln och kommer på dig själv med att leta fel, föreställ dig då att du är en av dina kompisar. Kanske din bästa vän. Skulle du säga till din bästa vän att hen har tjocka vader och därför är ful? Nej såklart inte. Tänk på dig själv som din bästa vän och tänk uppmuntrande saker istället! Jag hoppas verkligen de här tipsen hjälpte dig Lina, jag tror på dig och jag vet att du klarar det här! Och läs gärna mer om body positivity, det hjälper också! Ta hand om dig.
  /Kram Lea, 17 år
 • Mitt tips om att börja tycka om dig själv är att inte tänka på vad de andra tror, jag hade stora komplex för några månader sedan men nu har jag börjat gillat det för att jag ser tjejer på internet som har samma problem och då tänker jag på att det finns andra tjejer med samma problem. Om det är någon person, speciellt en tjej som kommenterar på din kropp är det för att dom inte heller tycker om dig själv kanske och försöker trycka ner andra för att sedan tycka att hen är bättre än alla andra. Så tänk inte på vad andra tror och sök upp t.ex. positiva meningar till mig själv. Då kommer det upp massor av meningar och länkar där personer skriver saker som gör dig att må bra <3 om detta inte hjälper tror jag nog att du själv ska försöka älska dig själv som du är och att om du nu vill se ut som andra så får du göra det men jag tycker själv att alla är vackra på sina egna sätt och vis❤️
  /anonym
 • Jag förstår exakt hur du känner. Det suger när andra säger "oskyldiga" kommentarer och det träffar precis på de ömma punkterna, det går inte att släppa efteråt. Jag har också haft problem med självförtroendet länge. Jag växte tidigt och var ett tag större än alla mina kompisar och det satte sina spår när man börjar tänka på det så tidigt.

  Jag är väldigt lik min pappa i kroppsbyggnad så samlar mer fett på magen när jag går upp i vikt. Jag har även nyligen fått reda på att jag har pcos vilket påverkar kroppen väldigt mycket. Det påverkar vikt, kroppsbehåring o.s.v. Allt det här kan jag känna mig hemsk över på mina värsta dagar och det är ett väldigt konstigt sätt att leva när man hatar på sig själv.

  Jag ska inte säga att det går över direkt och att man sen för alltid är lycklig och nöjd med sitt eget utseende. Det krävs en massa arbete och otaliga försök och även om man lyckas så finns det dagar då man inte tycker om hur man ser ut i just den där klänningen. Målet är väl att få ner det till så få dagar som möjligt. Jag är långt ifrån färdig att känna mig säker på mitt eget utseende men jag kan ge dig några tips:

  1. Om du har sociala medier: avfölj alla som får dig att må dåligt. Se sen till att leta upp konton som sprider kroppspositivitet. Ett extra plus om du hittar folk som ser ut som du! Jag tycker att andra är vackra, självsäkra och sexiga även om de inte har en kropp som följer den typiska skönhetsnormen. Sen kommer jag på mig själv att jag ser någon som ser ut som mig och att hen faktiskt ser riktigt bra ut. Det tar tid men det hjälper så mycket.

  2. När du mår dåligt, tänk på allt din kropp klarar av att göra. Du kanske är riktigt snabb, kan lyfta tyngder eller är grym på en sport. Eller så är det andra områden du är bra på. Måla, spela musik, läser en massa böcker eller är bra med växter. Vad du än är bra på, även om det är något som du "gör med hjärnan" så lever det inuti din kropp.

  3. Träna det du tycker är kul. Tycker man det är kul blir man oftast bra på det och då blir man ännu mer imponerad över vad kroppen klarar av. Jag har ridit nästan hela mitt liv och det är lika delar terapi som träning. Man tänker inte på hur kroppen ser ut bara vad den gör. Och en häst dömer dig aldrig utefter hur du ser ut. Jag kan ha hö i håret, ha gått upp eller ner 8 kg på en vecka och dem bryr sig bara om din personlighet.

  Känner du att du blir dömd av andra när du tränar/sportar, hitta ett ställe eller ett lag som känns bra. Eller börja prata högt om kroppspositivitet. Det får folk att tänka till eller komma på sig själv när det är på väg att lägga en onödig kommentar. Du behöver inte säga något om dig själv men säg till när någon annan säger något negativt om någons kropp. Då vet de vad du tycker. Förstår de inte att det de gör eller säger är fel så kanske man inte ska fortsätta vara kompisar.

  Det är tufft men man behöver vänner som ger energi och glädje istället för att ta energi. I gymnasiet hittade jag så mycket bättre, mer mogna och öppna människor. Folk som peppade och stöttade istället för att trycka ner, det blev mer öppet att vara sig själv och det fanns många människor med olika utseenden. Välj dina egna människor, du behöver inte sådana som tycker att alla ska passa in i vissa normer.

