Panik - lämna sidan!

Har era förhållanden alltid börjat med starka känslor?

Tycker ni att man alltid måste bli kär i första ögonkastet för att påbörja en käreksrelation med någon eller är det normalt att ibland låta känslorna få utvecklas utan att vara störtförälskad i början? Det finns en kille som jag tror gillar mig. Jag är inte besatt av honom men jag är intresserad av att umgås mer och liksom se vad det leder till. Han får mig att känna mig respekterad, sedd och värdefull och det fångade liksom mitt intresse för honom, eftersom de egenskaperna är väldigt avgörande och viktiga. Har era förhållanden alltid börjat med stark attraktion och fjärilar i magen eller har det varit olika olika gånger?
/Räddsalami

Svar:

 • Jag har bara haft ett väldigt kort förhållande, men jag tycker inte det behöver börja med att man älskar varandra, definitivt inte att man är störtförälskade. Om man gillar varandra och vill prova om det kan leda till något mer så tycker jag det borde räcka. Så länge man inte faktiskt ogillar varandra tycker jag det är intresset som är viktigt, inte hur mycket man älskar varandra vid första ögonkastet.
  /M
 • Jag tycker att du först måste ta reda på om du verkligen känner något "på riktigt" för honom. Du måste veta hur mycket du verkligen gillar honom och hur långt du skulle vilja gå. För om du inte vet det kan mycket bli fel sedan när det blir mer "på allvar"
  /Dejtingdrottningen
 • Kärlek är såklart otroligt individuellt och skiljer sig åt beroende på vem du gillar/är kär i enligt mig. Killen jag i min förra relation var en bra killkompis sedan innan, vi hade gått i samma klass i två år typ. Jag kände aldrig något i början av vår vänskap men helt plötsligt brydde jag mig lite mer av nån anledning. Jag tror att den gången var det som om jag lade märke till allt det lilla extra med honom eller såg fram emot att träffas osv. Jag fick alltid känslan som fick mig att vilja ta hand om honom och ha kul och skapa minnen ihop. Det kanske beror på relationen man har sedan innan och vilken typ av passion/kemi som finns mellan varandra?
  /Anonym
 • Du kan ju börja med att åtminstone vara vän med honom, efter det kan känslorna lätt utvecklas
  /gosse
 • Bli ihop med honom och känn efter om du kanske blir mer intresserad sen när ni vart med varandra mer.
  /Räddaren.salami
 • Jag och min kille började träffas enbart för lika intressen och ingenting annat. Efter några månader hade vi utvecklat känslor för varandra och berättade för varann om det. Då tänkte vi mycket på varandra och längtade tills vi skulle ses och så, men det var ingenting djupt. När vi började umgås mer nära - pussades, kramades och pratade mer ingående med varandra blev vi mer kära. Nu trivs vi jättebra ihop och det har gått ett år. Känslorna växer bara mer och mer, så det behöver absolut inte vara kärlek vid första ögonkastet!
  /Hummel mummel
 • Det behöver verkligen inte börja starkt, du vet innerst inne vad som känns bäst för tillfället, du måste inte vara ”jättekär” eller pressa dig själv till att bli det. Alla förhållanden börjar olika, det finns inget rätt eller fel, och det behöver inte vara som på film. De flesta relationerna börjar såhär ur mitt perspektiv! Jag tycker att du ska fortsätta vara med honom om du vill och känner för det. Sedan om du känner att du inte har romantiska känslor för honom så får du bara säga det till honom!❤️
  /All lycka!
 • När jag träffade min flickvän var vi vänner först. Ingen av oss hade känslor för den andra men vi klickade väldigt bra som vänner. Efter ett par månader fick jag känslor för henne. Jag berättade och ca en månad senare fick hon känslor för mig och vi blev tillsammans. Att vara tillsammans med sin bästa vän är fantastiskt. Känslor kan komma med tiden och det betyder absolut inte att relationen blir sämre
  /Kille 22
 • Det måste absolut inte vara kärlek vid första ögonkast för ett förhållande. Jag har blivit jättekär i killar jag har känt ett tag, tex som gått i min klass, utan att ha ens tänk på dem så innan.
  /Anonym tjej
 • I början så tror jag att mitt ex blev intresserad. Han kollade på mig nån gång, och jag tror att jag blev förstjust i honom också kanske efter 1-2 veckor. Jag tror att vi först blev intresserade av varandra för vi kollade jämt mycket på varandra. Sedan så blev vi förstjusta i varandra. Och så blev vi kära efter ett tag. Jag tror inte att vi var kära i varandra direkt.
  /R
 • För mig har de alltid börjat väldigt starkt och man har liksom varit nykär och bara velat ligga hela tiden men sen blivit ”mindre” sånna känslor efter ett tag. Men sånt är ju såklart olika:)
  /Love
 • Hej, det är olika får person till person. Jag sa till min sambo "jag älskar dig" tidigare än vad min sambo sa. Både jag och min sambo var intresserade av varandra och lät känslorna utvecklas. Det är också en anledning till att man går på date. För att se om detta är något och om man får känslor. Att ha känslor för någon betyder inte att man är kär i personen.
  /Frida 23
 • Hmmm allstå, det där kan va krångligt. Jag är lite mittemellan med en killkompis. Vi gillar varann och så där, pussas lite ibland, hihi, men vi är inte ihop.
  /// Hihi alla kan mitt privatliv nu…
 • Jag har varit i ett förhållande i över 1.5 år nu. Det började me att jag först inte tyckte något speciellt om honom. Sedan blev vi riktigt bra vänner, drack lite, hade sex, erkände att vi tyckte om varandra o nu är vi tillsammans.
  /tjejen
 •  

Mer på UMO

ArtikelVad händer i kroppen när du blir kär?

Kroppen kan reagera på många olika sätt när du är kär. I det här bildspelet får du förklaringar till några vanliga reaktioner.

UMO-poddenFrågor & svar om kärlek och vänskap

35. Ska jag berätta om otroheten? Hur blir jag mindre svartsjuk? Vad man ska göra om en kompis är taskig? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Till toppen av sidan