Era tips vid första mensen?

Hej! Jag fick min första mens idag! Väldigt nervöst men tycker att jag har hanterat det bra! Berättade för min mamma också! Har ni några tips som kan underlätta? Det känns som jag går till toan så ofta och är orolig att det ska blöda igenom.. Har ni några tips?
/13-åring

Svar

 • Om du är orolig för att det ska blöda igenom så använd nattbinda. Jag var också orolig i början men inte längre.
  /14 årig tjej med mens
 • Va roligt att du har fått din första mens! här är några tips som jag och mina kompisar har använt: 1: se till att du har koll på din menscykeln, det finns många bra appar att använda så att du vet när din nästa mens kommer. 2: ha alltid med dig ipren till skolan, det kan bli jobbigt att fokusera annars. 3: se till att du har rätt storlek på dina bindor och att ifall du sportar mycket rekommenderar jag att ha en storlek större. 4: skäms inte över din mens! det är något fantastisk att du blivit kvinna och om nån retar dig strunt i dom, du är fantastisk! 5: sov med en handduk på lakanet så slipper du blöda igenom under natten och behöva byta lakan. 6: ha alltid extra bindor och trosor i väskan ifall du får mens i skolan. 7: prata med din mamma om du undrar saker eller vill ha andra storlekar på bindor m.m Glöm inte att det är normalt, alla tjejer får det <3
   //en stolt kvinna
 • I början så kan du använda nattbinda och då kommer du inte blöda igenom
  /12-årig tjej som har mens
 • Jag fick min mens när jag var 13 år och nu är jag 14 år, mina bästa tips är:
  1. Ha kläder du är bekväma i, så kanske mjukisbyxor istället för tajta kläder
  2. Sov i ett par pyjamasbyxor som du inte bryr dig så mycket om, ha inte dina favorit trosor på dig, ta istället t.ex boxertrosor,
  3. Drick mycket vatten och te.
  4. Ha en värmekudde på mage eller ryggen om du får ont.
  5. Ha en handduk och sov på så att om det blöder igenom så gör det inget
  6. Ha alltid extra bindor även om du tror det räcker
  7. Ta en varm dusch eller bad.
  Du behöver inte vara så nervös om att det ska blöda igenom för det gör inte jättemycket och det är inte en så stor grej. 
  /hi
 • Hej! Jag har haft min mens i ungefär 7 år nu och förstår att det var nervöst och det är bra att du berättar, det är alltid skönt att ha någon som kan hjälpa till som står en nära. Saker som kan underlätta är exempelvis att träna, jag vet det låter jättekonstigt men det kan: 1, minska mensvärk och 2, få dig att fokusera på annat.

  Ett annat tips är att ta värktabletter mot mensvärken, de hjälper faktiskt (för de flesta, finns undantag och då är det bra att söka hjälp) om man är som jag och inte gillar att ta smärtstillande så blir det väldigt jobbigt i längden vilket inte är värt det, bättre att ta smärtstillande.