  4. Köp bara kläder du blir glad av och känner dig fin i. Verkligen! Jag tycker det är jättekul att köpa second hand och thrifta kläder för de är ofta unika och man kan uttrycka sig. Är du bekväm i fladdriga byxor (jag älskar högmidjade byxor som är stora i benen) då är det kanske det du ska titta efter. Våga gå ifrån vad som är trendigt och skaffa din egna stil. Framhäv det du tycker är fint utan att gömma det du inte tycker om.

  Oftast är det ingen annan som tänker på eller ens märker det du känner dig osäker över. Det här gäller även t.ex. badkläder. Jag hade en väldigt lång period då jag undvek att bli sedd i badkläder (framförallt bikini). Jag skaffade en snygg baddräkt som jag kände mig snygg i och sen tog jag det därifrån. Börjar man umgås med andra och är bekväm är det lättare att utmana sig själv.

  I sommar åkte jag iväg med kompisar och badade i bikini 5 gånger! (ja jag räknade) och det kändes faktiskt bra. Vi har alla olika kroppsformer, alla är kroppspositiva och jag fick t.om. en komplimang om att jag var jättesnygg i min nya bikini.

  Ingen kropp är bättre än någon annan men vi ser bara det negativa hos oss själva och det positiva hos andra. Det är ingen som verkligen bryr sig om dina "brister" och då kanske inte du ska göra det heller. Och även om de gör det, fuck them, du behöver inte godkännande av någon annan för att leva ditt liv, ha på dig vad du vill och gör vad du vill med din kropp.

  Kom ihåg att det alltid finns likasinnade som är värda så mycket mer än dem som trycker ner. Och jag tycker verkligen att det är jättesnyggt med stora ben.
  /Tilda
 • Träning har hjälpt mig och inte bara för att jag ser bättre ut nu, men för att det gav mig positiva tankar och bättre självsäkerhet. Att äta är ett sätt för kroppen att hämta energi, så se det på det sättet.
  /16 år
 • Hej Lina! Jag känner igen mig mycket i det du beskriver, och har haft exakt samma beteenden. Jag har spelat fotboll hela mitt liv (är idag 20 år), vilket är någonting som verkligen format min kropp: breda axlar, kraftiga lår och vader, breda höfter etc. Har även haft det rätt jobbigt med akne, vilket jag också fokuserat väldigt mycket på genom åren och verkligen hatat mig själv för i vissa perioder. Medan jag inte kan påstå att jag älskar min kropp till 100%, så kan jag också säga att det har blivit mycket mycket bättre. Istället för att räkna kalorier kan jag idag försöka att istället välja de nyttigare alternativen, samtidigt som jag får i mig tillräckligt för att orka med både plugg och träning då båda är väldigt viktiga för mig. Känner igen mig i att det kan vara jobbigt att se sig själv i spegeln vissa dagar, och sådana dagar kommer man ha ibland; och det är okej. Försök att inte jämföra dig för mycket med andra, utan försök istället se de sätt du är unik och vacker på. Jag tycker till exempel att mina ögon är väldigt fina, och att mina kraftiga lår gör mig stark. Små saker gör väldigt stor skillnad, och jag rekommenderar starkt att försöka fokusera på det du gillar istället för det du inte gillar. Jag kan också rekommendera att hitta de kläder som framhäver din kroppsform på ett bra sätt, utan att du tycker att du ser t.ex. "tjockare" ut. Detta är någonting jag har lärt mig med åren, vilket har hjälpt enormt eftersom det känns mycket bättre när kläderna faktiskt passar och dessutom sitter snyggt. Många klädesplagg är gjorda för en viss kroppsform, och har man inte den så kommer de inte sitta lika snyggt. Men det finns istället mycket andra kläder som passar ens egna kroppsform, och när man väl hittat vad det är blir allt så mycket lättare. Dessa är några tips som har hjälpt mig iaf. Kom dock ihåg att ingen är perfekt, och att det är just det som gör oss unika. Tillåt dig själv att må dåligt vissa dagar, då det är helt normalt och inget du behöver förändra med dig själv.
  /Det blir bättre <3
 • I sexan började jag ljuga för mig själv att jag var snyggast utav alla jag personligen känner och sen bara trodde jag på det! Tro mig det funkar om man bara tror på det
  /kevin69
 • Ett tips är att ALDRIG jämföra dig med dem på sociala medier! Det finns så många sätt folk kan ändra sina utseenden via teknologin idag! En annan sak som de inte heller visar är att dem på sociala medier också mår dåligt. Det du ser på sociala medier är långt ifrån verkligheten! Jag hade/har mycket kroppskomplex, men en sak som man inte tänker på, är att vad som betraktas som ”vackert” varierar från person till person! Det går inte att nöja alla andra i världen! Däremot är det viktigt att du mår bra i dig själv! Många med kroppskomplex tänker att bara dem kunde ”fixa” det dem mår dåligt över så skulle de inte längre ha kroppskomplex. Men det är i väldigt många fall falskt, kroppskomplexet rör sig då bara vidare till en annan del! Jag tror det du borde göra är att prata med någon! Vet att det är tufft men kom ihåg att du är inte mindre värd än någon annan och inget ska hindra dig från att bada med dina kompisar om du vill det!
  /Anonym
Till toppen av sidan