Hur blir jag av med kroppskomplexen?

Tjena, jag är en kille på 16 år och jag har strulat mycket med kroppskomplex dom senaste åren. Jag hatar hur min kropp ser ut på många sätt och det har hindrat mig från att kunna dra av tröjan på sommaren och ta ett dopp i havet. Vet inte vad jag ska göra eller vem jag ska prata med. Tips?

/Anonym kille

Svar:

 • Jag känner exakt samma sak och jag vet att väldigt många andra också känner på samma sätt. Tro mig! Jag vet att det är väldigt jobbigt. Men det viktigaste är att du är NÖJD och att du är STOLT över hur du ser ut och hur du är som person. Kom ihåg att de flesta människor bara tänker på hur de själva ser ut och inte på hur alla andra ser ut. Och tänk på dig själv om 10 år, vill du verkligen tänka tillbaka på att du inte ville ta av dig din tröja när du badade eller vill du tänka tillbaka på en modig kille som inte brydde sig om andras åsikter. Jag tror verkligen på dig och hoppas att du kommer kolla på dig själv och se en glad och stolt person.
  /Tjej
 • Alla är fina precis som dom är, du med! Du ska verkligen inte behöva ångest över detta. Jag vet själv hur det är att ha sådana tankar men låt dom inte ta över din vardag. våga visa dej och va stolt för den du är.
  /anonym
 • Mitt kanske lite löjliga tips är att försöka inte bry dig så mycket om vad andra kanske tycker. Alla andra är upptagna med att vara oroliga för hur dom ser ut för att tänka på din kropp. Våga vara den du är och gå rak i ryggen för det finns inget som ser eller känns bättre än någon som har självförtroende nog att skita i andra. Jag lovar. Prova att bara ta av dig tröjan på t ex stranden så får du se hur lite folk bryr sig.
  /Anders
 • Nu vet jag inte hur dina problem är specifikt men du kan alltid skriva till Bris. Det är gratis och man kan dölja att man har ringt eller chattat/mejlat. Det är tillgängligt tills man blir 18 år och det är kuratorer som svarar där. Att vara missnöjd med sitt utseende är inte något litet. Det känns som något stort samtidigt som man inte vill överdriva, men om du är missnöjd med hur du ser ut tycker jag att du ska prata med någon om det. Ibland behöver man bara någon som lyssnar men att få rådgivning är en bra idé.
  / anonym
Till toppen av sidan