  Tredje tipset om du är nervös för att det ska blöda igenom att ha lite tjockare bindor än vad som kanske egentligen behövs för att du ska känna dig trygg eller att om du har tampong (kanske är för tidigt för dig, jag använde det några dagar in på min första mens) att ha trosskydd oxå för att känna dig säkrare.
  /M. 19 år
 • Hejsan! Jag brukar blöda ganska kraftigt under min mens (i början när man får mensen kan ens flöde och hur lång mensen vara variera, så var inte orolig om det sker!). Därför om jag vill vara extra säker på att jag inte blöda igenom brukar jag använda både tampong och binda samtidigt. Så om tampongen blir "full" så att säga så kan det som läcker ut fångas upp av bindan. :) Viktigt att notera dock är om du inte känner dig bekväm med att använda tampong är det helt okej! Det finns massa olika slags bindor anpassat för olika slags flöden som funkar helt utmärkt. Sen så glöm inte att läsa på om olika mensprodukter och se vilka som passar dig! Alla föredrar olika, och ingen produkt är "fel". Ett annat trix som jag brukar göra är att alltid försöka ha en eller två bindor i väskan så om en kompis eller en själv får mensen oväntat har man en liten räddning i väskan! Känns alltid bra att vara förberedd. :) Hoppas att du har fått fler bra tips och trix!
  /20-åring
 • Om du blöder mycket kan din mamma säker köpa piller på apoteket som är recept fria så blöder du inte så mycket eller t.ex p-piller om du inte vill ha det så ofta. Har själv haft problem med mensen fick den när jag var 12, blev mycket bättre med p-piller
  /🥰
 • Hej! Grattis till första mensen! Här kommer några tips på sånt som är bra att tänka på:
  1. Hitta det mensskydd som känns bäst för dig att använda! Många låter sig påverkas av andra när de väljer menskydd men oavsett vad man vill använda så är det bara upp till en själv.
  2. Våga fråga om det är något du undrar över. Ingen kan veta allt direkt så om du känner dig osäker på något så fråga någon som du litar på om råd.
  3. Ha alltid med dig något menskydd i skolväskan eftersom det är vanligt att mensen är oregelbunden i början.
  4. Installera en mensapp eller skriv ner när du har din mens så blir det lättare att hålla koll på allt.
  5. Skäms aldrig över din mens! De allra allra flesta som har en livmoder har, har haft eller kommer att få mens och ingen människa hade funnits utan mensen så man ska aldrig behöva känna att det är något pinsamt!
  Du skriver ju också att du går på toa väldigt ofta och är orolig för att blöda igenom. Många gånger tror man att man blöder mer än vad man gör och att blöda igenom händer alla med mens ibland. Men om du blöder så mycket att det är jobbigt så kan du prata med skolsköterskan eller ungdomsmottagningen för att få hjälp. Hoppas något av de här råden kunde hjälpa dig lite. Lycka till!
  /Tjej 14 år
 • Hej! Vad kul att du har fått din första mens och vad skönt att det går bra! Dom första gångerna så brukar det inte blöda så mycket. Det brukar vara mycket bruna flytningar och den kan komma oregelbundet. Men det är helt normalt!❤️ Om du har ont i magen så rekommenderar jag att du prövar att sätta dig på huk ett litet tag, det funkar alltid för mig. Du kan också använda en värmekudde och pröva att röra på dig mycket! Det hjälper mot mensvärk. Ett tips är att använda bindor till en början sen kan du pröva tampong eller menskopp. Det är din kropp och du bestämmer vad som känns bäst ❤️ Prata med en lärare som du litar på och känner dig trygg hos om du kan på skolan, eller gå till skolsköterskan. Byt binda typ var annan eller vare timme, det beror på hur mycket du blöder. Ha mörka byxor, underkläder och typ en lång kofta så syns det inte om du blöder igenom. Om du vill onanera, gör det i duschen så blir det inte så blodigt och lägg en handduk i sängen när du ska sova. Det finns också många bra mensappar för att kunnga spåra mensen. Det var nog allt❤️ Hoppas att det hjälpte❤️ Ät mycket chockad och lycka till 😊
  /Tjej på 13 år
 • Jag brukar pulla under mensen det är skit skönt
  /tjej
 • Du kanske blöder väldigt mycket, men jag tänkte bara säga att det ofta känns som man blöder igenom fast det inte är sant! Smart att alltid ha en extra binda eller tampong i väskan/väskorna för man vet aldrig!
  /Tjej 17
 • Hej, vad kul att du fått din mens! Är så glad över att höra att du kunnat hantera det bra. När du nu nämner att du behöver gå på toa så ofta gissar jag på att du kanske har riklig mens eller liknande? Alltså att du behöver byta så ofta pga att du blöder mycket? Mitt tips till dig är att du använder dig av stora/långa bindor med tjockt lager om du är orolig över att det ska blöda igenom. Rekommenderar det stort, eftersom att bindorna också är avancerat till när man sover. Kom ihåg att det är normalt att blöda igenom, eftersom att man inte alltid kan sätta bindan stadigt och därför blöder det igenom. Det är bara att vänja sig vid det!
  / 13
 • Asså man brukar ju inte böda igenom i början men sen asså då kan det ju komma mer o så, men jag tycker att du ska använda skydd efter mängden blod för att vara säker. Men stressa inte i onödan.
  /Dehär är cok konstigt
 • Lägg toapapper i troslocket och en binda över det, det läcker inte jag lovar.
  /ML
 • Om du använder bindor så är risken att du blöder genom liten, om du inte sover eller likande. Men det borde inte blöda igenom om du har det under en skoldag, såklart får du ju byta efter efter ett tag. Använder du tampong så lägg ett trosskydd eller binda i trosan så har du dubbelt skydd.

  När jag ska sova brukar jag ibland ha både tampong & binda. Tampongen för att det inte samlas lika mycket mens i bindan och då läcker den inte. På dagen brukar jag bara ha ett trosskydd.

  Om du lär dig hur din mens fungerar kan det även minska risken att du blöder igenom. Anteckna när du får din mens och när den slutar. Då vet du efter ett tag hur menscykeln är och kan räkna ut när du behöver skydd. Räkna även hur länge du går med respektive mensskydd. Då vet du att efter x timmar måste du byta för att inte blöda igenom. Du kan anteckna i en kalender eller bara i anteckningar i mobilen. Det finns även mensappar som du kan ladda ned där du loggar dina mensdagar. Apparna kan räknar ut ungefär när nästa mens kommer osv ...

  Hoppas allt går bra. (Har själv blödigt igenom flera gånger på många opassande platser så du behöver inte känn dig orolig eller generad).
  /16åring med mens vid fel tillfälle
Till toppen av sidan